Turret za C11

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 16.06.2019. u 00:45:21 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Jos prije ~35 godina Dragec iz HMZ-a mi je napravio turret za okulare... za MTO 1000A.
Malko je fulao centar kod busenja rupa za okularne cijevi, pa se opticke osi okulara i MTO nisu poklapale, ali to se nije primjecivalo osim kod vecih povecanja (koje nisam koristio jer je MTO imao problem sa astigmatizmom (kojeg sam kasnije rijesio sa relaksacijom zrcala).
Umjesto popravka (bilo bi moguce ali za to treba pristup vecoj tokarilici, a i riskantno je jer su okularne cijevi zalijepljene cyanofix-om), odlucio sam iskoristiti centranle dijelove tog turret-a (dio sa prizmom), i isprintati vanjski rotirajuci dio, ali ovaj put za 4 okulara (Celestron 40mm, 15mm, 10mm 4mm).
Printanje nije islo glatko - prvi pokusaj nije uspio (support materijal se nije dao lako odlomiti pa mi je cijela stvar pukla u sredini izmedju rupa za okularne cijev (tamo ima premalo materijala).
Pa sam odlucio to isprintati iz dva dijela i zalijepit, pa onda obraditi na tokarilici da bolje pase na nosac prizme.  Mozda bi se to moglo napravit i drukcije, ali mi se ne da zaj*** ..
Printam.....
amater

Crko printer, zacepila se dizna....  *šok**bu*

Tja, nakon 5 godina "teskog" rada... nije ni cudo.
A mozda i ovaj ABS filament nije najbolji... (radio sam sa 230°C)
amater

Malko ojacana verzija, bolji design za printanje u jednom komadu.
Samo cekam da dodju nove dizne...
amater

Dizne dolaze danas..
A na slici dolje je razlog zacepljenju stare dizne - nakon isprintanih ~1km filamenta, teflonski ulozak je prestao biti sklizav na dijelu koji je u bloku grijaca na visokoj temperaturi...   
Narucio sam na ebay i  metar te cijevi, bit ce dosta za do kraja mog zivota
amater

Nasao PVC adaptere u Bunnings-u.. (za produzavanje), 1.25"okular tocno pase pa to ne treba printati.
Skoro pa gotovo...
amater

Gotovo....
amater

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Filip Lolic

Hvala decki...
Nije bilo tesko napravit to (nakon sto sam sredio 3D printer, uzelo mi je 1h design, ~8h printanja... i onda jos malo obrade na tokarilici (mojoj...).
Bit ce korisno jer mi (nadam se) okulari nece padat sa police na beton pa da da ih moram trazit po mraku.... Veliki problem kad pokazujes drugima...
BTW, sjetio sam se sad kad sam prvi put dosao na Popov Toranj tamo neke davne '64.. gledali smo Saturn sa malim Zeissom (nesto nezaboravno!),  i bio sam apsolutno fasciniran turretom (3 okulara), nisam dobro vidio u mraku kako to radi pa sam mislio da nikad necu skuziti kako se mijenjaju okulari ;)
amater

Poslije ovog turreta sa prizmom (jos nisam imao prilike isprobati, vrijeme je uzasno tu kod nas), probao sam i sa malko drukcijim design-om, bez prizme...
Unutrasnjost kalote (donja strana) nije ispala dobro (bridging), a buduci je to vazno za funkciju razmisljam da to napravim od dva dijela.
amater

Malo bolji adapter...
amater

Ispalo je bolje nego sam se nadao....
amater

Danijel

Valjda će tako i raditi kako lijepo izgleda. *da*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

stipe

Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Ma, radit ce.... ali nista od ovog vise ne radi:
- jedna automat makina za kavu (saeco Easy) ne melje vise (mlin opet zastekao, moram ga rastavit i ocistit, po 3 put.. srecom imam dijelove)
- druga makina ima problem (DeLonghi Proma Donna), veli "less coffee"(ima navodno jedam mikroswitch, ali treba doc do njega...
- 3D printer poludio (izgleda moram promijenit Arduino plocicu)
- Usisavac za prasinu crko (motor) a vani kisa pljusto ko iz kabla
- Nedjelja je, sutra treba ic radit....
amater

🡱 🡳