OnStepX, STM32F103 i PEC

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 08.11.2023. u 06:23:29 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Konacno sam odlucio da i to probam napravit, moja modificirana EQ6 ima PE 7.5arcsec (RMS, 19 peak)), a prema PECPrep, greska se moze reducirati na ~2 arcsecs RMS (5 arcsecs peak).
Ima li neka alternativna aplikacija, pomocu koje mogu upload-ati tabelu u OnStepX (radi na STM32F103 procesoru)?
amater

Ovako ce biti montiran hall sensor:
amater

Mali update:
Buduci je STM32F103 processor malko "knap" za OnSteX, morao sam smanjiti vrijeme za PEC sa 720 sec na 480 sec (koliko iznosi EQ6 period puznog prijenosa). Nadam se da cr e to biti OK, pitao sa Howard-a, jos nije komentirao.
Sada taj kontroler radi kao ranije (sa 720 sec nije radio ni sync niti GoTo, ASCOM je raportirao gresku).
Ako bude problema, treba ici na veci procesor (f303, ima ih na AliExpress za par dolara).

amater

Leviner

Citat: bojan  u 10.11.2023. u 02:19:46 satiMali update:
Buduci je STM32F103 processor malko "knap" za OnSteX, morao sam smanjiti vrijeme za PEC sa 720 sec na 480 sec (koliko iznosi EQ6 period puznog prijenosa). Nadam se da cr e to biti OK, pitao sa Howard-a, jos nije komentirao.
Sada taj kontroler radi kao ranije (sa 720 sec nije radio ni sync niti GoTo, ASCOM je raportirao gresku).
Ako bude problema, treba ici na veci procesor (f303, ima ih na AliExpress za par dolara).

Ja sam transplantirao F303 na STM32F103 i radilo je ko urica. To sam radio jer nije bilo F103 s 128kb, nego su bili većinom 64kb i bila je lutrija dali ćeš kupiti adekvatan.
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Citat: Leviner  u 10.11.2023. u 07:30:06 satiJa sam transplantirao F303 na STM32F103 i radilo je ko urica. To sam radio jer nije bilo F103 s 128kb

To mi je svakako bila (i jos je) alternativa, ako ovo ne bu radilo kak spada.

Kako si upucao PEC u OnStep? Sky Safari je malo skup...

Ovu analizu dolje sam napravio prosli weekend sa K3CCD..
Fino se vide obje zupcaste koloture (100 i 20 zuba) i par harmonika, ali nemam pojma sta je ono sa periodom od 181 sekunde, remen mozda?

amater

Leviner

Ne koristin uopce PEC jer imam guiding. Neznam dali je uopce potreban u tom slucaju, ali mislim da nije. Ima postavka u PHD2 za predictive PEC pa on sam korigira gresku
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

vzr

Ne treba PEC kad imaš gajding, štoviše nije ni poželjno.

Bojan planira koristiti PPEC. Krive će snimiti za vreme gajdinga, procesirati u pecprep (dodati nekakav lowpass filter?) i onda uploadovati u kontroler, kako bi smanjo periodičnu grešku kada ne koristi autogajder.

Upload se može obaviti preko SkyPlanetariuma. Tu se vide i downloaduju krive.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

Citat: vzr  u 10.11.2023. u 13:28:22 satiUpload se može obaviti preko SkyPlanetariuma. Tu se vide i downloaduju krive.

Ima li za taj posao neka alternativa SP-u? Kako sinkronizirati krivulje sa PECINDX signalom?
amater

vzr

Kada snimaš sa onstepom signal bi trebao uvek bit sinkroniziran ako pravilno uradiš. Bitno je da je buffer duži od jednog perioda crva i da imaš hal senzor, tako da on već u toku snimanja more zabilježit poziciju kada se hal trigeruje. Kod EQ5 to izgleda tako što je buffer 720 sekundi jer je period crva 600 sekundi, tako da ima.mali overlapping i znat će poziciju krive.

Koliko ja znam nema alteranativa za download/upload osim SkyPlanetariuma  ali on je besplatan. Snimati možeš i bez njega i po defaultu kriva ce biti filtrirana na 2/3 trashold.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

Vladimire,
Hvala za info.. probat ci sa SP (iako me trazi da kupim registraciju ? EDIT: OK, sad vidim da sam trebao bit strpljiviji i pricekat tih 30-tak sekundi da SF pocne raditi).
Nazalost, STM32F103 ne radi, ima premalo RAM-a.
Sa 720 sec buffer-a ne radi upoce (ne radi sync, ne radi Goto, ASCOM driver raportira gresku), sa 480 sec ponekad, tako da cu morati zamijeniti processor sa F303 (naruceno, isporuka za par tjedana).
Nadajmo se najboljem :-)
amater

U help file-u veli:
"Write to EEPROM must be used for newly imported or recorded data if it is to be remembered through the next power off/on cycle.  PEC data is only remembered if OnStep's Park features are used."

Ja ne koristim parking.. da li to znaci da PEC ( u EEPROM-u) nece raditi u mojem slucaju?
amater

vzr

Mislim da se ta informacija odnosi na slučaj kada nema HAL senzora (nisam siguran).

Kada se teleskop unparkuje, pretpostavlja se da je crv u istoj poziciji u kojoj je bio u momentu kada je parkiran. Tako da tu pretpostavku firmware koristi kako bi pamtio poziciju crva nakon power cycles.
Telescopius
AstroBin

Citat: vzr  u 13.11.2023. u 15:15:14 satiMislim da se ta informacija odnosi na slučaj kada nema HAL senzora (nisam siguran)...
Tako to i meni izgleda, ali nije bas jasno napisano (ima slicnih nejasnoca jos u Wiki.. "isplivavaju" narocito kad ovakvi "cudni" tipovi kao ja dolaze sa jos cudnijim h/w zahtjevima ;-) )..
Imam jedan ESP32, malko cu se poigrat s njim dok cekam STMF303 procesore..
amater

vzr

Wiki nije redovito ažuriran a nove mogućnosti se stalno dodaju. Isto se može vidit i u onim komentarima u kodu od Config.h, često ima URL koji nigde ne vodi.
Telescopius
AstroBin

Citat: bojan  u 13.11.2023. u 20:29:39 satiImam jedan ESP32, malko cu se poigrat s njim dok cekam STMF303 procesore..

Sa ESP32 to radi OK.. tako bi trebalo biti i s STM32F303.
amater

🡱 🡳