NGC 40 Bow Tie N

Autor tome, 13.08.2024. u 13:57:30 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Ovo je dosta poznata planetarna maglica u Kefeju

O druženju:
Ovo je zapravo bilo promatranje Perzeida na tamnoj lokaciji u G Kotaru.
Skupilo se dobro društvo.
Dvojica smo snimali DSO, neki sa DSLR su lovili meteore, promatralo se kroz dobson 25cm,
a neki su samo ležali i gledali nebo.
Zanimljivo je bilo da sam se stalno žalio otkuda je sjeverno nebo tako loše, uz horizont je svijetlo. Dok netko nije okinuo sa DSLR ekspozciju i skužimo da je to aurora!

O snimanju:
Naravno da mora nešto štekati, ovaj puta je to bio fokuser.
Htio sam napraviti kombinaciju kratkih i dugih ekspozicija da bolje prikažem detalje srednjeg dijela maglice. ALi eksperiment nije uspješno prošao. Imam kako spada (donekle) samo duge eksp. Pa je samo to korišteno.

O objektu:
Ovo je dosta poznata planetarna maglica. Dosta je svijetla i relativno velika za objekt svoje vrste.
Otkrio ju je još Herschel.
Središnji svijetlo dio je veličine oko 38x35''
Želio sam prikazati donekle strukturu srednjeg, svijetlog dijela. Ali isto tako i "izdanke" koji se protežu dalje od maglice. Iz toga je jasno vidljiva dinamika sustava te višestruke ejekcije maerijala i ionizacije.
Samo središnja zvijezda je svijetla, lako ju je uloviti. Zanimljivo je da joj je temperatura oko 71k K, a ionizirajući objekt maglice 50k K. Ta diskrepanca je objašnjena da je zvijezda nedavno doživjela novi termalni puls koji joj je digao temperaturu.Čini mi se da će ova maglica u budućnosti pokazati još zanimljivosti (ako živimo još par tisuća godina).
Ako bi izrazito jako rastegnuo snimku, vide se male crvene "fleke". To nije neka greška, već su to ostaci supernove CTA1, ali za bolji prikaz toga treba daleko više integracije.

Sve kritike dobro došle.
 *šešir*

Klik na:
NGC 40

Objekt; NGC 40
Lokacija; Mrkopalj
Teleskop; SW 150mm newt, f6,7
Montaza; Heq5
Kamera; Omegon veTEC 533c
Primarni fokus. 46x3m; L enhance filter, gain 100 (darks, flats, bias)
Guiding; Evoguide 50ED + ToupTek 224c
Obrada; Siril, Gimp, AstrodenoisePY

SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Acheron

Citat: tome  u 13.08.2024. u 13:57:30 satiSve kritike dobro došle.
 *šešir*

Maglica ti je jajastaTM  *zubo*

Stipa

Jako lijepo ti to izgleda tome, također hvala na trudu što si nam podijelio astronomske informacijeo samom objektu *pljesk*  *šešir*

Vrlo moguće da se pozabavim s istom u narrowu s time da bih podosta povećao ukupno vrijeme integracije te snimio posebno rgb zvijezde
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Acheron

Šalu na stranu, iznenadilo me koliko je maglica crvena jer vizualno dobro reagira na OIII filter. Baš sam je gledao neku večer i gotovo da sam vidio spiralnu strukturu kako se odmata iz nje. Još sam vagao hoću li je skicirati ili ne...

Boski

Teleskop: SW ED80 Apo
Montaže: HEQ5 Pro, SkyWatcher StarAdventurer
Dalekozori: Pentax 10x50 PCF WP II
Kamere: Qhy9c, Qhy5 II mono
Fotići, objektivi: Nikon D750; Nikon 18-55 mm, Samyang 14mm f/2.8, Samyang 16mm f/2.0, Samyang 135mm t/2.2, Nikon 35-105mm f/3.5-4.5, Yashica 50mm f/1.7, Tamron 70-200 mm f/2.8
https://www.astrobin.com/users/Boski/

tome

Citat:Maglica ti je jajastaTM  *zubo*

*zubko*

Citat:hvala na trudu što si nam podijelio astronomske informacijeo samom objektu

Hvala Stipa, znaš da mi je to jedna od najdražih stvari.

Citat:Vrlo moguće da se pozabavim s istom u narrowu s time da bih podosta povećao ukupno vrijeme integracije te snimio posebno rgb zvijezde

Samo daj! Imaš već lijepo iskustvo, obradu si digao na zavidnu razinu. Tako da mislim da biš mogao prikazati ovu maglicu onako kako zaslužuje.
Oni izdanci traže dosta integracije. Ja imam malo preko 2h, ali pod jako dobrim nebom. Sa balkona (ne vidim ju) bi mi vjerojatno trebalo bar 10ak sati za ovo, a možda ne bi ni uspio.

Citat:Šalu na stranu, iznenadilo me koliko je maglica crvena jer vizualno dobro reagira na OIII filter. Baš sam je gledao neku večer i gotovo da sam vidio spiralnu strukturu kako se odmata iz nje. Još sam vagao hoću li je skicirati ili ne...

Uuu ako imaš volje, daj skicu!
Već sam ti više puta rekao koliko me iznenađuje koje detalje iskopaš vizualno. Taj BAT je udomljen na pravo mjesto. *da*

Citat:Suuuper je!!! 

hvala Boski
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Acheron

Znao sam da imam skicu NGC40, ali sad vidim da je s 200mm iz 2006. godine!!!
Evo, prvom prilikom mi je NGC 40 na repertoaru.

🡱 🡳