Kalibracijske postavke za praćenje

Autor Stipa, 08.09.2023. u 12:05:50 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Stipa

Pozdrav svima,

molim vas za malu pomoć ili savjet oko praćenja. Naučio sam izračunati broj za Calibration step te za moj 180mm guide scope i asi290mm kameru sa senzorom od 2.9nm te guidespeed (sidereal) 0.5 sa 12 kalibracijskih pomaka

Calibration step iznosi 950ms

Kako se računaju brojevi za DEC I RA?
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Astrobobo

Kakvi brojevi? Koliko znam, PHD2 sam izračunava potrebne calibration stepove. Downloadaj si najnoviju dev6 verziju: https://openphdguiding.org/development-snapshots/
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Stipa

Citat: Astrobobo  u 08.09.2023. u 15:17:35 satiKakvi brojevi? Koliko znam, PHD2 sam izračunava potrebne calibration stepove. Downloadaj si najnoviju dev6 verziju: https://openphdguiding.org/development-snapshots/

To znam za phd2.

Asiair plus ima tri polja u koja treba upisati broj u ms:

Calibration step, Max DEC duration i Max RA duration. Po defaultu je sve na 2000ms. Po izračunu moje guiding opreme calibration step je 950ms što sam već napisao. Negdje sam pročitao da se sa ovim trajanjima treba malo poigrati istraživanja te upisivati različita trajanja te popratiti guiding te na taj način pronaći najbolji omjer trajanja za dec i ra.
|ASTROBIN||FLICKR|

Štefek

Calibration step PHD2 predloži prema postvkama za guiding kameru i fokalnu od guidera.To si već mislim, našao. Max RA i DEC duration su limiti, i same brojke se ne koriste u guidingu za nikakve korekcije. Tako da te dvie vrijednosti ostavi kako su predložene.
Kad završi kalibrcija, pokreni guiding assistant i pusti da ide 10-15 min. Kad kažeš stop, izračunati će ti dosta parametara koje možeš primjeniti.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Stipa

Hvala momci, evo baš završavam sa kalibracijskim frameovima za cresent nebulu ili ngc6888, nakon podešavanja parametara za guiding i još malo fokusiranja guiding scopea guiding mi je večeras bio odličan total je bio između 0.5" i 0.8".

E sad na light frameovima mi se jos pokazuju blaga jaja te sam otišao gore ispitati frame u ccd inspectoru koji mi je reko da nema tilta, kulminacija i sve ostalo za 5.

Jedino što sam primjećivao je to da kada bi zategnio malo jače koma korektor šarafima u fokuseru pojavila bi se jaja, al nisam bio 100% siguran. Sad sam to ispitao i ispalo je točno. Kada sam jako blago pritegnuo pri ekspoziciji od 180 sec bi dobio savrsene zvijezde dok kada bi ih jace pritegnuo dobio bih jaja.

Jel postoje kakvi bolji fokuseri koji mi to ne bi radili?
|ASTROBIN||FLICKR|

Stipa

Glupo sam pitanje postavio ovdje gore, naravno da ima boljih fokusera, bilo ja jako kasno dok sam to pisao 😄, nego da preformuliram pitanje?

Ima li netko da je kupovato neki fokuser za newtonian teleskop kao moj marke skywatcher te da je jako zadovoljan s njime pa bih molio preporuku. Hvala!
|ASTROBIN||FLICKR|

tome

Ja sam imao bazični 1.25'' fokuser.
Kupio sam od Omegona 2'' fokuser sa redukcijom.
Morao sam proširiti otvor na cijevi teleskopa da bi stavio novi fokuser. Razlika je ogromna. A ni ovaj novi nije neki fensi.
Ima ih mnogo boljih ali i cijena to prati.

Koji fokuser imaš?
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Stipa

Citat: tome  u 10.09.2023. u 07:24:19 satiJa sam imao bazični 1.25'' fokuser.
Kupio sam od Omegona 2'' fokuser sa redukcijom.
Morao sam proširiti otvor na cijevi teleskopa da bi stavio novi fokuser. Razlika je ogromna. A ni ovaj novi nije neki fensi.
Ima ih mnogo boljih ali i cijena to prati.

Koji fokuser imaš?

A imam onaj što se dobije sa skywatcherom 200p cryford ili ti kako već al ne sa mikrofokuserom

Mislim da na kraju nije do fokuseru jer sam ga pritegnuo te da on ne pravi problem nego kamera tilt jer kad okrenem kameru okomito za 90° u odnosu na optičku os teleskopa onda mi nisu više izdužene, to sam poslušao jednog gospodina sa foruma. Do 60sec mi budu lijepo okrugle, a nakon toga mi se izduze polako vjv guding pa treba poboljšati balansiranje i promijeniti lokaciju te poboljšati vidljivost zvijezda
|ASTROBIN||FLICKR|

🡱 🡳