Pitanje: zasto je prozirni ABS printout krhak ?

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 11.12.2024. u 07:14:16 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Sa crnim ABS nisam nikad imao problema.. medjutim, prozirni printout je vrlo elastican ali i krhak, lomi se skoro kao staklo.
Da li netko zna zasto? Mozda tempertura nije OK? (240°C)
amater

hrast

Jer ABS nije samo ABS. U crnom ABS ili ABS bilo koje boje nalaze se pigmentirane čestice boje.
A i čisti ABS nije proziran, nego mliječno bijeli.
Tak, kako dobiti proziran ABS, nemam pojma... ali je svakako neka dodatna kemija.

Poanta, različite su kemije, različita su svojstva.

Svojedobno sam printao s prozirnim PLA. Mislim da je isto bio brittle/krhak. 

Tako sam i ja kontao.. aditivi obicno smeksavaju bazni materijal.
E sad.. s kojom temperaturom printati da je ta britkost manja? Hoce li 220° bit bolje?
Problem je u tome da ta izradjevina mora bit prozirna ali i mora bit zilava...
Mozda da se vratim na crni..
amater

OuttaControl

A prozirni petg da probas? On je sigurno dobar proziran, jako je zilav i UV otporan
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

MrWorf

Vrlo jednostavno, ABS je osjetljiv na UV svijetlo a prozirni ABS pogotovo. ABS više nitko ne koristi jer se pokazao kao loš materjal kojeg je teško printati i koji voli nastradati od UV svijetla. Sada svi printaju PETG jer je čvrst, lagan za printanje i otporan je na UV svijetlo.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

OK.. PETG je onda valjda rjesenje.. ali za buducnost, dok ne potrosim ovaj kolut ABS.
Osjetljivost na UV za sad meni nije neki problem.. jer nema UV tamo gdje koristim tu izradjevinu
amater

🡱 🡳