Zašto se ne bavite vizualnom astronomijom?

Autor Acheron, 27.06.2023. u 13:40:05 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Razmišljam si nešto, kako je danas vizualna astronomija postala ništa.
Tu na forumu je nas par koji većinu vremena kada smo s teleskopom provodimo za okularom, a ni van foruma nije bitno drugačija situacija.

Zato jedno jednostavno pitanje: zašto se ne bavite vizualnom astronomijom?

Samo da napomenem, interesiraju me osobni razlozi i motivacije za bavljanje astrofotografijom. Rasprave što je bolje, vizuala ili astrofotografija, su ionako besmislene.

Lucius

Dobro pitanje, volio bih i sam čuti mišljenja, a osobno mislim da imaju dva glavna razloga:
1. Astrofoto je reprezentativnija, ljepša. Ako trebaš birati između crno bijele tamne fleke ili raznobojne detaljne maglice većina će birati ovo drugo. Podsjeti me to na moju struku gdje je 80% završenih kolega antičara, a ostali većinski postotak je srednji vijek. Prapovjesničara ćeš teško naći, a kad pitaš zašto većina će reći: ma koga briga neki komadić keramike, ili komad kamena kad vamo imaš kipove, dvorce i sl. reprezentativniju i ljepšu građu.
2. AP je in trenutno i možemo upotrijebit onu poslovicu "Kud svi Turci tu i mali Mujo". Krajem prošle godine sam gledao neki YT video o nekim greškama početnika amaterske astronomije (il nešto slično tome). Neki je popularan kanal sa masom preplatnika i doslovno jedna od top stvari koje je spomenuo su okulari. Kao što će vam to kad se nitko ne bavi vizualom već je AP in i trebate se u astronomiji samo sa tim bavit.

hrast

Volim i jedno i drugo, ali ne mogu oboje. Što zbog rijetkih prilika, što zbog financija.
Tehničke sam struke. Volim automatsko i precizno što me prevagnulo na astrofoto.

Leviner

Potpisujem hrastov post.  Veliki gušt mi je izrada same opreme za astrofotografiju i automatizacija iste.

S druge strane,  špeham jedan dobson već jedno vrijeme i htio bi se baviti i vizualnim promatranjem. Ali tu onda još treba okulara i popratnog sadržaja,  a najveći je vrijeme.  Kad sam se počeo baviti ovim hobijem,  istovremeno su se desili neki problemi u privatnom životu i čak sam zbog toga i prodao praktički svu opremu jer nije bilo jednostavno vremena ni mogućnosti.

Sve u svemu, imao sam 10" dob,  a imat ću ga opet.

Nedavno sam čak napisao da mi fali osobnog doživljaja astrofotografije pošto imam zvjezdarnicu,  ali smatram da je kroz okular i osobnije pa stoga u budućnosti planiram nabavku nekog instrumenta.

Moje mišljenje generalno je da se ljudi dosta brzo zasite pogleda kroz okular zbog monotonosti -  razlog tome je izostanak nekog dnevnika promatranja da imaš s čime usporediti kod sljedećeg promatranja,  neko skiciranje itd. Vizualno promatranje treba biti planirano i ciljano s neki konačnim većim ciljem,  npr.  Ove godine ću pročešljati xxxx zviježđe.

Mada,  nazivno pokušavam biti astrofotograf pa možda i baljezgam bezveze,  ali na taj način razmišljam o tome.  Koliko je ispravan,  neznam.

T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Acheron

Citat: Lucius  u 27.06.2023. u 14:00:58 satiDobro pitanje, volio bih i sam čuti mišljenja, a osobno mislim da imaju dva glavna razloga:
1. Astrofoto je reprezentativnija, ljepša. Ako trebaš birati između crno bijele tamne fleke ili raznobojne detaljne maglice većina će birati ovo drugo. Podsjeti me to na moju struku gdje je 80% završenih kolega antičara, a ostali većinski postotak je srednji vijek. Prapovjesničara ćeš teško naći, a kad pitaš zašto većina će reći: ma koga briga neki komadić keramike, ili komad kamena kad vamo imaš kipove, dvorce i sl. reprezentativniju i ljepšu građu.
2. AP je in trenutno i možemo upotrijebit onu poslovicu "Kud svi Turci tu i mali Mujo". Krajem prošle godine sam gledao neki YT video o nekim greškama početnika amaterske astronomije (il nešto slično tome). Neki je popularan kanal sa masom preplatnika i doslovno jedna od top stvari koje je spomenuo su okulari. Kao što će vam to kad se nitko ne bavi vizualom već je AP in i trebate se u astronomiji samo sa tim bavit.

Fulao si fudbal, mene interesira zašto se ti baviš vizualom, a ne razmišljanja zašto se drugi ne bave  *zubko*

Lucius

:-D A dobro pitao si zašto se ne bavite vizualom...ja se bavim pa nije namjenjeno pitanje meni. *:-P Samo sam dao mišljenje zašto mislim da se mnogi ne bave.
Edit: A ako te zanima zašto se ja bavim vizualom to ti mogu poslati u inbox ako te zanima jer kad bih javno rekao zašto razapela bi me ekipa haha.

Zeleni_Zub

Kad sam kupio teleskop, prvo sam nekih godinu, godinu i pol samo promatrao vizuelno.
U tom periodu sam promatrao mislim vecinu objekata koji se mogu gledati od ispred kuce kroz moj 150mm newton, pa sam onda sve vise otisao u astrofoto smjeru, ali i sad ako vidim da je noc bas dobra i da sam na tamnom mjesut, radije cu je potrositi na vizualu.
Ono ako procjenim da je noc "vrijedna" trosenja na vizualno promatranje ako me razumijes.

Po defaultu za mene ide astrofoto, jer ne zahtjeva bas idealne uslove za wow efekat, pa tako nekako cini mi se da u prosjeku svaki peti ili sesti izlazak na teren potrosim na vizualu.
Vizualno promatranje je ipak "intimije" sa svemirom  *šešir*

Za mene je idealno da pored ovog astrofoto setupa zbavim jos i jednog 10" dobsona, pa da nakon sto postavim ovaj setup da snima, kroz dobson lagano mogu promatrati, i to cu nadam se ubrzo i ostvariti  *da*

Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

stipe

Kao sto se vidi u mom potpisu, ja ganjam i AP i vizualu. Volio bih da kad je lijepo vrijeme za vikend mladog mjeseca da  noc na pet/sub imamo vizualu, a sub/ned AP. Kako nas nema dovoljno tu u Splitu i okolici, vecinom smo AP. Moj auto nije dovoljno velik za ubaciti uz AP opremu i jedan skop za vizualu. Drazen tu kao jedini vizualac uskoci pa doleti u Gustirnu sa Taurusom 300. Prije kad je bilo mnogo ekipe smo vecinom bili na vizuali, a kasnije se sve pomalo osipalo i ostalo na nas par. Ljudi ima okolo i masa ih gleda samo sa balkona...

Volio bih mnogo vise biti u vizuali, prilicno sam zapostavio dobsa od 150 i 300mm.
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Lucius

Citat: Zeleni_Zub  u 27.06.2023. u 16:50:35 satiZa mene je idealno da pored ovog astrofoto setupa zbavim jos i jednog 10" dobsona, pa da nakon sto postavim ovaj setup da snima, kroz dobson lagano mogu promatrati, i to cu nadam se ubrzo i ostvariti 
Mene zanima što to ljudi ne rade više? Jel to baš gnjavaža ili se jednostavno nema vremena? Mislim na to dok teleskop snima fotke da se negdje dalje zabavljaš sa vizualom. Zvuči super.

Zeleni_Zub

Mislim da se svodi na dva glavna razloga:
Košta puno novca i zauzima puno mjesta  *zubko*
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Acheron

Ima Explore Scientific 10" dob, da se sklopiti u malo veću kutiju cipela. Košta 200€ više od običnog, ali ono, može se redoviti koristiti.

Štefek

Ja se cijeli profesionalni život bavim goniometrima (montaža je ugrubo rečeno goniometar) , detektorima svih vrsta  i automatizacijom snimanja . Jedino što se udaljenost gdje ja snimam mjere u nanometrima i valne duljine "svjetla"su puuuuno kraće . Zapanjujuće je koliko ima sličnosti s astrofotografijom .
Još kao osnovnoškolac bio sam fasciniran kad sam prvi put vidio papir u razvijaču i fotografiju koja se polagano pojavljuje. Taj gušt me drži do danas i u stvarnosti , meni je najveći gušt kad stacking završi i prvi put napravim autostretch. To je meni osobno zapravo esencija.Uz to meni je gušt da skupim najbolje moguće podatke.  Ostalo, je nekako manje važno. U malo vizualnog promatranja što sam radio, nisam još našao usporedivi osobni gušt. Iako, kažu da su LZOS refraktori spektakularni za vizualu, pa će sigurno biti neki dobar okular ili dva, pa u potragu....
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Lucius

Citat: Štefek  u 27.06.2023. u 18:50:43 satiIako, kažu da su LZOS refraktori spektakularni za vizualu, pa će sigurno biti neki dobar okular ili dva, pa u potragu....
Ja mislim da ovaj refraktor razvaljuje u vizuali. *zubo*
https://www.apm-telescopes.net/en/apm-lzos-telescope-apo-refractor-2802800-cnc-lw-ii

Lucius

Citat: Zeleni_Zub  u 27.06.2023. u 18:37:30 satiMislim da se svodi na dva glavna razloga:
Košta puno novca i zauzima puno mjesta  *zubko*
*tu*

Štefek

Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

🡱 🡳