Obrada Saturna u Registaxu

Autor tome, 17.09.2019. u 16:40:05 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

evo me za laptopom, naravno ne znam sta sam radio u registaxu i snimio sam nekoliko snimki jucer.
evo ponovo sam sve iznova napravio.

Dakle:
SW 150/1000 sa barlow x2; FL2000mm
Kamera; ToupTek g3m-224-c
Montaza; eq3 motorizirana
Snimljeno; oko 10k frameova, stack 60%
Obrada; waveleti u Registax

U prilogu slika Saturna, te screenshot Registaxa.
Svaki savjet je i vise nego dobrodosao....
Hvala   *mah*

SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Gobart

Tome, tvoj Saturn je dosta malih dimenzija pa ne bi trebao toliko podizati layer 2 i 3. Ja bih na tovm mjestu jako podignuo layer 1, layer 2 bih stavio na pola jačine layera 1 a ostale još manje. Sharpen nemoj toliko dizati za layere 2 i veće. Dakle, za tvoj Saturn trebaš pojačati layer 1 skoro na maximum, sharpen možeš ostaviti na 1 ili 1.1-1.2, uz malo Denoisea. Level 2 nemoj sharpati (1 je dovoljno), denoise na tom layeru mora biti manji, kao i intenzitet, a na svim sljedećim možda i nije potreban. Probaj malo u tom smjeru razmišljati i podešavati. Manji layer - veći sharpen + malo denoisea, i obrnuto. Pogotovo ako imaš toliko puno frejmova.
I još nešto - nadam se da si stackirao samo cca. 10% najboljih od ukupnog broja frejmova (jer ih imaš jako puno). I nadam se da to stackiranje u Autostakkert!-u (mislim da je to najbolji program za te stvari).
Ako hoćeš, uploadaj negdje taj video pa mi pošalji link da to probam obraditi na moj način (jer mislim da imaš jako dobar materijal) pa da ti mogu bolje predložiti postavke u Registaxu.
*tu*
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

tome

Gobart,
hvala na uputama. Evo slijedio sam savjete.
Skinuo sam Autostakkert i prvi put u njemu radio.
Obrada kasnije u Registaxu prema preporukama.

Gobart

Tome, dobro je što si radio u Autostakkert!-u ali prema rezultatu mi se čini da nešto nisi baš dobro napravio... Prethodna fotka ti je bila bolja. Mislim da si malo prejako sharpao wavelets (volio bih vidjeti opet postavke waveletsa iz Registaxa pa bih ti mogao bolje reći).
Ali, sad mi se nekako čini da bi daljnji komentari i diskusija u vezi obrade ove fotke (i sličnih) više spadali u kategoriju "Obrada astrofotografija" -> "Registax"...
Ako se slažeš i ako moderatori misle da to ima smisla, možda bi mogli preseliti par zadnjih postova tamo...? Pod adekvatan naslov, naravno.
*tu*
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

tome

Gobart

tome

Gobart mislim da sam na prethodnom pokusaju pogrijesio jer sam u AS!2 ukljucio opciju "sharpened".
Dakle evo novi pokusaj;
U AS!2 iskljucen "sharpened", te "RGB align"
Ukljucen "normalise stack- 75%" (default opcija)

Saljem i screenshot Registaxa i waveleta. Osim waveleta, RGB align i RGB balance auto opcije. I to je to..

Astrobobo

Trebao bi staviti waveletscheme na dyadic jer kad si na linear i step je 0, onda praktički nemaš razlike između layera. Kad stisneš gumbić s brojkom ispod "preview", dobiti ćeš sliku u zeleno-crvenim bojama koja ti pokazuje na koji nivo detalja utječeš. Dakle za linear deni step 1 da bude nekakva razlika između layera. Meni je bolji dyadic jer je razlika nešto manja. Samo moraš paziti da prije prelaska na dyadic vrijednosti budu 1 za initial layer i 0 za step, jer je program glup i te vrijednosti će zapamtiti, a onda kad se prebaciš na dyadic ne možeš ih više mijenjati. Isto mi se čini da je denoise malo preveliki.

Preporučam pogledati ovaj video za postavke u Registaxu: https://youtu.be/TsdoIRIFEe0 kao i druge njegove za obradu planeta, odlično je objašnjeno.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳