OnStep fokuser sa 28BYJ-498 stepperom

Autor OuttaControl, 15.04.2022. u 16:40:10 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

OuttaControl

Nabavio sam 28BYJ-498 12V stepper i imam Lv8729 driver pa cu ih stavit za axis 4. Precvikao sam crveni dovod i zamjenio srednje zice. Vref citam treba bit do max 0.1v idealno 0.03 do 0.07 V zbog vrucine.

Samo pojma nemam kako konfigurirat onstep, trazi me steps per mikron, nemam ja sa cime mikrone racunat :D jeli se može to eyeballat?
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

vzr

Citat: OuttaControlCRO  u 15.04.2022. u 16:40:10 sati
Samo pojma nemam kako konfigurirat onstep, trazi me steps per mikron, nemam ja sa cime mikrone racunat :D jeli se može to eyeballat?

Da, okrenes jedan pun krug tockic fokusera i izmeris za koliko milimetara se izvuce fokuser. Onda npr ako ti je taj motoric spojen direktno na tockic fokusera, recimo da se izvlaci za 25mm i recimo da si namestio mikrostepping na 1/8 preko onih dzampera: Motor za jedan pun krug napravi 2048 punih koraka x 8 mikrokorak to je ukupno 16384 mikrokoraka za jedan krug odnosno na 25000 mikrona odnosno 0.655 koraka po jednom mikronu.

U konfiguraciji to bi izgledalo ovako:
Kod (OnStep 4) [Odaberi]

// AXIS4 FOCUSER 1
// see https://onstep.groups.io/g/main/wiki/Configuration-Rotator-and-Focusers#AXIS4
#define FOCUSER1                      ON //    OFF, ON to enable this focuser.                                               Option
#define AXIS4_STEPS_PER_MICRON        0.655 //    0.5, n. Steps per micrometer. Figure this out by testing or other means.      Adjust
#define AXIS4_SLEW_RATE_DESIRED       500 //    500, n, Where n=200..5000 (um/s.) Max microns/second. In DC mode, max pwr %   Adjust

#define AXIS4_DRIVER_MODEL            OFF //    OFF, TMC2130, TMC5160. Leave OFF for all drivers models except these.         Option
#define AXIS4_DRIVER_MICROSTEPS       OFF //    OFF, n. Microstep mode when tracking.                   For TMC2130, TMC5160. Option
#define AXIS4_DRIVER_IHOLD            OFF //    OFF, n, (mA.) Current standstill. OFF uses IRUN/2.0.                  "       Option
#define AXIS4_DRIVER_IRUN             OFF //    OFF, n, (mA.) Current tracking, appropriate for stepper/driver/etc.   "       Option
#define AXIS4_DRIVER_POWER_DOWN       OFF //    OFF, ON Powers off the motor at stand-still.                                  Option
#define AXIS4_DRIVER_REVERSE          OFF //    OFF, ON Reverses movement direction, or reverse wiring instead to correct.    Option
#define AXIS4_DRIVER_DC_MODE          OFF //    OFF, ON for pwm dc motor control on stepper driver outputs.                   Option

#define AXIS4_LIMIT_MIN_RATE           50 //     50, n. Where n=1..1000 (um/s.) Minimum microns/second. In DC mode, min pwr.  Adjust
#define AXIS4_LIMIT_MIN                 0 //      0, n. Where n=0..500 (millimeters.) Minimum allowed position.               Adjust
#define AXIS4_LIMIT_MAX                50 //     50, n. Where n=0..500 (millimeters.) Maximum allowed position.               Adjust

AXIS4_LIMIT_MIN je pocetna tacka a AXIS4_LIMIT_MAX krajnja, znaci 50 bi bilo za ukupan hod fokusera 0-50mm. Home pozicija je po defaultu na pola, trenutna vrednost fokusera se upizuje u EEPROM svakih 10 sekundi na low durable eeprom uredjajima a svaki sekund na high durable eeprom uredjajima. AXIS4_DRIVER_POWER_DOWN ne mozes da koristis sa CNC shield osim ako EN pin tog drajvera nije spojen na neki GPIO i mapiran kako bi se nakon 40 sekundi drajver gasio i omogucio slobodno okretanje rukom, inace sve vreme stoji u standstill polozaju i nema mrdanja osim preko kontrolera.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

🡱 🡳