OnStep na WeMos R32 platformi

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 23.02.2022. u 08:10:52 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

OuttaControl

Da ima mnogo proizvodjaca i mnogo verzija ali kao BigTreeTech i FSY su kao najbolji ostali su losi.

Ja sam to. rijesio sa TMC2209, meninsu ženi bili preglasni motori, sad se ne zali ali su stvanro necujni.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

vzr

Citat: OuttaControlCRO  u 09.11.2022. u 12:40:22 sati
Ja sam to. rijesio sa TMC2209, meninsu ženi bili preglasni motori, sad se ne zali ali su stvanro necujni.

Poslednjih dana testiram OnStepX, MaxESP3 sa TMC2209 (samo u standalone modu). Kad se stavi stealthChop i za GoTo i za pracenje motori postaju potpuno necujni. Ali na ustrb preciznosti, tako da nije preporucljivo za svaki senario. Howard u novom buildu insistira da za TMC2209 UART default bude spreadCycle i za GoTo i za pracenje, upravo zbog manje stepskipinga. Ali on to radi verovatno kako bi ugodio sto sirem krugu ljudi sa razlicitim setapima. Ja licno nisam nikad imao primedbi na pracenje u stealthChop modu i vise mi se svidja da ne proizvodi vibracije dok prati pa se u mom slucaju ispostavilo da mi je bolje da ostavim tako, ali za GoTo pri nekim brzinama vec omasuje, jedva primetno ali vise nego sa spreadCycle. Takodje motori se mnogo manje greju kad su u stealthChop.

Pogledajte ovaj clanak pa prosudite sami: https://www.trinamic.com/fileadmin/assets/Support/AppNotes/AN015-StealthChop_Performance.pdf

@OuttaControlCRO vidim da si se ti bavio UART modom, ja sam na kraju odustao od te ideje (za sada). Prakticno nista ne dobijam time, imam pristojne brzine i preciznost, dok to ne bude implementirano i testirano srkoz jos sam i na gubitku. Cak razmisljam da fiksiram mikorkorak hardverski i da oslobodim dva GPIO pina. Sa ona dva GPIO pina od ST4 porta koji ne trebam, imacu ukupno 4 slobodna GPIO pina za dew heatere, flet panel, intervalometar ili sta god, i jos najmanje dva IO pina za nesto.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

OuttaControl

Odustao sam i ja, nikako na zelenu granu pa reko neka neko drugi to napravi  *zubo*.

Meni je bilo najinteresantnije zbog current controlla. Da u GOTO modu udre više struje da manje preskače. Ja sam problem sa preskakanjem sredio sa spuštanjem goto brzine, i vrlo je precizno.
2-3 puta je sporiji nego što je bio prije, ali iskreno ne smeta mi to, i dalje je dovoljuno brzo za moje potrebe, u trackingu radi nemjerljivo bolje nego što je sa s109, vjerojatno zbog vibracija.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

vzr

Jedino current control vidim kao prednost ali samo u pogledu ustede baterije. Iz licnog iskustva sam naucio da podizanje struje ne resava problem preskakanja koraka. Sa premalo struje imamo understepping, a sa previse moze se javiti overstepping, pogotovo ako ne postoji dovoljno otpora (opterecenja), u nekim aplikacijama se recimo dodaje flywheel (jel se kaze zamajac?).

Ja se vodim praksom da na pocetku stavim current na 60% RMS i onda ga smanjujem sve do nekih do 30% od maksimuma za te motore, testiram pa kad se jave prvi problemi dignem nazad za 5-10% i to tako ostaje. Ako uspe da se napravi da radi negde izmedju 30% i 60% RMS to je super, ako ne (ako treba vise, onda smatram da su motori ili reduktori preslabi). Retko kad je dobra ideja u elektronici drzati se vrednosti blizu gornjeg maksimuma.

TMC2209 bi trebalo da ima aut off funkciju ako se EN pin ostavi floating, ako ima interni slabi pulldown, nemaju ga svi, te bi tokom standstill-a trebao automatski spustati current interno. Taj feature se u onstep-u ne koristi iz razloga sto su builds pravljeni da budu kompatibilni i sa ostalim drajverima a i TMC2209 ima u milion izvedbi i verzija, mozda nemaju svi to.

Onda, TMC2209 u standalone modu uvek radi sa 1/256 interpolacijom ukljucenom, a preko UART-a po defaultu ne, mora mu se izdati komanda za to. To je nesto sto nismo znali do pre neki dan i takvih gluposti ima previse, zato i kazem kad krene sledeci build (MaxESP4 i slicno) i kad se to dobro istestira mozda budem razmisljao o UART-u.

Kod mene su neki jeftiniji 400 koraka steperi, 4:1 belt drive, 144:1 worm gear. U 1/32 mikorkoraka imam GoTo brzine do 4 stepena u sekundi. Ali preko dva stepena u sekundi mi preciznost opada a ni ne svidja mi se kako zvuci. Tako da ostajem na brzini do 2 stepena u sekundi mada koristim uglavnom 1 stepen u sekundi. Probavao i PULSE i WAVE, i 1/32 i 1/64 i nalazim da najbolje radi u 1/32 pri brzinama do 2 stepena u sekundi.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

OuttaControl

Vladmirie jel znas kakva je situacija sa wifijem, jesu sredili to na platformi, da ne kopam puno :D BT mi je radio bezprijekorno ali WiFi nikako natirat da radi.

Bas sam neovisno radio jedan drugi projekt i ubacio sam OTA updates u njega, top topova, prelagano za dodat u projekt, a spasava da ne moras stlano spajat da bi ubacio firmware. Pogotov na ovim plocicama di usb otpada ko od šale. Mislio sam možda pokušat dodat to i u onstep. Barem za ovaj R32 board

vzr

Kako mislis sredili to na platformi? Ako mislis na bug koji je na ESP32 bibliotekama bio, i dalje je tu samo manje, stanje je sledece kod OnStep-a:

ESP32 2.0.0 - wifi radi ali problematicno, postoje latencije do te mere da se nekada uredjajij na nakaceni na njega diskonektiraju zbog timeouts...
ESP32 2.0.5 - wifi radi mnogo bolje ali i dalje nije 100% stabilan. wSHC i Android app sada rade ok, ali se kod gaijdinga i dalje moze javiti lag koji utice na response time. Bar se nista ne diskonektira nasumice. Medjutim kod ove verzije ne mogu vise koristiti one brzine za GoTo koje sam imao ranije. Zato sam ostao na 2.0.0. Ne koristim wifi na njemu vec imam onaj mali ESP8266...

Ne znam sta je kod OnStep-a mudrovano, mozda neke naprednije funkcije ali ja u drugim projekitma nisam nikad imao nikakvih problema, doduse koristim vrlo osnovno, STATION mode ili AP, asinkroni web server i neki prosti web interface i nemam potrebe za brzim odzivom pa nisam iskusio nikakve probleme.
Telescopius
AstroBin

OuttaControl

Eee točno ta informacija mi treba, to sa 2.0.5 mi zvuči da je ono sta mi treba.

Na verziji 2.0.0.se jedva i nikako spajalo, stalno se disconnectalo, bas budem proba tu noviju verziju, Hvala na infu

arrow

Zna li netko zašto OnStep ne starta nakon uključivanja u napajanje na home poziciji?

Home pozicije je RA: 23:21:21  DEC: 90:00:00, a meni starta na RA: 09:07:51  DEC: 55:45:31 neovisno na kojoj pozici sam isključio napajanje, a uvijek ga gasim na home poziciji

Lako mi je preko mobilne aplikacije stisnuti reset home position, no na stelariumu i n.i.n.a nema te opcije
Teleskop: SkyWatcher  254/1200, Skywatcher Evolux 62/400, GSO 200/800, TS-Optics Ritchey Chretien 6" 154/1370
Montaža: SW EQ6 OnStepX belt mod, Custom made friction drive OnStepX
Kamera: Player One Ares-C Pro (IMX533), Nikon D5100
Objektivi: Helios 2/58, Nikkor 18-55, Tamron 18-270,  Nikkor 55-300,
Zvjezdarnica: SkyArrow
Ostalo: Svbony SV106 50mm guidescope, Homemade 73/400 guidescope, TS Maxfield 0.95x koma korektor, SkyWatcher 0.9x reducer/flatener za Evolux 62ed, Astronomik L2 UV-IR Cut 2" filter, ZWO DuoBand 2" filter, Optolong L-eNhance 2", Svbony 5x2" filterwheel

OuttaControl

Dok ne naleti neko pametniji, da nadjes neku zvijezdu na toj poziciji pa se syncs sa stellariumom?

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Citat: arrow  u 15.01.2023. u 22:13:29 sati
.. zašto OnStep ne starta nakon uključivanja u napajanje na home poziciji?
Da to nije park pozicija? Mozda trebas montazu najprije "unpark-irati"..

Inace, kod mene starta uvijek u home poziciji nakon power-up.
amater

arrow

Sve mi se čini da je ovo što Bojan kaže, iako nisam išao na park poziciju prilikom završetka sesije

Kasnije testiram snimanjem nove park pozicije pa ću vidjeti da li će biti promjene

Edit:

Koristite li vi park poziciju a da nije na home poziciji?
Teleskop: SkyWatcher  254/1200, Skywatcher Evolux 62/400, GSO 200/800, TS-Optics Ritchey Chretien 6" 154/1370
Ostalo: Svbony SV106 50mm guidescope, Homemade 73/400 guidescope, TS Maxfield 0.95x koma korektor, SkyWatcher 0.9x reducer/flatener za Evolux 62ed, Astronomik L2 UV-IR Cut 2" filter, ZWO DuoBand 2" filter, Optolong L-eNhance 2", Svbony 5x2" filterwheel

vzr

Ja ne. To ima smisla za nekog ko ima staticni setup, zvjezdarnicu pa postoji neki polozaj koji je zgodan za zamjenit filtere ili u kombinaciji sa kupolom ili ak se koristi PEC. A meni je NCP sasvim ok za parkirni polozaj...
Telescopius
AstroBin

vzr

Citat: OuttaControlCRO  u 14.01.2023. u 20:47:34 sati
Eee točno ta informacija mi treba, to sa 2.0.5 mi zvuči da je ono sta mi treba.

Update... 2.0.6 je poslednja, na njoj razvija firmware i nju preporuca
Telescopius
AstroBin

OuttaControl

Probam tu onda, thanks.

Park unpark nisam nikad niti kliknio :D

arrow

A ja volim sve tipkat(istraživat) pa ponekad nehotice pokvarim pa se čudim što je sad  *zubo*

Uglavnom, hvala svima na pomoći, bila je to park pozicija. Snimio sam park poziciju na home poziciji i sada je sve ok, nakon paljenja ostaje na home  :-)

🡱 🡳