STARSHIP 3 launch 14.3.2024. u 13:00 po HR satu

Autor c2, 14.03.2024. u 08:43:07 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

c2

I go unseen.
All shall be revealed.

Acheron

c2

Manje od 1 sat  *kokice*

Malo odgođeno zbog zalutalih brodova u zabranjenoj zoni
I go unseen.
All shall be revealed.

Astro Lux

Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Optika; Skywatcher Esprit 100, Skywatcher Evostar 80ED
Za Sunce: Lunt LS80THa SS,
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432) , Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)

Acheron

Onaj pogled na plazmu pri spuštanju, ludilo!
Inače, raspao se na 65km.

Acheron

Dakle, Starship je skončao pri 7.15km/s na 65km visine. Najveću brzinu je postigao na cca 90km kada je šibao 7.43km/s.
Zar je usporavanje atmosfere tako slabo izraženo? Očekivao sam da bi na 65km vec bio mozda na 2-3km/s.
Možda bi to Šegi mogao usporediti s meteorima?

Šegi

Na tim visinama atmosfera nije onoliko gusta koliko si mi obično zamišljamo, tamo gore "nema zraka". Toliko je rijetka da samo pri brzinama većim od nekoliko kilometara u sekundi za neke materijale (recimo one kometarnog porijekla) može doći do ablacije i pojave meteora.

Deceleracija (usporavanje) ovisi o masi i gustoći tijela (dijelom i obliku) i gustoći atmosfere na toj visini: što je masa i gustoća tijela veća, to će deceleracija biti manje izražena. U ovom slučaju imamo UAUuuu veliku masu objekta, koji neće tako lako usporiti u prostoru gdje je gustoća medija tako mala.

Usporedbe radi, na visini od 65km ni meteoroidi dramatično manjih masa ne deceleriraju prije nego što se počnu raspadati na manje fragmente - tada se deceleracija primjećuje iz gore navedenih razloga, manja masa će imat izraženiju deceleraciju.

Acheron

Pa nije da je baš Starship jednako masivan kao meteorit (asteroid) od 50m.
Starship natočen do vrha ima 1.300t, prazan oko 100tona. Recimo da je danas uletio u atmosferu s masom od 200t.
S druge strane, Čeljabinski asteroid je imao 20m u promjer (recimo istu površinu za interakciju s atmosferom kao danas Starship) i 10.000 tona!

Acheron

Šegi

Citat: Acheron  u 14.03.2024. u 19:45:09 satiPa nije da je baš Starship jednako masivan kao meteorit (asteroid) od 50m.
Starship natočen do vrha ima 1.300t, prazan oko 100tona. Recimo da je danas uletio u atmosferu s masom od 200t.
S druge strane, Čeljabinski asteroid je imao 20m u promjer (recimo istu površinu za interakciju s atmosferom kao danas Starship) i 10.000 tona!

Ako sam dobro pročitao, tražio si usporedbu s meteorima, pa sam smatrao da tražiš usporedbu s nečim manje mase od Starshipa.
Ajde onda jednostavnije: ništa tvrdoga a promjera većeg od metra do visine od 65km neće primjetno usporavati, pa tako ni asteroidi...

Arkturus

Citat: Acheron  u 14.03.2024. u 19:06:20 satiDakle, Starship je skončao pri 7.15km/s na 65km visine. Najveću brzinu je postigao na cca 90km kada je šibao 7.43km/s.
Zar je usporavanje atmosfere tako slabo izraženo? Očekivao sam da bi na 65km vec bio mozda na 2-3km/s.
Možda bi to Šegi mogao usporediti s meteorima?
A nekog utjecaja ima i kut poniranja jel?

Acheron

pa ima, ali kako su izgubili kontrolu prije ulaska u atmosferu kut poniranja je bio kakav je atmosfera odredila (centar uzgona i centar mase)

Arkturus

Nije bitno tko je odredio kut poniranja. Ja samo rekoh da je to isto jedan faktor.
BTW zašto je ukinuta ona rubrika astronautike? Nije da se često piše, ali ne bi trebala biti izostavljena. Makar da se i jednom godišnje nešto napiše. Valjda sam nešto propustio. Što se dogodilo?

Lucius

Ja sam tek sad primjetio da je nestala cijela rubrika. *zbunjeni*
Pisali smo tu i o James Webbu i svim novim lansiranjima. Baš mi čudno bilo zašto ova tema nije tamo.
Edit: nestao je dio i o radio astronomiji, ali to me ne čudi. Tu stvarno nije bilo nikoga (osim jednog člana koji je postavljao jedno te ista pitanja, ali mu nije nitko htio/mogao pomoć).
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

🡱 🡳