206 - LOG

Autor TonY206, 20.05.2022. u 10:32:44 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TonY206

Citat: Acheron  u 28.02.2023. u 14:05:58 satiSamo je bitno naći što tamniju, a opet praktičnu lokaciju (ipak je limač u igri). Dok se lijepo provodite za teleskopom sve radite "ispravno".

PS: Preporučio bih zvjezdana jata u Kočijašu: M36, M37 i M38. Visoko su na nebu, sjajni i svaki od ta tri jata ima neku "posebnost". Jedan se sastoji od malog broja sjajnih zvijezda, dok drugog krasi gusti roj tamnih zvijezda itd...


Svakako ćemo i ta jata promatrati. Hvala na prijedlogu  :-)
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

Lijepo je vidjeti mladu osobu/dijete da voli biti pod vedrim nebom i promatrati svemir. Većini djece danas je tipkanje po mobitelu ili pc-u draža opcija.
Kako si zadovoljan sa tim Lacerta okularom? Meni su super. Oštra slika sa dobrim AFoV. Za taj cjenovni rang teško se može dobiti bolje.
Teleskop: SW Mak 127/1500
Montaža: SW AZ4

TonY206

To jedno promatranje koliko sam ga koristio mi se čini poprilično dobar. Nisam ga dovoljno koristio za neki review, a i mučio sam se sa naočalama, pa ni koncentracija nije bila na razini  *zubo*. Napravit ću nekad usporedbu sa stock plosslom 25mm koji je došao sa teleskopom..
Lacerta mi taman izvlači maksimalni fov od 2.5° koji ovaj teleskop može dati, pa je i to već dobar napredak..
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

Meni je teleskop velikog f broja pa je svaki okular pristojan iako vidim veliku razliku između Lacerte i plossl okulara koji su došli sa teleskopom. Neusporedivo. Zato me zanimalo kakav je okular sa tvojim f5 scopom. :-)
Teleskop: SW Mak 127/1500
Montaža: SW AZ4

TonY206

16.03.2023. Duga Resa, iz dvorišta, Bortle 5

Teleskop: SkyWatcher 130p herritage
Okulari: ES 82° 8,8mm
Vidljivost - nebo je izgledalo "obećavajuće", prozirnost možda i nadprosječna (golim okom je bilo vidljivo znatno više zvijezda nego inače) ali uz ozbiljniji jet stream (atmosfera je kuhala, zvijezde su poprilično treperile. Pogotovo one sjajnije kao Sirius - imala je nagle oscilacije od blještanja pa skoro do "gašenja")..

Dok je malac bio na treningu, ja sam pripremio opremu, postavio i nivelirao postolje, te pripremio teleskop kako bi se adekvatno ohladio dok mali dođe sa treninga.. Period čekanja sam još iskoristio za "usjeveriti" teleskop, poravnao sam ga po Siriusu kako bi homemade push-to radio kako treba..

Malac je stigao sa treninga, otišao se toplo obući pa da krenemo sa promatranjem..

No pojavio se sljedeći problem a to su bili susjedi.. Naime kako živimo na brdu, red ispod nas je sljedeća ulica i vrhovi krovova su u ravnini naših nogu.. Uglavnom, nema nikoga vani, ali su vani ostavili upaljeno svijetlo koje nama za promatranje jako smeta.. Tu je uskočila žena koja se čula sa susjedom i zamolila da ugasi svijetlo, što susjedi nije predstavljalo problem :) (hvala susjedi).

Ovaj put smo imali drukčiji pristup promatranju, za razliku od proteklih promatranja gdje se promatranje planiralo na licu mjesta, i bilo poprilično kaotično, ovaj put sam planiranje napravio unaprijed :)

Ukratko, plan je bio početi sa zviježđem Orion, gdje naravno ima više objekata od samog M42.. Te nastaviti na M35, M36, M37 po Vedranovoj preporuci..


M42 (maglica)
- (mag: cca 4,0  veličina: 85x60', udaljenost: 1400 ly)

Prva meta je bio M42 kojega smo već više puta promatrali, no sada ćemo malo detaljnije..

ES 8.8mm (73x) - maglica se jasno vidi, i vrlo je svijetla. Ima jasan oblik i vrlo izražen taman dio koji se proteže prema zvijezdama Trapeza. Sve 4 zvijezde trapeza su jasno vidljive, te smo njih i iskoristili kako bi provjerili da li malcu odgovara moja točka fokusa bez naočala.. Malac je potvrdio da su mu zvijezde pravilne točkice, da nisu razmusane (meni su bile donekle oštre, no sa laganim izobličenjem tj. malim spikeom u jednu stranu, koji vjerojatno dobivam zbog astigmatizma.. Nije strašno a i spike je slabiji ili ga nema na tamnijim zvijezdama, tako da nastavljam promatranje bez naočala).


M43 (maglica) - prvo promatranje ovog objekta
- (mag: cca 9,0  veličina: 20x15', udaljenost: 1800 ly)

ES 8.8mm (73x) - Obojica jasno vidimo maglicu relativno malih dimenzija sa zvijezdom u sredini. Izgleda "odvojena" od M42, tj. zvijezda koja osvjetljava maglicu ne osvjetljava daleko, tako barem izgleda u našem teleskopu.. Ovaj objekt smo vjerojatno i prije vidjeli, ali nikad nismo obraćali pažnju na njega.


NGC1977 (maglica) - prvo promatranje ovog objekta
- (mag: cca 7,0  veličina: 40x25', udaljenost: 1600 ly)

ES 8.8mm (73x) - pozicija je vrlo jednostavna za pronalaženje zbog glavne tri zvijezde koje se odlično vide, no maglica je veći problem.. Maglicu vidim jedino skrenutim pogledom ili laganom trešnjom teleskopa kao izuzetno tamnu, toliko tamnu da se moram ozbiljno koncentrirati kako bi se jedva nazirala.. Malac nije uspio vidjeti ništa osim zvijezda. Ova maglica je dio Sh2-279 (Runing Man Nebula)


NGC1973 i NGC1975 (maglice)
Znamo gdje trebaju biti, no osim zvijezda se apsolutno ništa ne nazire.. Pretpostavljam da su ipak malo pre velik zalogaj za naš mali teleskop, tako da njih ostavljamo za neku drugu priliku i drugi teleskop..


NGC1981 (otvoreni skup zvijezda) - prvo promatranje ovog objekta
- (mag: cca 4,2  veličina: 22', udaljenost: 1200 ly)

ES 8.8mm (73x) - jasno vidljiv otvoreni skup zvijezda smješten također blizu M42. Vidljivo je 10ak sjajnijih zvijezda koje su dosta široko raspoređene.


NGC1980 (otvoreni skup zvijezda) - prvo promatranje ovog objekta
- (mag: cca 2,5  veličina: 20', udaljenost: 1800 ly)

ES 8.8mm (73x) - jasno vidljiv otvoreni skup vrlo jednostavan za naći. Najsjajnija zvijezda iz ovog skupa osvjetljava još jedan dio Orionove maglice koji kao i M43 izgleda odvojen od M42.


M78 (maglica) - prvo promatranje ovog objekta
- (mag: cca 8,3  veličina: 8x6', udaljenost: 1600 ly)

ES 8.8mm (73x) - dosta tamna maglica, no i dalje jasno vidljiva obojici. Malih je dimenzija, poprilično okruglog oblika sa oštrim rubom sa jedne strane. To je drukčije nego maglice koje smo promatrali do sada, jer obično gradijentalno gube svjetlinu prema rubovima, dok kod ovog objekta jedna je strana dosta svjetla te tu naglo svjetlina prestaje.
Naknadnim pregledavanjem astrofotografija vidimo da preko maglice prelazi tamni oblak plina koji stvara oštri rub..
Dodatna zanimljivost je što je malac u ovoj maglici vidio tri zvijezde, dok sam ja uspio vidjeti samo dvije. Kada je malac rekao da vidi tri zvijezde, ja sam još pokušavao vidjeti treću, no bezuspješno.. Astrofotografije su nam pokazale i tu treću zvijezdu koju ja nisam uspio vidjeti..
Sjećam se da smo i pred godinu dana pokušavali naći taj objekt, ali bezuspješno..


NGC2071 (maglica) - prvo promatranje ovog objekta
- (mag: cca 8,0  veličina: 4x3', udaljenost: 550 ly)

ES 8.8mm (73x) - izuzetno tamna maglica smještena blizu M78, jako teško vidljiva. Ja sam skrenutim pogledom uspio slabo vidjeti, no sin kao i kod NGC1977 nije vidio ništa osim zvijezde koju okružuje ta maglica. Tu je već počeo pokazivati znakove umora i manjka koncentracije, pa je bilo vrijeme za malo lakše objekte..


M35 (otvoreni skup zvijezda) - prvo promatranje ovog objekta
- (mag: cca 5,2  veličina: 40', udaljenost: 3000 ly)

ES 8.8mm (73x) - prekrasan otvoreni skup koji zauzima dobar dio vidnog polja ovog okulara. Vidljive su stotine vrlo svijetlih zvijezda koje nisu jako gusto raspoređene. Malcu se poprilično svidjelo :)


M37 (otvoreni skup zvijezda) - prvo promatranje ovog objekta
- (mag: cca 5,6  veličina: 14', udaljenost: 4500 ly)

ES 8.8mm (73x) - otprilike duplo manji u promjeru nego M35, ali sjajnije zvijezde su više zgusnute pa je i dojam da je ovaj skup svjetliji nego M35. Nisam brojao, ali mi se čini da je su i ovdje vidljive stotine zvijezda.


M36 (otvoreni skup zvijezda) - prvo promatranje ovog objekta
- (mag: cca 6,0  veličina: 10', udaljenost: 4300 ly)

ES 8.8mm (73x) - ovaj otvoreni skup je slične veličine kao M37, sa znatno manje svijetlih zvijezda. I dalje lijep prizor za vidjeti.


Tu smo promatranje završili, a na moje pitanje što mu se najviše svidjelo, malac je odgovorio da definitivno ovi otvoreni skupovi sa stotinama zvijezda :)
SkyWatcher 130p heritage

ediglavas

 *pljesk*
Priprema prije promatranja puno znači!

🡱 🡳