Solar Explorer

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 20.06.2022. u 23:54:21 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Ova verzija spektroheliografa je odlicna:
https://solarchatforum.com/viewtopic.php?t=30793
Imam jedan MTO 1000 viska.... taman za nesto ovakvo.

A ovaj nacin podesavanja je genijalan : https://www.youtube.com/watch?v=h29NsNGDOw8

Ali, najprije treba probati sa Hartridge spektrometrom dobit uptrebljivu sliku... kad se razvedri.
amater

Ovako bi to trebalo izgledati u mojoj adaptaciji te ideje (koja BTW nije nista novo, koristi se kao dio mehanizma mikrometra).
Umjesto zileta upotrijebio bi ostrice siljila za drvene olovke... diferencijalni navoji bi bio kao u prethodnom videu - M5x0.8 i M4x0.7.
amater

Ovo je jos bolje: reflekivni cilindar kao procjep.
http://www.eyes-on-the-skies.org/shs/needle1.htm
Imam celicnih osovina, poliranih... i tankih igala za krpanje carapa.. idealno za sa spektroheliograf.
Nema pokretnih dijelova :-) I lako za cistit prasinu...
Jos jedna koncepcija za probu - nece mi bit dosadno u penziji ;-)
amater

Improvizacija...
amater

OuttaControl

off topic ali ova srednja slika me podsjeca na Pale blue dot :D

sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Da.. slici :-)
BTW, ovdje sam de-rotirao taj spektar.
Malko je i izvan fokusa, sve to sam sklepao u pol sata pa ipak mislim da ce taj procjep bit bolji od zileta.. ako nista drugo, lakse ga je napraviti, trebalo je samo naci tanku iglu (ova je ø0.45 mm). 
Takodjer, izazov ce biti zasjenjvanje nezeljenog osvjetljenja i refleksija - za pocetak sam mislio sve skupa zamotati u crno platno ili umjetnu kozu (nekad smo to zvali "skaj"), tako da se zadrzi nesmetana pokretljivost mehanizma.
Za usporedbu sam prilozio spektar (webpage: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fluorescent_lighting_spectrum_peaks_labeled_with_colored_peaks_added.png)
"moj" spektar obuhvaca centralni dio, izmedju 540 i 630 nm.
amater

Spektar Sunca... Iz ruke. Izgleda da je igla bila prljava, moram je ocistitit...
Sperktar spiralne lampe je uzet kao referenca (valne duljine nisu bas tocne ali su indikativne).
Dobro se vide 2 Natrijeve D linije.
amater

Jos jedna iz ruke.. Magnesium triplet.
Igla nije dobro ispolirana, moram naci bolju.
Probat cu i sa optickim vlaknom (ø0.12 mm), pod mikroskopom izgleda sasvim glatko, u usporedbi sa iglama koje imam.
amater

Pitanje: da li se moze taj fiber aluminizirati, da se poveca kontrast spektra?
amater

Drzac (i sjenilo) za cilindricni refleksioni procjep - ø25 mm T (PVC), odrezan, izbusen, ceka na crno farbanje iznutra.
amater

Auriga

Bok,

Ma, iskreno za volju pročitao sam dio posta, no kako niko ne reagira, što opet nije .......

Ma, svaka čast na entuzijazmu, idejama i uloženom trudu.

*šešir* *šešir* *šešir* *šešir*

Meni žena za more natrpala u auto sve i svašta, jedva ponio dalekozor  *zubko* :-) *zubo* :-)
Neil Armstrong, 21. srpnja 1969., 02:56:20 UTC

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind."

Šegi

Citat: bojan  u 29.07.2022. u 06:22:12 sati
Probat cu i sa optickim vlaknom (ø0.12 mm), pod mikroskopom izgleda sasvim glatko, u usporedbi sa iglama koje imam.

Samo pazi da je to vjerojatno neka plastika više nego staklo - znam da je u digitalnim audio kabelima nešto šta se tali u direktnom kontaktu sa LED, tako da ti 0.12mm stakloplastike neće dugo trajat u fokusu... možda bi aluminizirano trajalo dulje, samo ga treba nać (ukoliko tako nešto postoji).

Opticko vlakno (nije plastika, to je definitivno staklo) ima veoma cisti profil, ali zbog internih refleksija imam i duple linije..
Trebat ce aluminizacija, i spektar ce biti svjetliji.
amater

Citat: Šegi  u 01.08.2022. u 16:45:28 sati....., samo ga treba nać (ukoliko tako nešto postoji).
Imam ja frenda tu u Melbourne-u koji ima komoru za aluminizaciju.. pitao sam ga jucer i veli da i on razmislja o ovom rjesenju ali nema fiber.. a ja imam  ;-), tako da nema frke.
Samo treba pricekati na njega..
amater

Štefek

Citat: bojan  u 02.08.2022. u 09:19:36 sati
Imam ja frenda tu u Melbourne-u koji ima komoru za aluminizaciju.. pitao sam ga jucer i veli da i on razmislja o ovom rjesenju ali nema fiber.. a ja imam  ;-), tako da nema frke.
Samo treba pricekati na njega..
Bojane, svaka čast  *tu*
No nešto mi se mota po glavi, ako su ti rubovi proreza cilindri i budu aluminizirani (ogledala) nećeš li onda imati raspršenje u svim smjerovima. Tako razmišljam, bez dublje analize, samo zbog toga jer u mom X-ray svijetu i mi radimo uske slitove ali su uvijek od materijala koji je jaki absorber , tako da sam rub slita ni na koji način ne "sudjeluje" u onom što ide dalje od njega.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

🡱 🡳