Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ediglavas

Citat: Acheron  u 03.01.2025. u 15:24:28 satiKad bi čitao sam opise po bojama ispada da nismo gledali istu zvijezdu  *zubko*

A to s bojama...
Bio sam sretan što sam je razdvojio pa sam tako upisao. Vjerujem tvojem viđenju.

Acheron

U subotu sam otišao na Budinjak na Žumberačkom goru. Kako je prognoza za prvi mjesec nikakva, više me vuklo otići pod nebo nego na druženje na koje sam pozvan.

Na Budinjaku (760 mnv) u 17:30 me dočekalo jedno 15 cm smrznutog snijega, ali cestica prema kapelici Sv. Petke je bila čista, taman za postaviti teleskop. Ono što me odmah ošamarilo pri izlasku iz auta je bilo -5°C. Već 10 min nakon dolaska ta zima je počela grist pa sam krenuo s navlačenjem debljih čarapa i dodatnih rukavica.

Kod sastavljanja teleskopa sam otkrio da onaj osjećaj koji me pratio kod izlaska iz šupe, da sam nešto zaboravio, nije bio bez veze. Zaboravio sam ponijeti sjenilo, produžni kabel za grijače i jedan grijač, kojeg tražim mjesecima, nije bio u ruksaku. To me odmah izbacilo iz takta. Ipak, složio sam teleskop, kolimirao i čekao mrak.

Na nebu je pržila Venera, tako jako da je bila smetnja. Onaj snijeg, iznad njega kao da je bila izmaglica ili je refleksija svjetla stvarala takav dojam. Sve u svemu, neki lijepi, sneni prizor. Dok sam čekao mrak, senzor je mjerio -5,3°C i 85% vlage.
Konačno, u 18:35 krećem s promatranjem. Išao sam pogledati NGC 404, koju sam tako zdušno preporučio kao zanimljiv prizor u aktualnom broju časopisa Horizont.

Na 160x galaksija se jasno vidjela u okularu, Mirah je nije uspio ugušiti svojim sjajem. Ipak, okrenuo sam zoom na 320x da lakše izguram zvijezdu van vidnog polja i pogledao galaksiju. Bila je veoma sjajna, ovalna mrlja, sa slabom središnjom regijom i mutnom, malenom, jako dobro izraženom jezgrom.

SQM u 18:50 mjerio je 20.9, relativno loš rezultat za ovu lokaciju.

Odlazim do Kočijaša kako bi nastavio promatrati sektor neba prema Risu. Krećem prvo od dvojnih zvijezda, koje su na rubu sektora.

Teta Kočijača (STT 545AB); D*; d=4,2"; m=2,6; Aur
320x: Dvije zvijezde, primarna bijele boje, pratilja bijela, jasno razdvojene i ekstremno velike razlike u sjaju. Pratilja se smjestila na 7h.

Idem dalje do susjedne duplićke.

STF 825 AB; D*; d=7,9"; m=7,9; Aur
320x: Dvije zvijezde, jasno razdvojene, umjerene razlike u sjaju. Primarna bijela, pratilja se smjestila na 2h.

Tako mi je zima da po bilježnici pišem črčke, nerado vadim ruku iz džepa. Imam samo jedan grijač pa malo grijem okular, malo tražioc.

STT 132 AB; D*; d=1,8"; m=7,2; Aur
320x: Dvije zvijezde, razdvojene, ali bliske, umjerene razlike u sjaju. Primarna je bijela, pratilja se smjestila na 6h.

Negdje oko 19:30 puca mi film, nikako da me mojo uhvati za promatranjem, grintav sam od hladnoće i odlučujem završiti s promatranjem. Vani je -6°C, vlaga stabilno na 83%. Krenuo sam pakirati teleskop kad eto Tomislava iz ADI-ja, došao taman kad je meni pukno film. Prokomentirali smo da je je nebo OK, razmijenili par riječi i otišli kući.

Lucius

Jao taj osjećaj kad si u pola puta ili već na lokaciji i skontaš da si nešto zaboravio. :-P

ediglavas

Hladno, hladno.

Evo, iz razloga društvenosti moj pogled maksutovom 180 od 29.01.2023:

"Theta Aurige, STT 545: kažu da je jako teško uočiti da su zvijezde par. Stvarno, pored sjajne oko treće magnitude bijele zvijezde četiri pet magnituda slabija i crvenkasta zvijezda se jedva vidi skrivena u halou. Uz 216x povećanja. Možda je to razlog zašto je promakla i Herschelu (koji je inače lovio dvojne baš blizu sjajnih zvijezda tadašnjih atlasa) i starijem Struveu - vidio ju je tek Otto Struve (4,1", m 2,6-7,2)"

Lucius

Theta Aur mi je uz Wasat najbolja dvojna za provjeru seeinga zimi i na proljeće. Ako ne vidim B zvijezdu onda je nebo proljev.
Zanimljivo i u mak 150 i 180 pratilja mi je zlatno-žuta uvijek.

Astrobobo

Ja se ispričavam što se nisam pridružio kao što sam rekao, ali na pol puta, oko Sv. Nedelje je nebo izgledalo prilično apokaliptično, a satelitska pokazivala neki sivi mulj u infracrvenom. Pretpostavio sam da će biti i hladno, pa me sve to odvratilo od ideje da se mučim za možda 2-3 fotke.  *zbunjeni* 
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Danijel

Citat: Acheron  u 20.01.2025. u 09:04:39 sati...
Kod sastavljanja teleskopa sam otkrio da onaj osjećaj koji me pratio kod izlaska iz šupe, da sam nešto zaboravio, nije bio bez veze. Zaboravio sam ponijeti sjenilo, produžni kabel za grijače i jedan grijač, kojeg tražim mjesecima, nije bio u ruksaku. To me odmah izbacilo iz takta.
...

Napravi si čeklistu i koristi ju. *ugovor*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Acheron

Ne volim birokraciju  *zubko*

Citat: Astrobobo  u 20.01.2025. u 15:26:12 satiJa se ispričavam što se nisam pridružio kao što sam rekao, ali na pol puta, oko Sv. Nedelje je nebo izgledalo prilično apokaliptično, a satelitska pokazivala neki sivi mulj u infracrvenom. Pretpostavio sam da će biti i hladno, pa me sve to odvratilo od ideje da se mučim za možda 2-3 fotke.  *zbunjeni* 

Nisi ništa propustio

Acheron

Potaknut time što kolege opisuju "plave" zvijezde kod promatranja dvojnih, odlučio sam provesti eksperiment. Ja plavu nisam dosad kod samotnih zvijezda nisam uočio, a kod dvojnih samo gdje prisutan kontrast (Gam And, Eta Per, Bet Cyg).

Kako se sinoć otvorila rupa u oblacima koja je trajala čak 40 minuta, uzeo sam Apača i otišao na brdo do Velike Gorice. Promatrao sam zvijezde nasumično, bez prijašnjeg saznanja o tome kakve su boje. Iznenadio sam se pritom koliko je Prokion žut!
Na kraju sam jako slabe naznake plave uočio u samo jednoj zvijezdi, Bet CMi, a i to je nategnuto.
Nastavit ću ovaj eksperiment na narednim promatranjima, da vidim kako moje oči uočavaju boje. Za sva promatranja sam koristio Baader Morpheus 6.5mm, što rezultira s 150x povećanjem i pupilom od 0,92 mm.

TonY206

Zanimljivo.. Možda ti oči nisu osjetljive na plavu boju za vrijeme noćnog vida..

Kakav ti je Neptun?
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Acheron

Ono što mi je zanimljivo, a već se sada na ovih 16 zvijezda uočava:
Prokion, Ksi Gem i 23 Gem su sve iste boje (B-V oko 0,44), a već sada se vidi kako pada sjaj zvijezde, tako se iz blijedožute mijenja dojam boje prema žuto-narančastoj

TonY206

To mi je nekako i logično, što veća svjetlina, svijetlija bi trebala biti i nijansa boje.

SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Jao, mislim da mi je veceras kliknulo zasto ekipa voli refraktore. Ono, M42 je iscupao iz osrednjeg neba (sqm 20.6) kao da je gledam kroz 200tku, a ne 140mm. Kontrast ubija! M41, tako neki lijepi 3D dozivljaj u okularu, kao da gledam perle u zaledjenoj bari. Ali definitivno vrhunac veceri je bio NGC 2362, Tau CMa Cluster, kakvo je to ludilo od skupa.
Jedino sto mogu prigovoriti teleskopu je izrazen kromatizam na Siriusu, onako, ima difrakcijski kupus (seeing je bio los) obojan u zuto-zelenu nijansu, ako ne smeta atmosferska disperzija.

Bas sam zabavna 2h imao i prvo pravo promatranje u ovoj godini.

Lucius

Sad će Taurus na Njuškalo. Uzima se veći refraktor. *zubo*

🡱 🡳