EEA (video) astronomija i video naocale (VR headset)

Autor Adri, 13.12.2023. u 15:21:30 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Adri

Jedna stvar koja me odbijala od video astronomije, iako me privlacila ideja da vidim nebo u drugacijem svjetlu od ciste vizuale, je cinjenica da bih buljio u ekran. To me apsolutno i nikako ne privlaci, i "defeats the whole purpose" bdijevanja pod nocnim nebom u prirodi.

Ipak, ponekad te privlaci da vidis malo vise, odes malo dublje, ili cak samo da vidis nebo u drugacijem "svijetlu".

Tu onda nastupaju CCD/CMOS senzori visoke osjetljivosti.

Zanima me jeli tko od vas probao kombinirati video astronomiju (ili cak neobradjenu astrofotografiju kratkim ekspozicijama, ako cemo tako nazvati) direktno sa Full HD ili cak 4k video VR headsetom?

Dakle, direktno streamanje slike na headset, pomocu HDMI ili USB kabla, bez ikakvog processinga i racunala izmedju te gubitka kvalitete.

Koje bi bile najadekvatnije kamere za takav tip "promatranja"?

DSLR sa HDMI izlazom je jedna opcija. Astro kamere, tradicionalne za astrofoto pretpostavljam ne, jer zahtijevaju  PC za upravljanje.
Premda bi i neke od njih mozda mogle streamati light frame direktno na monitor/naocale?

Postoje i bas astro video kamere, no nekako mi se uvijek kvaliteta slike na njima cinila losa, ja jos dolazim iz vremena dok su za video astronomiju ljudi koristili male CRT monitore, pa su zvijezde uvijek bile napuhane i sve je imalo previse umjetan look.

Znaci, u ovom slucaju bi trazili direktno povezivanje kamere na headset, i radilo bi se o gledanju 1 light framea akviziranog nekom kamerom.

Sto kazete na to, i jeste li probali?

Meni na prvu pada na pamet modificirani DSLR i spajanje direktno na headset, jer ne treba racunalo.

Znam da nista nije bez nekakvog "processinga" kod digitalne fotografije, no ajde recimo da trazim ovdje sto manje toga, izmedju senzora i svojih ociju.

PS: Ova rubrika mi se cinila najpogodnijom jer se radi vise o promatranju nego bas obicnom snimanju.

Štefek

Hmm,... Kako god bilo, za "sirovu" sliku sa senzora netko ili nešto mora naprviti deBayer (ak govorimo o kameri u boji), mora se napraviti white balance i rastegnuti histogram (kod astro fotografija, histogram je jako zbijen i treba jako rastegnuti) To standarna kamera radi "on the fly" , a kod astro kamere to isto tako "on the fly"mogu  napraviti programi za akviziciju. Tak da je ta onovna obrada uvijek tu jer ono kaj dodje direktno sa senzora nije baš kompatibilno s okom. U tom smislu neće vjerojatno biti neke razlike izmedju standardne kamere priključene na VR ili izlaza kompjutora koji kontrolira astro kameru spojenog na VR.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Acheron

Meni je to bogohulje, u rangu onog kada vidim mladu, zdravu osobu na električnom biciklu.

Prije bih osobno išao u smjeru image intensifier okulara.

Astrobobo

Ne kontam razliku gledanja slike na ekranu računala/tableta u odnosu na ekran koji ti je zavezan direktno ispred oka.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Antoto

Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Adri

Je, mozda je bogohulje, tako si ja razmisljam. Vizualac sam, nikad mi nece biti zamjene za okular, samo sto velim, ponekad ti prodje kroz glavu, pogotovo kad si pod osrednjim nebom (vecinu vremena) otici malo dublje, mozda neki narrowband nabaciti, itd.

Jedina razlika sa naocalama je immersiveness, koji je veci s naocalama, nego da buljim u ekran. Tako reci, da sam sebe zavaram da gledam nesto stvarnije, nego u ekran

Kako tko voli.

Citat: Acheron  u 13.12.2023. u 16:09:53 satiPrije bih osobno išao u smjeru image intensifier okulara.
Sta nije da oni obicno imaju jako mala prividna vidna polja (afov), tipa 40 stupnjeva? To bi mi bio deal breaker u neku ruku. Prije sam razmisljao u tom smjeru, ali osim cijene, mali afov mi je dealbreaker.  I jedino white phosphorous za mene.

Citat: Acheron  u 13.12.2023. u 16:09:53 satiMeni je to bogohulje, u rangu onog kada vidim mladu, zdravu osobu na električnom biciklu.
Heh, onda si stavis benzinski od motorke (ko ja na stari premali bicikl) pa ima nesto vise duse ipak  *zubko*

Astrobobo

Kakav immersiveness u EAA astronomiji pobogu, uzmi VR cvike i projiciraj si na njih fotke s Astrobina. VR cvike nemaju nikakvog smisla ako ne možeš okretati glavu okolo i gledati kao da si vani pod nebom. Baš nikakve razlike od toga da si nos zabiješ u ekran laptopa.

Ono što fali u VR svijetu je jedan kvalitetan program tipa Stellarium gdje si možeš staviti okoliš zvjezdarnice Tičan http://www.ad-beskraj.hr/panorama-zvjezdarnice-tican-za-stellarium i onda brijati okolo. U to da se baci nekakva all sky panorama sa poštenim fotkama, pa da biraš prikaz kao što se vidi golim oko, kao što se vidi, štajaznam, dalekozorom, e to bi bila genijalnost. Ovo baš nema nikakvog smisla.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Zeleni_Zub

Kad sam procitao naslov mislio sam da je cilj spojiti VR headset sa montazom i da prati micanje glave - da se teleskop okrece kako ti okreces glavu, e to bi bilo kul  *zubko*
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

DrazenD

Citat: Adri  u 13.12.2023. u 18:52:40 satiSta nije da oni obicno imaju jako mala prividna vidna polja (afov), tipa 40 stupnjeva? To bi mi bio deal breaker u neku ruku. Prije sam razmisljao u tom smjeru, ali osim cijene, mali afov mi je dealbreaker.  I jedino white phosphorous za mene.

Ja sam se isto bojao malog prividnog polja, ali u praksi uopće ne izgleda tako usko. Glavni razlog je vjerojatno što vidiš je puno informacija u tih 40 stupnjeva.
Cijena je glavni problem, ali meni osobno je jedna od najboljih investicija u hobi. Od potpuno razlučenih kuglastih skupova u 4 inchnom akromatu, potpuno novog svijeta H-alfa maglica pa do nestvarnog iskustva promatranja neba/mlijecne staze/maglica/meteora/satelita 'iz ruke' na povecanjima x1, x3 ili x7 i to sve iz grada ako želiš.
Taurus 300mm F5 Pro Dob, SkyWatcher ED80, C8 EdgeHD, Takahashi FC100df, mak Skymax 127, StarTravel 102/500mm
ASI224, ASI294MC PRO, Hyperstar, Celestron Reducer Lens .7x, SkyWatcher 0.85x ReducerFlattener, Explore Scientific tele extender x2
SkyWatcher AZ-EQ5, SkyWatcher AZGti, Berlebach Report 312k, AYOII
Panoptic 35mm, TeleVue Plossl 32mm, ES 24mm 68, Morpheus 17mm, Delite 13mm, ES 11mm 82,  Pentax  XW 10mm, Delite 7mm, Delos6mm, Nagler Zoom 3-6mm, Meade Zoom 8-24mm, OVNI-M NightVision

Adri

Citat: DrazenD  u 14.12.2023. u 10:56:29 satiJa sam se isto bojao malog prividnog polja, ali u praksi uopće ne izgleda tako usko. Glavni razlog je vjerojatno što vidiš je puno informacija u tih 40 stupnjeva.
Cijena je glavni problem, ali meni osobno je jedna od najboljih investicija u hobi. Od potpuno razlučenih kuglastih skupova u 4 inchnom akromatu, potpuno novog svijeta H-alfa maglica pa do nestvarnog iskustva promatranja neba/mlijecne staze/maglica/meteora/satelita 'iz ruke' na povecanjima x1, x3 ili x7 i to sve iz grada ako želiš.

Ja sam prije gledao nacine da se intensifier slozi u bino konfiguraciju. Vecina koliko sam bio vidio bi uzeli samo tubu pojacivaca pa slagali okular sa njom.

Adri

Gledam cijenu za OVNI night vision...ne znam jeli dobro vidim...10k eura?  *šok*

Cini se da se budem i dalje iskljucivo drzao "cistog" promatranja.

I cuvao oci maksimalno sto mogu. Nosio suncane naocale i kad treba i kad ne treba.

Lucius

🡱 🡳