M16 - središte, 18.6.2023., C8 SCT+0.63x FR

Autor Gobart, 19.06.2023. u 15:50:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gobart

Jako dobro, tome!  *tu*
Vidi se da je to dosta "sirova" fotka, ali s puno potencijala, jer ima puno više snimljenih fotona i puno manje šuma. Uz malo više truda dalo bi se iz nje svašta izvući.
Jedino je malo problematičan oblik zvijezda koji nije jednoliko deformiran (čini mi se kao kombinacija greške praćenja i kome), pa ga ne bi bilo baš jednostavno popraviti...
Ali super mi je kako je na tvojoj fotki slabi šum. To je valjda zbog 3h ekspozicija...?
Možeš li mi naći koliko je bio gain/offset za tvoje ekspozicije? Nisam siguran koju kombinaciju je najbolje koristiti, većina tvrdi da gain mora biti negdje oko HCG...? Ja uglavnom i koristim takvu kombinaciju (gain 180, offset 15-20 za ekspozicije od 5s - meni je HCG na 180).
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

tome

Hvala Gobart.
Gain je bio na 30% čini mi se. Sad kad gledam podatke, mislim da i je korištena kalibracija (darks, flats, bias), pa se ispričavam n krivom podatku. Ali guiding i dithering nije sigurno.
Korišten je UHC filter.
Zvijezde su takve radi greške praćenja. Korišen je i FR x0.5, što mi je davalo oko f3.7-3.8 (radi udaljenosti od senzora) ako me sjećanje ne vara.
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Gobart

Da, vidi se da je bilo samo praćenje bez vođenja, hoće se te zvijezde tako kreveljiti ako ih ne vodiš  ;-)
A onaj 0.5x FR je također vjerojatno kriv za neke aberacije...
Odgovara li tih 30% gaina približno HCG vrijednosti za tvoju kameru?
A u vezi ditheringa - meni ne pomaže jer i dalje imam WN, samo ga dithering malo "translatira". Možda bih trebao drugačije posložiti njegove postavke... Ali ako češće radim dithering onda puno vremena gubim na njega (za vrijeme ditheringa ne može se eksponirati, a treba i po završenom pojedinom pomaku pričekati da se praćenje opet stabilizira, to sve mi traje 5-6 sekundi, a radim ga svakih 10-tak ekspozicija, dakle cca. jednom u minuti).
To sa ditheringom je cijela znanost, trebalo bi više eksperimentirati da se otkriju dobre postavke, a za to treba više vremena...  *zbunjeni*
Ali kad ih jednom otkrijem, mislim da bi sve trebalo raditi kako treba  *da*  *tu*
BTW, što misliš o onom alatu u SharpCapu koji određuje optimalne subekspozicije/gain/offset za konkretne uvjete snimanja? Isplati li se to koristiti? 
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

tome

Gobart mislim da to je HCG.
Ono što me je jako zbunjivalo da su u svakom programu različite vrijednosti gaina.
Uglavnom mislim da je iznad 60% besmisleno. Obično sam eksperimentirao do 50 %. Mislim da je negdje na 30% read noise oko 1e, i tu sam se zadržao.
Tada sam koristio nativni softver od Toupteka, zove se ToupSky. Nekako sam se navikao.
Sharpcap sam jako malo koristio. Nemam pro verziju pa nisam nikad odradio analizu senzora. Pa ne mogu odgovoriti.
Dithering nisam nikad radio kod lucky imaginga kada snimam SER file.
Ali ga uvijek koristim kada snimam klasično.
 *šešir*
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Gobart

🡱 🡳