Prvi teleskop?

Autor Vulisha, 04.07.2018. u 21:31:25 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Heritage je smeće u odnosu na 150/1200. Loš mehanički, helikalni fokuser, nemogućnost kolimacije...
I da, to što je nekom 200 veliko, drugom može biti malo. Najbolje teleskop vidjeti uživo pa odlučiti.

Vulisha

A opet mi se čini da ga ima stvarno dosta, pogotovo na balkonu koji je širok 1.40, a i za odnit negdi isto puno kompliciraniji od 130p,
Nekako mi se čini kao da je kralj portabilnosti i izvrstan sekundarni teleskop, a gledam videe na youtubeu i performanse, s obziom na veličinu mi se čine skroz ok
a i kad bi uzeo, 200mm mi se čini opet bolje nego 150mm, 30% skuplje za puno više svjetlosti

@Acheron, e vidiš to me zanimalo znači da je razlika samo u fokalnoj duljini i veličini zrcala onda bi bio skroz OK teleskop, ali ako on uopce ne valja (btw koja je razlika izmedju helikalnog i crayforda, cak online vise hvale helikarni, al vjerojatno dobar helikarni)
ali što sam vidio u manualu i po STL forumu može se kolimirati, tri vide na primary i tri vide na secondary mirroru.
A volio bi vidit u živo, al u Splitu ne znam gdje, osim zvjezdarnice Mosor, al nezz šta oni imaju od opreme tamo

Nekako me praktičnost(uz cijenu!) najviše privlači nečem ovako manjem, nečem što bi moglo bit jednog dana kao sekundarni teleskop i ponit sa sobom di god mi padne na pamet, ali ako stvarno toliko nevalja... Radije ništa nego bacat 1500kn+barlow+kolimator

Acheron

Može, ali je nosač sekundara samo jedna šipka što komplicira stvari i ne drži kolimaciju dobro. Helikalni fokuser ima prevelik hod i sam rad s njim izaziva velike vibracije.
150/1200 je jednostavno znatno bolji. Kupio bih bilo što osim tog 130/650, čak ćeš se bolje usrećiti recimo 90/900 refraktorom

🡱 🡳