Satelit plave boje?

Autor Bro, 14.06.2024. u 02:28:23 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bro

Nocas otprilike iza 1 ujutro sam promatrao Strjelicu kad mi u kadar uleti satelit intenzivno plave boje (!)
Odmah sam ga krenuo pratiti ocekujuc da ce se vratiti na normalnu boju, da je mozda na tren drugacije lomio svjetlo no to se nije dogodilo, i dalje je imao postojanu jarko plavu boju.
O cemu je rijec? Nisam detaljno guglao no prvi rezultati nisu bas dali neki suvisli odgovor.

Da se razumijemo tu noc mi je u kadar upalo vise satelita no svi su imali uobicajenu nijansu...
prostooki promatrač i prigodni dalekozoraš
Omegon 2x54

Acheron

Bro

Hvala ti! Probat cu potraziti tamo.Problem je što tada nisam pogledao tocno vrijeme...

Zapravo me još više zanima zašto plava boja?
Omegon 2x54

Acheron

A jer je ofarban u plavo.
Pretpostavljam da si vidio Bluewalker satelit

mrk

Koliko je bio sjajan i kuda se otprilike kretao?

Nekoliko je Starlinka prošlo tim područjem u to vrijeme i za novije generacije kažu da ponekad imaju izrazito plavu boju, vidi treći odlomak ovdje. Osobno još to nisam primijetio, ali slabo promatram u zadnje vrijeme.

Bro

Citat: mrk  u 14.06.2024. u 11:30:55 satiKoliko je bio sjajan i kuda se otprilike kretao?

Nekoliko je Starlinka prošlo tim područjem u to vrijeme i za novije generacije kažu da ponekad imaju izrazito plavu boju, vidi treći odlomak ovdje. Osobno još to nisam primijetio, ali slabo promatram u zadnje vrijeme.
Ovako se kretao otprilike:

Što se tiče sjaja, vidio se prilično dobro za satelit!
Omegon 2x54

mrk

U međuvremenu sam potvrdio da je to Starlink. Upravo sam maloprije vidio jedan, boja je bila vrlo jasna, i Stellarium nije imao dvojbe. To su sateliti druge generacije Starlinkova, veći su i sjajniji, a čini se da koriste neki novi materijal za prigušivanje sjaja koji uzrokuje plavo obojenje. Djelomično je to potvrdio i SpaceX, kao da plava boja "nije neočekivana".

Link od interesa:

Brightness Characterization for Starlink Direct-to-Cell Satellites (PDF)

Pregledavajući fotke od noći Perzeida našao sam čitavu seriju plavih. Bila je to Starlink grupa G9-1, oni koji imaju DTC za satelitsko telefoniranje. Orbite i vremena na Heavens-Above poklapaju se gotovo savršeno. A to je samo od prve noći, još moram pregledati drugu.

Nikon D750 + Nikkor 14-24mm na 14mm (crop), 12 x 20 s, f/2.8, ISO 1600
Tragovi satelita su izdvojeni da se ne izgube u masi aviona i drugih satelita, zvijezde i tlo su poravnati u Sequatoru da slika ne bude proljev. Vremenski razmak preleta je 5 - 15 minuta.

zac

Je, i meni su par puta prošli kroz slike dok sam lovio Perzeide. Izrazito plavi trag...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

🡱 🡳