Molim preporuku za dalekozor s ostecenim objektivom

Autor Bro, 01.05.2023. u 22:06:12 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bro

Par crtica o dalekozoru obzirom da je sad prošlo vremena, možda bude nekome od koristi:

Dalekozor:

Superiška, praktičan je, ne iskilavim se kod postavljanja. Obzirom da sam tražio dalekozor pod 90 stupnjeva i da pruža korektne boje to je i pružio. Pregled neba s dva oka, uživanje u odnosu među nebeskim tijelima, oštra slika, boje kako treba, baš OK.

Koristim najčešće 24mm APM UFF okulare, oko 16 X povećanje...moguće je u miru osloniti očne duplje na gumeni rub okulara i ne brinuti hoće li se pritom malo zatresti slika ili ne. Nemam previše iskustva s drugim modelima okulara no slika je jako oku ugodna.

Što se tiče najvećeg povećanja tu svakako ne vrijedi ono pravilo za teleskope  ,,2x promjer objektiva u mm", ni približno  :-) . Koliko sam uspio probati, 8 mm okulari (50x povećanje) su maks. za taj model. Skywatcherov planetary 8 mm sasvim dobro služi, s njime recimo počinjem primjećivati pojase na Jupiteru, Orionova maglica je stvarno magličasta :) . S okularima koji daju veća povećanja od toga slika postaje pretamna, mutna, često nekolimirana, puno se vide oni proteini u oku (ili što već jesu) što plutaju naokolo.

90 stupnjeva je zakoon. Neopisivo je koliko mi je ovo olakšalo promatranja. Nema više piganja vrata...sada laganini spuštam visinu tronošca (nema više podvlačenja ispod njega) pa je sve nekako stabilnije, moguće je i fino sjesti za promatranja bliže zenitu. Divota.

Kvaliteta izrade: čini se OK, nije 100% savršeno ali im je korisnička podrška bila super. Navoj prstena koji je stezao lijevi okular je bio van dopuštenih tolerancija pa bi preskočio pri stezanju sa samo dva prsta. Čim sam im poslao mail su odmah odgovorili da znaju za to i odmah poslali novi prsten koji je OK.

Kao što sam ranije napisao kupio sam ga s ogrebotinom na staklu objektiva no to ni po danu ni po noći nije vidljivo. Hvala ekipa na poticaju da ga uzmem J

Ostalo:

Dalekozor stoji na Manfrotto 055 tronošcu koji je vjerojatno i overkill no fino robusno stoji. Obzirom da dalekozor pod 90 stupnjeva ne traži tu visinu možda bi mogao proći i neki koji ne ide toliko visoko. Video glava je isto njihova neka fluidna mislim da se zove 502 AH. Protusila je taman za težinu 70ice, baš moram zategnuti do kraja otpor i mrvu pomaknuti kliznu pločicu prema naprijed da imam savršen balans za više pozicije. Za bilo koji veći model dalekozora protusila te video glave ne bi bila dovoljna, morao bih zaključavati glavu na svakoj pozicija da ne otklizi dalje. Fora su rupe za šarafljenje magic arma da mi pridržava mobitel blizu oka da mogu provjeriti kartu

Što se nišana tiče, najbolje se pokazao zeleni laser kojeg bi samo prislonio na ručku (koja ima urezane utore) iskoristio ga za nišanjenje za slučaj da koristim 8 mm okular i nakon toga spremio u džep. Za 24 mm stvarno nije potreban. Red dot je...onako...fora.. ali ne baš koristan...jedva ga se uključi koliko je otpor i zahtjeva da oči spustim do osi paralelne s cijevima a to baš nije praktično na 90 deg modelu, poništavam njegovu praktičnost.

Kofer koji dolazi uz njega je prilično velik, valjda nisu našli neki koji zadovoljava dimenzije...ovako mislim da ne bi prošao pod ručnu prtljagu u avionu. No bar stane sve unutra: od okulara, opreme za čišćenje, alat, red dot, magic arm, lampa, laser...

Eto toliko od mene za sada :)

prostooki promatrač i prigodni dalekozoraš
Omegon 2x54

Acheron

Lucius

Bro

Hvala, zaista to cinim!  :-)
Jos da je vise snage za promatranja, preumoran sam bio ovih zadnjih par vedrih noci:/

Al me odusevilo kad sam shvatio da u postojecu bazu od red dot findera (usarafljenu u dalekozor) mogu uglaviti te vijkom fiksirati zeleni laser  *hopla* Ee tak se vec da...stisnem ga, nanisanim zelenu zraku do neke vece zvijezde pa starhopam dalje...bas je ubrzalo pretrazivanje sad kad ga ne moram vaditi iz dzepa svaki put.
Omegon 2x54

Zeleni_Zub

Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Bro

Najbolje se snalazim u ovakvom setupu s otvorenim Stellariumom na smartphoneu. Pokušavam malo vježbati i s papirnatim kartama ali nekako ide sve sporije i teže...ovako je baš praktično kad ne skrećem puno pogled s okulara a i slobodnije su ruke.

Omegon 2x54

Antoto

Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Bro

info, možda nekome bude korisna ova informacija:
Za prenošenje 70 mm dalekozora gdje tvrdi kofer nije praktičan može poslužiti mekana torba:
https://www.teleskop-express.de/en/telescope-accessories-5/transport-and-storage-298/telescope-bags-cases-248/ts-optics-padded-carrying-case-for-accessories-telescopes-and-telephoto-lenses-804
Taman stane unutra, možda je torba 1 cm prekratka no fleksibilna je tako da se cif može uredno zatvoriti. Okulari ne stanu u bočni džep pa moraju s dalekozorom u glavni pretinac.

Omegon 2x54

Bro

Plava torba je stvarno bila praktičnija za nošenje na more no nikakve koristi od toga kad dalekozor nisam tamo koristio niti jednom :(

Ne razumijem kako drugi s djecom uspijevaju no meni naprosto ne ide odvojiti kvalitetnog vremena za ovaj hobi u ovoj fazi života...doslovce sve više razmišljam o tome staviti ga na prodaju i vratiti se hobiju za 5-10godina...ne znam.
Omegon 2x54

zac

Ma, ako si zadovoljan s njime, spremi ga. Ja sam kroz godine prodao hrpu opreme, za većinom mi je kasnije bilo žao. A nabavit nekaj sličnog uvijek duplo košta.

Moj TS 25x88 već par godina spava u svom koferu, ali izaći će kad-tad :)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Auriga

Citat: zac  u 31.07.2024. u 10:40:02 satiMa, ako si zadovoljan s njime, spremi ga. Ja sam kroz godine prodao hrpu opreme, za većinom mi je kasnije bilo žao. A nabavit nekaj sličnog uvijek duplo košta.

U potpunosti se slažem, nije to Microsoft oprema pa ti više nakon par godina ne radi.

Ako su stakla i oprema dobro spremljena, neće im biti ništa. Takve rariteta više nečeš nabaviti.

*šešir*
Neil Armstrong, 21. srpnja 1969., 02:56:20 UTC

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind."

Bro

Hvala na feedbacku zac i Auriga! *tnx*

Ma oprema je meni taman za moje potrebe i razinu korištenja, da moram opet bih birao isti koncept...i da, opet bih bio na gubitku tom slučaju, imate pravo.

Od početka sam bio svjestan da će mi intenzitet promatranja biti jako mali u ovoj fazi života *:-P ali ne baš ovako mali *zubo*

Nist, treba prespavati to neko vrijeme pa vidjeti u kojem smjeru ići *tu*
Omegon 2x54

Bro

Citat: Bro  u 31.07.2024. u 16:06:33 satiNist, treba prespavati to neko vrijeme pa vidjeti u kojem smjeru ići *tu*

Kako stvari stoje mislim da će ići u oglas pa ako ode ode *mah* , a ako ne cekat ce prikladnija vremena.
Shvacam aurigu i zaca, argumenti su na mjestu no nekako nemam potrebu čuvati opremu.
Omegon 2x54

Acheron

Prodat ćeš danas za 1 novaca da bi za x vremena kupio isto za 2 ili 3 novaca...

Spremljeno u kutiju, negdje sa strane, neće oprema propast

Antoto

Brzo će djeca odrast, bolje je imat opremu odmah pri ruci za obrisat prašinu i nastavit gdje si stao  *zubko*
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

🡱 🡳