Poklopac za finder

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 14.08.2024. u 23:35:16 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Dobro dodje kod promatranja planeta po danu sa mojin C11.. da se ne spali unutrasnjost zuhera (koji je napravljen od plastike).
amater

zac

Ah ti tipovi sa 3D printerima :) Samo čekam kad bute počeli printat i optiku! Onda sam kao ATMovac gotov, mrtav i zakopan :)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

zac

E fakat, znam da ozbiljni 3D printeri mogu delat sa metalima, ali stakolo? Valjda ide, isti princip...

Acheron

Pa ne znam baš, metale "upržiš" laserom gdje ti trebaju. Kada bi tako radio sa staklom imao bi strije i mikrostrukture od printanja, a to je veliko ne za optiku.

OuttaControl

Nezz bi li neki cnc uspio ispolirari staklo dobro? 3d printer sigurno nema dovoljno preciznoati, Iako jako tesko je dobiti kvalitetan blank i upariti ga sa sa drugim.

Jedino sto vidim mogao bi se dobiti neka fresnel leca iz nekog prozirnog resina
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

bcesarec

Metal se može 3d printati slično kao i plastika (naravno na višim temperaturama). A da ne kažem da se masovno metal reže laserom/plazmom i vodenim mlazom.
Što se tiče CNC-a, to je samo tehnologija upravljanja, a sam naziv (kratica od computer numerical control) ne govori ništa o tome što stroj radi. Tako da nema prepreke za CNC stroj koji brusi zrcalo ili leću iz nekog bloka stakla.

Prilažem jedan video, gdje je leća ispisana, ali ne klasičnim 3d printerom s filamentom.

Acheron

Pa strojevi se koriste za brusenje zrcala odavna.
Ovo je više pitanje da li se od praha može isprintati leća ili zrcalo. Ja tvrdim da ne može, barem ne u zadovoljavajućoj kvaliteti.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Citat: Acheron  u 15.08.2024. u 15:43:42 satiPa strojevi se koriste za brusenje zrcala odavna.
Ovo je više pitanje da li se od praha može isprintati leća ili zrcalo. Ja tvrdim da ne može, barem ne u zadovoljavajućoj kvaliteti.

I ja mislim tako.. Vidio sam naj-naj 3D printere u CSRO Lab 22 u akciji (koji mi je u susjedstvu).
Osim toga, davno-davno (dok sam bio gimnazijalac) eksperimentirao sam sa alternativnim tehnologijama proizvodnje zrcala (lijevanje plastike, reflektivne folije pod naponom (Kre$$-va ideja, "CETES") ili pod pod-pritiskom i td itsl... i kao sto svi znamo, za optiku se jos uvijek koristi dobro staro stakolo  *da*

A ako se i moze isprintati iz (staklenog) praha, opet bi se moralo isfigurirati i ispolirati.. 
amater

zac

Je, profi storjevi za poliranje su cnc, sa kontrolom plohe u realnom vremenu. Čuda rade, ali takve imaju samo vrhunske firme koje tomogu8 platiti.

Iskreno neznam kako rade zrcala od berilija, moguće su sinterirana, ap brušena i poliranja, ato je onda točno to. Staklo, da, nije jednostavno, ali uz kontrolu temprature i sl. bi se dalo dobit blank. Bumo vidli za deset-dvadeset godina.

Pitanje je naravno zašto, jer je napravit dobar stakleni disk danas vježba za studente, nema potrebe za visokom tehnologijom. Ali, možda netko proba da vidi ide li :)

zac

Citat: bcesarec  u 15.08.2024. u 13:53:09 satiPrilažem jedan video, gdje je leća ispisana, ali ne klasičnim 3d printerom s filamentom.

Hmm, nema baš detalja, ali izgleda kao da printa tvrdu plastiku i onda ju klasično brusi i polira. Špara samo vrijeme za grubo brušenje.

🡱 🡳