And now something completly different....

Autor Seraphus, 26.06.2018. u 23:03:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DrazenG

Aj javi kak sve skupa radi kad stigne. Ja sam isto "balkonski" promatrač i još se premišljanja dal bi eq5 i mak127 ili eq5 i Newtona 200.

Cheers.

Seraphus

Danas sam napokon otišao do Bobe u TC i uzeo MAK-a i EQ5.

Manje više sam uspio sve posložiti, trebalo mi je vremena da se naviknem na EQ, pa sam se malo bacio na balkon da vidim kako stvar šljaka s obzirom da će noć biti sve samo ne vedra  *zubo*.

Montaža je izuzetno čvrsta i kao da MAK uopće nije gore  *zubko*.

Istovremeno je vrlo lako upravljiva i sve u svemu jako sam zadovoljan s njom, dobro da nisam išao na EQ3.

Kvaliteta izrade je odlična, osim plastičnih kotačića za pomicanje po RE i DEC osi,te nekakvih poklopaca, no zapravo se to niti ne primjeti previše.

Jedino mi nisu jasni oni dodatni utezi, probao sam sa jednim i pomicanje je znatno "trzavije", pa sam ostatak odradio bez njih.

Što se tiče teleskopa, ovo mi je prvi susret sa Maksutovim i moram priznati da mi je sada jasno zašto ih ljudi toliko vole. Slika je nevjerojatno oštra i jasna. Primjera radi, sa dobsonima sam škicao dimnjak na susjednoj zgradi (oko 100m) da bi podesio tražilac i sa 13mm sam vidio određene detalje na gromobranu, no ništa previše. Sa MAK-om sam na gromobranu vidio muhu, osu i pauka, do detalja da bih mogao odrediti i podvrstu (kad bi mi išla biologija *zubo*).

Jedva čekam da ga upregnem u mraku.

Hvala svima na sugestijama i pomoći, već sad vidim da je ovo bio pun pogodak.
"The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars!"

SW Maksutov 127/1500, SW EQ5, Bresser 10x50, Vixen 15x20

Acheron

Svakako koristi protuuteg, barem onaj od 1.8 kg. Seli ga po šipci dok ne dobiješ "vagu", tako ćeš ravnomjerno rasporediti opterećenje po ležajevima.

Astrobobo

Citat: Seraphus  u 10.07.2018. u 20:09:48 sati
Jedino mi nisu jasni oni dodatni utezi, probao sam sa jednim i pomicanje je znatno "trzavije", pa sam ostatak odradio bez njih.

Što se tiče teleskopa, ovo mi je prvi susret sa Maksutovim i moram priznati da mi je sada jasno zašto ih ljudi toliko vole. Slika je nevjerojatno oštra i jasna. Primjera radi, sa dobsonima sam škicao dimnjak na susjednoj zgradi (oko 100m) da bi podesio tražilac i sa 13mm sam vidio određene detalje na gromobranu, no ništa previše. Sa MAK-om sam na gromobranu vidio muhu, osu i pauka, do detalja da bih mogao odrediti i podvrstu (kad bi mi išla biologija *zubo*).

Sad zamisli da je 6"  *zubo*.

Za balansiranje stavi da ti uteg i teleskop stoje vodoravno. Uteg namjestiš tako da ti nakon pomicanja osi ni uteg ni teleskop ne pretežu u jednu stranu.

http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Seraphus

"The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars!"

Seraphus

Baš sam tipični balkanac....gledao sam upute od montaže dok nisam posložio sve skupa i onda ih bacio u stranu....da bi kasnije shvatio da je unutra detaljno opisano čemu služe utezi i kako se koriste, kao i kako usjeveriti montažu itd - informacije koje sam tražio 2 sata po netu  *zubo*... Ali sam između oblaka malo poškicnuo Jupiter i iako je dosta kuhala atmosfera, slika je wooooowwww....brdo detalja na pojasevima i sjena jednog od mjeseca....ludilo

DrazenG

Drago mi je da si zadovoljan s mak-om i zahvaljujem na opisu iskustva s EQ5.
Cheers!

Seraphus

Citat: DrazenG  u 11.07.2018. u 09:55:54 sati
Drago mi je da si zadovoljan s mak-om i zahvaljujem na opisu iskustva s EQ5.
Cheers!
Ako budeš negdje usput, slobodno se nađemo pa možeš pogledati iz prve ruke, prije nego kupiš [emoji16]

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

🡱 🡳