ONStep ploča

Autor Hrvoje86, 29.06.2024. u 20:49:59 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Hrvoje86

Pozdrav, nakon "uspješno" sastavljenog GOTO teleskopa s FYSETC E4 pločom koja ne vrijedi baš ništa došlo je vrijeme za novi ONStep sa boljom i kvalitetnijom pločom. Tek kad sam sve lijepo sastavio, izgorio je driver na ALT osi. Iako mislim da od prvog dana nije radilo kako treba jer struje nisam mogao uopće podešavati. Još je nekako koliko toliko radilo na 24V, a kad sam stavio akumulator 12V,22Ah, lijepo je sve počelo "tumiti" i driver za ALT se počeo jako grijati i nema snage više ni neopterećeni gearbox pokrenuti.

Pitanje je sad, koja ploča se najbolje pokazala za ONStep?

hrast

Meni fysetc odlicno radi. Pa i podesavanje struje.

Premjesti alt os na drugi izlaz.
Treba malo proucit pinout.

OuttaControl

Meni isto e4 radi ko bomboncic,

Bez uvrede al sam 99% siguran u user error, vjerojatno si na zivo istekavao zice(namjerno il slucajno) ili davao previse struje i sprzio driver, a nazalost u e4 ga nemozes bas lako zamijeniti.

Imas i S6, sam kupujes drivere pa ih przi koliko oces :D
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Leviner

Imam 2 Fysetc E4 koji rade odlicno i napravio sam 2 Bluepilla koji su isto radili odlično. Preporucam cncv3 jer je jeftin i dosta jednostavan za napraviti. Osobno nisam radio, ali izgleda mi dosta jednostavno.
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Citat: Leviner  u 29.06.2024. u 22:30:28 sati..Preporucam cncv3 jer je jeftin i dosta jednostavan za napraviti. Osobno nisam radio, ali izgleda mi dosta jednostavno.
Yep...
amater

OuttaControl

Mana cncv3 po meni je micro usb port koji prelako otpada, nije zalemljen kroz plocu nego samo na gornji sloj, ja sam ih 3 polomio...
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Citat: OuttaControlCRO  u 30.06.2024. u 00:18:57 satiMana cncv3 po meni je micro usb port koji prelako otpada, nije zalemljen kroz plocu nego samo na gornji sloj, ja sam ih 3 polomio...
E, zato postoji ovaj adapter.. za kabel sa kompom.
Osim toga, CNCv3 ima WiFi ili BT za kontrolu (DcD, Sky Safari itd.. pa nema prave potrebe za USB kabel.
amater

Hrvoje86

Na kraju nije izgorio driver. Konektori gube kontakt i slučajno sam skužio kad sam primio za kablove, u konektoru sam vidio kao da je zaiskrilo. Ponovno sam prekrimpao kabel i sad je sve opet u redu. Jučer kad sam mislio da je izgorilo, reko ovak i onak nemam što izgubiti pa sam čupao kabele i uštekavao pod naponom. I danas isto to od jutra. Izgleda da je ploča preživjela brutalno testiranje sa mojim konstantnim čupanjem kabela pod naponom.  *hopla*  *hopla*  *hopla*

EDIT: nikako da natjeram ploču da radi na 12 V. Na 24V radi odlično, ali čim spojim akumulator jedva da radi na 1°/sec. Kad je na 24V radi bez problema na 3°/sec. Na 12V struju sam stavio na 1600mA, a ako je stavim na 50mA nema mi razlike. Kao da drži neku svoju konstantnu struju određenu prema nečemu i kao da ne uzima u obzir moje promjene. One ostanu upisane u memoriji, ali kao da nema nikakvog učinka ako ja mijenjam struju sve od 50mA pa do 1600mA

Citat: Hrvoje86  u 30.06.2024. u 09:30:29 satiEDIT: nikako da natjeram ploču da radi na 12 V. Na 24V radi odlično, ali čim spojim akumulator jedva da radi na 1°/sec
Mozda imas krive motore?  Trebaju biti specificirani za struju (1-2 A) a ne za napon.
amater

Hrvoje86

amater

Hrvoje86

Ma ok je ovo sad. Ide na 1°/sec i to se moram pomiriti s time. Ili uzeti DC/DC pretvarač sa 12 na 24 jer to radi puno bolje. Samo ne kužim zašto ne mogu struju podešavati. Sad sam stavio na 10mA i radi isto kao i na 1500mA. Al ok, nek radi tako kako radi, bolje išta nego ništa.

🡱 🡳