M57, 600 x 3 sekunde

Autor Gobart, 26.06.2023. u 18:28:15 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gobart

Ovo je samo 30 minuta ukupne ekspozicije iz grada, ali iznenađuje koliko se maglica dobro snimila. Zbog oštrine i nedostatka vođenja odlučio sam se za subove od 3 sekunde, ali zeznuo sam jer sam odabrao integraciju svakih 10 minuta. Kasnije sam naučio da je (zbog WN-a) bolje raditi više kraćih integracija koje kasnije spojim u konačnu fotku.
Na ovoj sam se opet namučio sa walking noiseom, pa je zato pozadina malo mutnjikava i tamna.
Imam zanimljiv način uklanjanja WN-a koji ću (možda) ovdje opisati kada ga još malo usavršim. Ali nadam se da ga ubuduće neće ni biti jer ću uskoro početi koristiti vođenje (da, čak i za ekspozicije od 5 sekundi je potrebno vođenje kad snimam na 1250mm žarišne). Također će WN biti slabiji kad bude malo hladnije (na ovoj slici senzor je snimao na temp. od +20°C).

Podaci o slici:
Objekt: planetarna maglica M57
Datum snimanja: 17.6.2023. 22:30 UT.
Optički sustav: Celestron 8 Schmidt-Cassegrain (D=203mm, F/10) + 0,63x FR (F=1226 mm)
Montaža: HEQ5 Pro SynScan
Kamera, filteri: Player One Uranus-C, Baader Neodymium filter
Vođenje: bez vođenja (samo praćenje)
Ekspozicije: 600 x 3 sekund3 (30 minuta), gain 180,offset 20, bin 1x1, bez kalibracijskih snimaka.
Programi: PixInsight, PS CS2, Neat Image 8.
Sampling pri snimanju: 0.47 x 0.47 "/px.   
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

Lucius

Zvijezde kao da malo od kromatske pate. Nekako plavo ljubičasti halo (ili je do moga ekrana).
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Gobart

Da, Lucius, imaš pravo. Neka koma je bila, izgleda da nije bio baš optimalna udaljenost kamere od korektora... A i neki tilt je tu.  *zbunjeni* 
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

🡱 🡳