Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Citat: Lucius  u 31.12.2024. u 00:07:13 sati*gj* U 50 cm teleskopu B vjerojatno sjaji ko lampa. *:-P

Pa i dalje je to kraj Siriusa slabašna zvjezdica. Teško mi je prenijeti dojam iz okulara, Sirius je na 248x gruda svjetla, velika kao neki planet iz koje se pruža 6 sjajnih difrakcijskih šiljaka. Iz same zvijezde idu još drugi, kraći "šiljci", kao trepavice. E između tih trepavica je bila mala grudica svjetla. Rekao bih da je to kompliment optici i kontrastu koji teleskop postiže zbog dobre figure zrcala.

Nešto kao na ovoj fotografiji, samo je "disk" Siriusa manji, a ovi kratki šiljci izraženiji.
https://skyandtelescope.org/observing/sirius-b-a-new-pup-in-my-life/

Lucius

Super, super. Ja sam još u fazi hvatanja.

Acheron

Pa da se pohvalim...
Asteonomie - das Magazine objavio skicu kometa

Danijel

Bravo, eto završio si i u udžbeniku. *hopla*  *pljesk*  *tu*  *da*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Acheron

Tko bi rekao da ću u prosincu uloviti tri noći za promatranje. Ovakve situacije su rijetke ljeti, a kamoli u jednom od "najkiselijih" mjeseci u godini. Sve u svemu, zahvaljujući ovom nizu promatranja i više nego zadovoljan sam što sam sve odradio u 2024. godini.

...

Više teksta i skice na:
Novogodišnji hat-trick

Lucius

Gledao sam tu STF 644 29.4.24. sa Mak 150. Napisao sam dvije narančaste zvijezde jako male separacije (na povećanju od 317x). Nisu me impresionirale...ne znam zašto. Trebam ih pogledati opet kad su visoko na nebu.

ediglavas

ediglavas

386. Stf 644, Smithsonian 57704, blizu Mi Aurige: to je visoko gore, 52° nad horizontom - izuzetno bliske zvijezde, nisu male ali su nestvarno blizu, ne vidi se razlika u sjaju ali vidi se razlika u boji: plava i crvenkasta. Nije moglo biti dileme to je to po položaju, 18 mm pa 12,5 i s 9 mm vidi se razmak. Baš sam iznenađen što sam to našao ("nakon ovog mogu kući" kako glasi uobičajena uzrečica) - razmak je 1,6", a magnitude su 6,5 i 6,8; Herschel kaže da je pretty. H je vidio i razliku u sjaju; (11.01.2024.)

217. Stf 470, 32 Eridani: veća, odnosno sjajnija zvijezda je žuto-crvena, oko pete magnitude, druga je bijelo-plava, oko magnitudu tamnija, udaljene su oko sedam sekundi (6,9", m 4,8-6,1).H: crvenkasta i plava. Noviji promatrač: žuta i bijela; (24.02.2021.)

Acheron

Kad bi čitao sam opise po bojama ispada da nismo gledali istu zvijezdu  *zubko*

Lucius

Narančasto-žuta kod Acherona, dvije narančaste kod mene i plavo-crvenkasta kod Edija. Sve za istu metu. :-)

Acheron

Možda su moje oči bolje kalibrirane na svjetlinu, ja sam odmah skužio malenu, ali postojanu razliku u sjaju.
Što se tiče boja, skužio sam tendenciju da tamnije zvijezde proglasim plavičastima, svjetlije blijedožutim.

Lucius

Ja jako teško hvatam plavu boju osim ako nije vidno plava kao Albireo ili Miram.

Acheron

Sad sam osmislio pokus

Pronaći ću pojedinačne zvijezde, sličnog sjaja i različitih boja, u tri kategorije
m=3,5 +/- 0,5
m=6,0 +/- 0,5
m=8,5 +/- 0,5
i koje će pokriti B-V od -0,2 do +2,0 i provjeriti kako doživljavam boje.

PavleR

Vedrane, kako si uspeo da lociras Pathick 3 i Skiff 2? Ja imam neke mape ali mi one nisu pomogle. Ili sam naprosto bio na pravom mestu a nisam nista primetio. Celo to podrucje oko Capell-e je uzasno ali u isto vreme i jako egzoticno jer se gleda kroz ''Auriga prozor'', na samu ivicu galaksije. Sva ta jata su udaljena 11.000-15.000 ly, mnogo dalje nego sto se inace moze videti. Nesto slicno kao ''Badee's window'' u Strelcu.

Inace, Pathick 3 se smatra za jedno od poslednjih otvorenih jata otkrivenih od strane amaterskih astronoma. Otkrio ga je 2003. Dan Pathick teleskopom od 13''. Mada ti to verovatno vec znas :).

Kada sam citao tekst, zinuo sam kada sam procitao da si u Berkeley 18 video 20 zvezda! Sledeca recenica je sve objasnila :). Uzasno tesko jato, ja ga nisam uocio. U Berkeley 15 sam video 7 zvezdica. Berkeley 14 takodje nisam uspeo da uocim. U NGC 1798 sam video trogao tri svetlije zvezde sa jos 7 prebledih. Osmotrio sam jos i NGC 1883, ali tek iz drugog pokusaja. U tom podrucju imas i ASCC 13, ogromno jato skoro pravilnog geomaterijskog oblika kruznog luka od 270 stepeni sa jednom zvezdom u centru luka.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Acheron

Interstellarum atlas ih ima jasno označene, iako sam uočio da neki objekti nisu baš na svom mjestu. Ono, jesu unutar markera, ali malo odmaknuti od njegova centra. Ne znam jeli to do izvora podataka ili posljedica generalizacije karte, da se zadrži čitljivost.

Apropo tamnih skupova.
Nakon što opišem objekt kasnije kod prekucavanje gledam snimke s Palomara Sky Surveya u plavom svjetlu (jer je ljudsko oko ćoravo na crveno u mraku) i gledam da li ono što pamtim ili sam opisao barem približno odgovara što je na snimku. U pravilu tako potvrđujem detekciju objekata koji su "stvar dogovora" kao otvoreni skupovi.
Najgore mi je kad pomislim da su nekih 5-6 zvijezda na hrpi skup i to opišem, a onda snimka oktrije da je 2 luč. minute dalje grupa veoma tamnih zvjezdica koje nisam vidio u teleskopu. Takvih situacija ima dosta, rekao bih da je barem 5, ako ne i 10% skupova koje sam promatrao, završilo u košu zbog toga.

ASCC 13 nisam gledao, nekako sam unaprijed pretpostavio da je to neki nasumična nakupina zvijezda kada sam vidio oznaku u atlasu da se radi o velikom, tamnom skupu.

🡱 🡳