OnStep na WeMos R32 platformi

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 23.02.2022. u 08:10:52 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Evo, stigli moduli, 2x WeMos R32.
Citam tu stranicu na OnStep wiki i sad tek vidim, postojeci WiFi nije podrzan.. sto znaci opet treba dodatni ESP8266 WiFi (koji kod mene ne radi ono sto bi trebalo) za dobson enkodere i HC06 za BT.
Ali barem je sve skupa manje od MEGA2560  i fino stane unutar EQ montaze, a nije skupo, par dolara po modulu.
Mislim da cu napraviti upgrade na obje moje EQ6 (onu sa internim timing belts namjeravam prodati, onu permanentno montiranom na Mt Pleasant (timing belt transmisija je izvana) zadrzavam.
A za pomrcinu Sunca 2028 imam LXD75 (MEGA i Steve's interface), to je sve skupa vrlo prenosivo (iako planiram ici sa autom.. naravno ako budem ziv i ako uopce budem mogao hodati, i eventualno voziti  *:-P )
Mozda mi se netko pridruzi, primam prijave od danas :-)

EDIT: ispravio sam neke greske
amater

Dag

Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

OuttaControl

Ja sam isto naručio taj board i header, nisam uooce vidio da on nema wifi u sebi, bio sam uvjeren da je integriran :facepalm: imam wemos d1 mini i bt 05 znaci ni to necu moc iskoristit.

ovaj dio  nisam vidio:
Tip: The built-in WiFi on the ESP32 micro-controller is not supported in OnStep.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

ESP32 ima WiFi, ali nije podrzan od strane OnStep.. BT je OK i radi  tako da treba i ESP8266 module ako bas hoces WiFi... uostalom, meni niti taj WiFi ne radi (ne spaja se i/ili ispada), ali BT (na ESP32, WEMOS8266  kao i na HC05/6) radi bez problema.
Vidi diskusiju ovdje.

Citat: OuttaControlCRO  u 24.02.2022. u 18:42:37 sati
Ja sam isto naručio taj board i header, nisam uooce vidio da on nema wifi u sebi, bio sam uvjeren da je integriran :facepalm: imam wemos d1 mini i bt 05 znaci ni to necu moc iskoristit..
Mozes iskoristit i jedan i drugi ili obadva (ako hoces enkodere i/ili WiFi)
Po mojem iskustvu, BT (HC05 ili 06) je sasvim OK (a i Vladimir veli isto)
amater

vzr

Malo da pojasnim sta zasto i kako. ESP32 generalno ima malo GPIO pinova, odnosno to sto ima je podeljeno u grupe, npr neki su bindovani samo na ADC1 neki na ADC2, npr ako se ukljuci interni WiFi onda citav ADC2 nije dostupan. I medju ostalim pinovima, neki su eksluzivno ulazni, a manji broj njih je pravi ulazno-izlazni digitalni, to je velika prepreka za sve bildove na ESP32 platformi, ogranicen spektar mogucnosti u pogledu maksimalno 4 ose i malo dodatnih opcionih periferija.

Na ESP32, u OnStep 4 radi samo interni bluetooth ali ne radi preko racunara, tj preko Mac OSX-a nikako a na Windows su neki uspevali da ih zakace a neki ne, ja nisam uspeo. Sa android telefonom radi normalno. Dok sam recimo HC-05 uspevao bez problema da pariram sa Windows masinom i da ga zakacim na ASCOM (kao Bluetooth virtual COM port).

Na narednoj verziji (OnStepX) interni WiFI modul na ESP32 moze da se uljuci, ali ne istovremeno sa internim Bluetooth-om. Moze da se bira samo jedna od te dve mogucnosti. I nema Web Server (web stranicu sa komandama i informacijama koja se otvara u browseru kao sto ima SWS) vec samo par telnet servera, jedan asihroni (9999) i jedan ili vise permanentnih (9998) koji se koriste kao komandni kanali za povezivanje Android aplikacije ili ASCOM drivera bezicno. Ako vam je samo to u cilju, onda nema potrebe dodavati i D1 Mini samo radi bezicne konekcije. Jedan od tih telnet servera je asihroni upravo sa namerom da moze da se nakaci istovremeno vise aplikacija ili uredjaja a permanentni sluze samo da bi radio stellarium mobile i INDI posto oni samo to podrzavaju.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

Da - puno opcija ali premalo pinova :-) Imam slicnu stuaciju na poslu, imamo na raspolaganju samo Atmel G55, gdje su funkcije/pinovi grupirani pa nije moguca svaka zeljena kombinacija ( a moramo ici na taj prcesor jer drugih koje smo koristili do nedavno nema na trzistu vec dvije godine).
Meni je ESP32 zapravo idealno rjesenje za moje teleskope.. jer BT radi preko mob OK. a USB isto. I sve stane u EQ6 montazu. A cijena h/w je sasvim OK.
Na EQ6 koristim samo 2 motora (focus je MyFocuserPro2 - kad treba, kao na pr. u observatoriju), USB kabel imam za komp (CdC) a na dobsonu opet sam 2 motora (eventualno 3 - field rotation ali to ne treba za viziualno pa nece bit nikada), enkodere i vezu sa mobilnim, kao komandna kutija (steta sto AP ne radi pouzdano, jer bi onda otpao i taj HC05/6 pa bi sve skupa bilo jednostavnije i jos manjih dimezija). 
amater

vzr

I taj problem ima svoje resenje: multiplekser, odnosno GPIO expander. I OnStepX podrzava trenutno ova tri:

DS2413 (dvokanalni, kaci se na 1-wire interfejs)
MCP23008 (8-kanalni, kaci se na I2C bus)
MCP23017 (16-kanalni, kaci se na I2C bus)

Tako da se mikrokontrolerima koji imaju malo pinova poput ESP32 moze dodati jos ako je potrebno, mada glavne ose uglavnom ostaju direktno na GPIO od MCU-a a na expander se uglavnom kace periferije. Mnoge matice ploce za 3D printere imaju integrisan MCU i slotove za drajvere i MOSFET-ove, podrzavaju sve i svasta i deluju kao zgodno all-in-one resenje za OnStep, ali na zalost najveci broj njih (zbog redukovanja troskova?) koriste jeftin MCU i neki tip GPIO expandera koji nema direktan pristup memoriji MCU-a pa ne moze OnStep na njih. Uvek smo u potrazi za kandidatima ali za sada samo FYSETC S6 odgovara...

Kako mislis AP ne radi pouzdano?
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

Citat: vzr  u 25.02.2022. u 10:35:46 sati.. Kako mislis AP ne radi pouzdano?
Ne mogu spojiti OnStep preko mobile-a preko WiFi, mob ceka IP adresu i nista se ne dogadja.
Laptop se spaja na OnStep, sve izgleda OK ali nakon par sekunda veza se prekida.. pa sam odustao. Uostalom, BT radi..
amater

vzr

Sto se tice ip adrese, nisam siguran da AP uopste ima DHCP server. Samo odaberi staticku IP adresu na telefonu za taj SSID. Namesti je rucno na 192.168.0.100 ili nesto, gateway 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1 i netmask 255.255.255.0 Te sve postavke su i ovako stalne, kod mene je staticka IP adresa za kacenje na OnStep i na laptopu i na telefonu... Ali ako ti se laptop diskonektuje, ili nesto nisi dobro uradio ili on prelazi na prvu sledecu mrezu u kokoj ima interneta ako je u dometu (da li ti je cekirano ono connect automatically kada se kacis na taj WiFi?) to je vec "layer 8" problem...

Mozda najbolje da prodjemo sve detaljno redom:

Prvo da razjasnimo da kod SWS-a, AP i STA mod rade zasebno. AP+STA nije podrzan, oni rade zajedno samo prvih 10 sekundi tokom podizanja, ali ako se STA uspe konektovati na WiFI koji si mu zadao, AP ce se automatski ugasiti. To je failover mehanizam, to tako radi i meni je to ok. Kod kuce se kaci na kucni WiFi, kada negde odem na star party, imam njegov AP koji ostaje aktivan jer nema kucnog WiFi signala.

Drugo (ovo kod tebe nije problem ali moze da pomogne da se izbegnu neke komplikacije) WiFi se startuje tek nakon sto se uspostavi veza sa UART interfejsom OnStep-a. To se odvija tako sto Wemos salje komandu :GVP# na taj UART na default baud rate-u, pa kada dobije odgovor On-Step, onda na taj UART salje komandu za prelazak u brzi baud rate (SERIAL_BAUD). Ako ne dobije odgovor, probace da uradi serial swap, sto nikako ne radi na ovim wemos klonovima, jer jedan od swapovanih serijski pinova (zaboravio sam koji) je takodje strapovan i mora biti povuceni na GND preko 200 Ohm pulldown za vreme bootovanja ili ce wemos ostati u nekom posebno bootloader modu i nece se pokrenuti sketch. Iz ovih razloga, najbolje je da sve serijske portove drzis na istom baud rate-u konstantno, i serial swap ugasen. Mnogo brze se konektuje i nema greske i zabune odo negotatinga bauda samo handshake i odmah radi. U slucaju Mega2560 najstabilnije je ici na 19200, sa ESP32 moze i 115200.

Kod (SWS) [Odaberi]

#define SERIAL_BAUD_DEFAULT        19200
#define SERIAL_BAUD                19200
#define SERIAL_SWAP                OFF

Kod (OnStep) [Odaberi]

#define SERIAL_B_BAUD_DEFAULT       19200

I trece, veoma vazno za upload SWS-a, mislim da si ovde negde napravio propust:

1. Prvo, moras koristiti iskljucivo ESP8266 board library verziju 2.4.2 i nista novije od toga, ovo je jako vazno.
2. Odabrati plocu "LOLIN(WEMOS) D1 R2 & mini".
3. Odaberi i opciju "Erase Flash" > "All Flash Contents" ali pre nego sto flashujes uradi ovako: spoji pin D3 na GND, a zatim povezi Wemos sa racunarom preko USB-a. Plava LE dioda ce trepnuti jednom kratko, onda mozes ukloni kratkospojnik, na ovaj nacin usao si u bootloader mod i moci ces uraditi upload sa brisanjem kompletnog flash-a. Posle vise ovo neces morati raditi, dovoljno je samo Sketch + WiFi settings... Kada se upload zavrsi i kada spojis Wemos, sve ce biti na fabrickim podesavanjima.
Telescopius
AstroBin

Hvala za svu pomoc    *šešir*
Citat: vzr  u 25.02.2022. u 13:26:05 sati
... ili on prelazi na prvu sledecu mrezu u kokoj ima interneta ako je u dometu (da li ti je cekirano ono connect automatically kada se kacis na taj WiFi?) to je vec "layer 8" problem...
...

To je ono sto se dogadja...

Za ostalo, probat cu preko weekend-a i javiti ishod  *tnx*, ali mislim da su postavke bile OK.
amater

Probao sam nekoliko puta..
I uspio. Malko je nelogicno na mojem telefonu ali je na kraju proslo.

Medjutim... sad je nastao drugi problem: OnStep aplikacija veli "No Connection", iako je telefon Online preko ONSTEP, na adresi 192.168.0.1...
amater

OuttaControl

Evo stigao i moj, nisam ga jos stigao flashati, iznenadila me veličina git repozitorija za ESP32 driver pa mi je to oduzelo slobodno vrijeme  *zubko*

Nisu bas upute detaljne za instalaciju kao sto su za bluepill, u biti je samo objasnjeno kako dodati nove komponente, što prelemiti i kako konfigurirati drivere i to je to, a to necu za sada raditi bluepill mi ostaje glavni, Sama inatalacija nema podataka, nadam se da ce proci glatko. Stavljam OnStepX na njega da vidimo i to čudo :)
Samo me brine ovo za drivere, bluepill moze mijenjati microstepping, a ovaj koliko sam skuzio ne moze?

Edit a vidu upute za setup par postova povise :)
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

OuttaControl

Evo uhvatio malo vremena da se poigram sa ovim ali nikako mi ne ide nesto. Instaliravam OnStepX

Uspljesno iskompajlirano i uploadano na board. Ali nema ni Wifija,ni bluetootha :) Tako da neznam jeli ista zapravo dobro uploadano :).

Vidim da u OnStepX nema odvojegnog uploada za WiFI pa pretpostavljam da je to sve u paketu uploadano.

Jedino sto sam dobio od SerialMonitora je "1Td⸮⸮E8 f$⸮0" Any ideas, kako da uopce provjerim da je instalirano?

Ne znam za OnStepX, ali sa 4.24 nema problema.
Kad ide upload, vidi se progres - 10%, 20% itd. Kad je gotovo, imas poruku "reset (tako nesto)"

Kao sto rekoh ranije, kod mene ne radi WiFi (u najboljem slucaju ispada  nakon nekoliko sekundi) BT ne radi na kompu ali radi bez problema na mobilu.

Spoji se kablom sa CdC, vidjet ces da li radi.
amater

🡱 🡳