Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

A da se bojim svake sitnice n3 bih nikad u mrak otišao

PavleR

Procitao sam poslednji tekst pa imam jedno pitanje u vezi otvrenih jata koja se sastoje od toliko bledih zvezda da se ne mogu videti na srednjem uvecanju. Recimo, Berkeley 71, sastoji se od zvezda magnituda 14.5 i bledje. Pitanje je koliko se ''cimas'' oko takvih objekata? Da li pokusavas da ih uzvuces na vecim uvecanjima, ili prosto zureci u lokaciju gde bi jato trebalo da bude dok se nesto ne pojavi? Ili naprosto ides dalje? Pitam to zato sto  i sam imam dilemu sta da radim sa takvim objektima. Posmatrao sam ove zime otvorena jata u blizini Capelle, sve bleda, lucide magnitude max 13, sve ostale zvezde mag 14 i nize (NGC 1883, NGC 1798, Berkeley 15, Berkeley 14). Mogu da se izvuku ali oduzimaju vremena a jako malo pokazu, pa imam utisak da sam izgubio silno vreme a da bukvalno mogu da kazem samo ''sedam prebledih zvezdica mag 14 u nausmicnoj grupisanosti''. Moram malo da  sebe iskontrolisem u svojoj temeljnosti i da naprosto takve objekte preskocim, jer posle kukam kako te sezone nisam  stigao da osmotrim neke mnogo bolje objekte. Mislim da ti ''teras dalje'' ili gresim?
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Acheron

Kada tražim takve objekte, pogledam.na prvu i ako ne vidim nešto što bi moglo biti skup, odustanem. U pravilu provjerim jos okolo par vidnih polja, ima li išta sto bi bilo skup i to je to. Kada koristim zoom okular, onda prodjem kroz raspon povećanja kako bih bio siguran da nema skupa.
Ovo zvuči komplicirano, ali to je radnja od 3 minute po objektu.

Acheron

Sinoć mi je NGC 2403 postala jedna od najdražih galaksija.
Odmah sam je morao skicirati

Acheron

Naknadno sam saznao kako sam na prošlom promatranju možda imao društvo. Večeras je opet vedro, prilika je za otići za teleskop, a ja si postavljam pitanje kud i gdje?

Ne bojim se vuka, tj. racionalizirao sam si da nije opasan za ljude, ali... nije mi svejedno pa sam odlučio potražiti društvo. Bobo nije mogao, Sanjin nije mogao, a za ostale ne znam jesu li voljni se voziti 2h da bi provodili sate na hladnoći. Na kraju sam presjekao i odlučio otići solo jer vukovi nisu opasni za ljude. Tako barem kažu.

...

Više teksta i skice na:
Tko se boji vuka još?

PavleR

Odlicna skica NGC 2403, vrlo delikatno sencenje severne i juzne spirale.
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

Acheron

Pavle, Tony, čekam vaša iskustva s NGC 2403.  *ritmika*

Lucius

Ta tvoja M82 skica me podsjeća na ono što sam večeras vidio u Sculptoru: NGC 253. Impresivna velika sjajna galaksija. Vjerujem da bi u BATu bila za past na dupe.

TonY206

Nisam se sinoć sjetio provjeriti NGC 2403, nastojat ću na sljedećem promatranju  *tu*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

zac

Citat: Acheron  u 29.12.2024. u 17:52:24 satiNaknadno sam saznao kako sam na prošlom promatranju možda imao društvo. Večeras je opet vedro, prilika je za otići za teleskop, a ja si postavljam pitanje kud i gdje?

Ne bojim se vuka, tj. racionalizirao sam si da nije opasan za ljude, ali... nije mi svejedno pa sam odlučio potražiti društvo. Bobo nije mogao, Sanjin nije mogao, a za ostale ne znam jesu li voljni se voziti 2h da bi provodili sate na hladnoći. Na kraju sam presjekao i odlučio otići solo jer vukovi nisu opasni za ljude. Tako barem kažu.

Da, provjerio sa ljudima koji ih kuže. ALI, veliko ali, ima dosta mješanaca, tzv. vukopasa koji se ne boje čovjeka. A kod mene, vjerovatno i svugdje blizu većih gradova, po šumi ima čopora divljih pasa, to je sasvim druga priča. Ja razmišljam da nabavim startni pištolj ili sl, jer psi bježe od buke, uglavnom. Ali kak gotovo da i ne idem više okolo noću, još nisam...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

TonY206

I meni je buka pala na pamet, pa mislim da ću prvo nabavit onu navijačku "trubu". Male su a dosta su glasne, pa nek se nađe.. I suzavac svakako..
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Uspio sam vidjeti Sirius B dok je primarna bila u sred vidnog polja 8-)

PavleR

Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

Lucius

*gj* U 50 cm teleskopu B vjerojatno sjaji ko lampa. *:-P

TonY206

SkyWatcher 150P, SW AZ4