Pomoc oko identifikovanja

Autor Astro_fun_times, 11.08.2024. u 12:14:38 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astro_fun_times

Pozdrav drage kolege. Imam za vas jedno pitanje na koje ne znam odgovor. Sinoc i preksinoc sam dok sam slikao sa teleskopom stavio na tripod DSLR Canon 600Da sa 50mm prime objektivom i uperio ga u pravcu gde ce se pojaviti Persej sazvezdje u nadi da cu uhvatiti neki meteor. Prve noci sam uhvatio jedan veoma zanimljiv.
F1.8 ISO400 9s sa 5s delay izmedju subova
Meteor Perseids by Miloš, on Flickr

E sad, jutros kad sam pregledao subove od sinoc, naisao sam na jedan koji me kopka i ne znam sta je u pitanju.
Sve je teklo kao i ocekivano, na jednom sam nasao mali meteor medjutim pred zoru u 4:20 na jednom subu se pojavljuje nesto sto izgleda kao zvezda 1.9 magnitude. Na prethodnim kao ni na subovima nakon tog jednog nema nista, ni tragova kretanja ni repa, bas nista.
Subovi su 9s, ISO800, F4, 1s delay izmedju subova.
U pitanju je sub IMG_9060 koju zajedno sa 20 slika (10 pre i 10 posle) prilazem u folderu kako bi se moglo pogledati kao animacija.
https://drive.google.com/drive/folders/1XJsLCEGURo1J6fqcqUPtCPTbKs7tnyO8?usp=drive_link
Evo i slike u Stellariumu lokacije i orijentacije kadra

A evo i kako to izgleda sub do suba sa 1s delay-a

Ako neki ima ideju sta bi to moglo da bude voleo bih da cujem.
Hvala

SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR cut; Askar D2

Acheron

Ja bih rekao da je vjerojatno neki satelit (4:20 je rano ujutro, tad se već vide) koji je golim okom nevidljiv, ali te zašpiglirao na sekundu-dvije, dovoljno  kratko da se ne vidi pomak.

Astro_fun_times

Ako je verovati aplikaciji Stellarium, tu nije bilo geostacionarnih satelita u to doba.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

Acheron

Niti je to blizu ekvatora, ali moze biti neki satelit u polarnoj orbiti koji se na sekundu okrenuo, zablicao i nestao. Kako je trajao na fotografiji sekundu, bit ce tockast, ne crtica.

Astro_fun_times

Ima li neki sajt ili nacin da se potvrdi da je neki satelit bas tu bio ?
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

Acheron

Bro

Žena i ja smo u to vrijeme na ležaljkama zurili gore u smjeru Perzeja i bio je jedan kratki točkasti "blic" vidljiv oku. Ja sam to pripisao kamenčugi koja je uletila ravno prema nama pa nismo vidjeli trag...javi ako utvrdis sto je bilo.
prostooki promatrač i prigodni dalekozoraš
Omegon 2x54

mrk

Zadnje dvije noći i ja sam u nekoliko navrata primijetio takve kratke bljeskove, ono, kao avion, samo bljesne jednom i ne nastavi. Ponekad su dva ili tri uzastopna na istom dijelu neba. Pretpostavio sam da je to nešto u orbiti što brzo rotira pa tako reflektira svjetlost samo na trenutak. Ovi koje sam ja vidio bili su u Labudu.

Nakon prvoga i meni je palo na pamet možda meteor koji ide ravno prema meni, ali kad su krenuli sljedeći rekoh OK, nisam baš toliki srećković...

luka_87

Isto sam sinoć i ja primjetio između 22 i 23 sata u zviježđu Pegaza i Andromede. Isto mi je palo na pamet da je meteor, al sam vidio kao i ti Marko nekoliko ih, pa mi je bilo sumnjivo. Već sam mislio da sam lud i da ne vidim dobro.
Canon 6d mkII || Canon 24-70mm f/4-5.6 || Tamron 70-300mm f/4-5.6

OuttaControl

Ja sam sa heavens above identificirao jednog takvog, u biti je bio ostatak neke ruske rakete stare tipa 40 godina isto se rotira i zato nekad bljesne
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Astrobobo

Perzeida je najmanje u smjeru Perzeja. Pogotovo ako nemaš širokokutni objektiv. Fotkaj bilo gdje drugdje, samo ne prema Perzeju.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Astro_fun_times

Meni nesto stalo ide taj sajt Heavensabove.
U Stellqriumu sam video da je bila neka raketa blizu ali ne bas tu gde je bljesnulo.
Svakako interesantno sta god da je
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

🡱 🡳