Dvojne zvijezde

Autor Acheron, 03.09.2024. u 08:41:03 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Meni je nekako teško zvijezde razmaknute par stupnjeva smatrati dvojnim  *zubo*

Lucius

Ima dvojnih (pravih binarnih) koje su razmaknute preko 10 000˝. *zubko*
Ja isto nisam ljubitelj optičkih dvojnih koje imaju preveliki razmak (osim ako nisu baš lijepe), ali što god je pokazano u atlasu ja promatram. Kad pređem većinu toga onda ću se fokusirati na Double Star Atlas, a tamo su naznačene samo binarne. Ima promatrača koji samo binarne promatraju jer su pravi sustavi. Međutim, neke od najljepših dvojnih sustava su samo optičke dvojne (Albireo, Almach...).

Acheron

Pa dobro, Proxima Kentaura je 2.2° od Alfe, ali teško mi je to smatrati vizualno dvojnom zvijezdom. Čim imaš veći teleskop ne možeš ih niti ugurati u isto vidno polje.

Lucius

Alfa i Proxima su binarne pa samim time ne vidim problem udaljenosti. Fomalhaut A i B su udaljene preko 7000˝. Ima jedna binarna u Malom lavu na 8°. *zubko* Meni osobno više vrijede te nego neka optička na 60˝ (bubam), a samim time što ih ne mogu vidjeti u istom vidnom polju je zanimljiv izazov...kao da pokušavam razdvojiti neke bliske parove.
Te neke jako udaljene binarne imaju oznaku SHY u WDSu. Ima ih 200-300 ako se ne varam.

ediglavas

Ja volim bliske dvojne.
Da li je dvojna binarna ili optička dvojna ja to ne mogu vidjeti. Ok, to je zanimljiva činjenica ali ne vidim užitak u tome da gledam zvijezde udaljene pet i pol minuta - za tu svrhu gledam otvorene skupove...

Acheron

Meni nije jasan taj isključivi stav mladog kolege, kao da je u pitanju Dinamo ili Hajduk.

Lucius

Citat: ediglavas  u 03.09.2024. u 11:38:54 satiJa volim bliske dvojne.
Da li je dvojna binarna ili optička dvojna ja to ne mogu vidjeti. Ok, to je zanimljiva činjenica ali ne vidim užitak u tome da gledam zvijezde udaljene pet i pol minuta - za tu svrhu gledam otvorene skupove...
Pa i meni su bliske puno draže pogotovo ako su raznobojne. Osjećaj kad razdvojiš neku oko 1¨ je odličan. :-)
Kod dvojnih postoji puno više stvari od same separacije. Nekad su neke zvijezde sa velikom separacijom iznimno lijepe...pogledaj Alkalurops ili Omi1 Cyg ako nisi. Sve lijepo stane u vidno polje. :-)
Citat: Acheron  u 03.09.2024. u 11:50:09 satiMeni nije jasan taj isključivi stav mladog kolege
Po čemu sam to isključiv da mi je znat. *zubko*

Acheron

"meni osobno te više vrijede nego..."
"ne znam kako netko može gledati odvratnu sliku u teleskopu koju nije moj..."
i tak, ima primjera

Lucius

Citat: Acheron  u 03.09.2024. u 13:12:53 sati"meni osobno te više vrijede nego..."
To je u rangu tvoga "meni je nekako teško zvijezde razmaknute par stupnjeva smatrati dvojnim" ili edijevog "ne vidim užitak u tome da gledam zvijezde udaljene pet i pol minuta." U sva tri slučaja iznesen je osobna stav kojeg ne bi trebalo shvaćati negativno. O ukusima se ne raspravlja.

ediglavas

Pa imaš S. W. Burnhama koji je rekao da do 5" nekako je dvojna, nakon toga mogu samo svijetle i jako svijetle zvijezde (npr. Albireo, 61 Cyg, moja primjedba)

Zumbul

Sad ste zaglibili kao što astrofotografi bulazne o "prirodnim bojama",premda u svemiru postoji samo intenzitet i valna duljina, a boje su subjektivni doživljaj našeg mozga. Uživajte u astronomiji i ne zamarajte se osobnim standardima i klasifikacijama tipa "ne stane mi u vidno polje", ili "nisu prave dvojne jer ih prelako razdvajam". A propos, Almach i familija su fizički povezani. Albireo je slučajni spektakl.
Teleskopi: Ritchey Chretien 8" (203/1624), Klasični Cassegrain 8" (203/2436), Sky-Watcher MAK 127/1500, MTO1000 (MAK 105/770 - modificiran), Školski akromat 80/800, Lacerta 72/432 ED, Vega akromat 46/700
Montaže: Losmandy G11 (OnStep), Explore Scientific EXOS II (PMC-8), Explore Scientific iEXOS-100 (PMC-8), Vixen GP (Boxdorfer MTS3), Sky-Watcher AZGoTo, Sky-Watcher AZ3, Soligor ekvatorijal (M4).
Tražioci i vođenje: Sky-Watcher 9x50, nn 6x30 (2 kom), SVBONY 50/200, SVBONY 60/240, Sky-Watcher 80/400.
Dvogled: BPC 7x50
Foto: Nikon D7500, Nikon D200, Nikon D100, Nikon FE, Nikon FM, Mamya C330 Pro, Zenit E
Objektivi: Soligor 6,3/400; Sigma 2,8/70-200; Vivitar 2,8-4/70-210; Nikkor AI 4/200; Hoya 3,8/70-150; Pentacon 2,8/135; Helios 2/58; Nikkor AF-S 3,5-4,5/18-70; Nikkor AF-S 3,5-5,6/18-140; Nikkor AI 1,4/50; Nikkor AI 2,8/28; Sigma 3,5/10-20; Mamya Sekor 4,5/180; Mamya Sekor 2,8/80
Astro kamere: ZWO ASI224MC

Lucius

Citat: Zumbul  u 03.09.2024. u 15:04:59 satiAlmach i familija su fizički povezani
Almach (STF 205 A,BC) nije fizička dvojna već optička. BC komponenta je binarna, ali to je STT 38 BC, a ne STF 205.

A ovo što si ranije rekao slažem se. ken*amo off-topic o nebitnim stvarima.

ediglavas

Prilično si se ti oslobodio u komunikaciji.
Ja to nikad ne bi rekao nekom starijem od sebe.

PavleR

Ja bih zamilio kolege koje zaista sve jako postujem da ovu diskusiju pomere u neku drugu temu. Ako moze.

Topic je zamisljen da bude ne samo dnevnickog karaktera vec i pomalo edukativnog, ima u njemu stosta da se procita pa da ga ne spamujemo. Svojski se trudim oko teksotva, te zbog buducih citalaca bi bio red da to tako i ostane.

Hvala unapred kolege.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Danijel

Citat: PavleR  u 03.09.2024. u 18:20:08 satiJa bih zamilio kolege koje zaista sve jako postujem da ovu diskusiju pomere u neku drugu temu. Ako moze.

Topic je zamisljen da bude ne samo dnevnickog karaktera vec i pomalo edukativnog, ima u njemu stosta da se procita pa da ga ne spamujemo. Svojski se trudim oko teksotva, te zbog buducih citalaca bi bio red da to tako i ostane.

Hvala unapred kolege.

Evo, slažem se, odvojio sam ovo u zasebnu temu. *tu*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

🡱 🡳