Tražim preporuku za mini scope

Autor Ryukote, 29.08.2022. u 16:49:07 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astrobobo

Ne može biti test bez filtera. Kamere na sebi uglavnom nemaju UV/IR cut filter, a refraktori se ne rade tako da pokrivaju savršen fokus u vizualnom, a istovremeno i UV/IR spektru. Osim toga, SW uopće ne navodi koje je staklo u Evoluxu.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Ryukote

Ja sam mislio da je Askar/Sharpstar jedini koji ne navodi koje je staklo
Teleskop: Askar ACL200 gen2 (f/4)
Kamera: Touptek IMX571 color
Montaža: Umi 17 Lite
Filter: Antlia ALP-T 5nm, Astronomik L-3, Astronomik 742nm IR Pass

Astro Lux

Citat: Astrobobo  u 19.11.2022. u 11:14:06 sati
Ne može biti test bez filtera. Kamere na sebi uglavnom nemaju UV/IR cut filter, a refraktori se ne rade tako da pokrivaju savršen fokus u vizualnom, a istovremeno i UV/IR spektru. Osim toga, SW uopće ne navodi koje je staklo u Evoluxu.
Test je lik napravio sa stock dslrom.. da je OSC bez UV/IR bilo bi još i gore aberacije, SW na jednom od njihovih Youtube videa su čak spomenuli da je ovo "glorified visual scope that can be used for astrophotography" ali preporučaju naravno triplet esprit liniju za AP. A za staklo ne više navode od kad su izbacili 50ED koji koristi Ohara S-FPL53 dok je na Evolux liniji vjerojatno FPL51 ili nešto gore s obzirom na slike koje ljudi rade s njima..
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), QHY5III585M, Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Lucius

Citat: Astrobobo  u 19.11.2022. u 11:14:06 sati
Osim toga, SW uopće ne navodi koje je staklo u Evoluxu.
Mislim da ne navode više za niti jedan teleskop što koriste od stakla. Na CN forumu se dosta govorilo o tome i Evostar seriji. Navodno je FPL55 koji nije puno lošiji od 53, ali jeftiniji za izradu.
Evolux ne znam što koriste, ali dosta negativnih review ima ta serija.

Vidio sam na njihovom YT USA kanalu da će 9.12. bit nešto novo objavljeno. Možda neki novi scope. :-)

Ryukote

Eto posudio od Stefeka jučer FMA230 i malo ga isprobao na Medvednici sinoć. Full mi se sviđa scope. Baš ko da je stvoren za GTi i za backpackanje. Imao sam malo tehničkih poteškoća (klasika) pa nisam mogao full isprobati kako spada ali prema onome što sam vidio mi se sviđa i definitivno si razmišljam da ga kupim.

tome

U ovoj temi se spominjao i EVoguide pa imam jedno pitanje. Da ne otvaram novu temu. A to je možda i dijelom odgovor za zainteresirane za ovaj teleskop.

Imam za njega od SW flattener, koji ima backfocus od 17.5mm. Dakle može se samo zavidati na T2 navoj kamera i to je to. Ništa drugo ne stane.
Na kameri odmah ispred senzora imam jedan mali adapter za 1.25'' filter kojeg sam zaboravio skinuti. On je debljine 3mm. Neki dan sam snimao i nisam primijetio da ga nisam skinuo i da kamera nije "legla" skroz do flattenera. Na snimkama sam uočio komu, nije katastrofa ali vidljiva je više nego što bih želio.

Tada sam skužio u čemu je problem.
MOje pitanje je; bez filtera naravno skinuti ću taj adapter i imati pravu udaljenost, no što ako želim korisiti filter? Našao sam da sa korištenjem filtera treba dodati bar 1mm na udaljenost? Je li to točno, hoće ti tada +2 mm biti ok?  *jok*

Ne postoji druga mogućnost staviti filter jedino ovako. Kako mi kamera UV/IR cut ima u sebi njega ne moram stavljati, ali želio bih dualNB filter.
Kada sam kupovao nije još bilo flattenera od Starizone, a ovaj od SW je bio uno povoljniji nego danas. Preporučam za one koji razmišljaju o ovom teleskopu Starizonin FF v2, on ima backfocus od 55mm.
Tecnosky 200 F4, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Štefek

Citat: tome  u 24.11.2022. u 07:13:06 sati

MOje pitanje je; bez filtera naravno skinuti ću taj adapter i imati pravu udaljenost, no što ako želim korisiti filter? Našao sam da sa korištenjem filtera treba dodati bar 1mm na udaljenost? Je li to točno, hoće ti tada +2 mm biti ok?  *jok*
Tome,ako dodaš staklo u optički put izmedju flattenera i kamere, backfokus se poveća za otprilike trećinu debljine samog stakla. To je onda kod tebe za otprilike 0.6mm (tvoj filter ima debljinu od 1.85mm. ). Tako ćeš još uvijek imati 2.5mm preveliki backfocus. Znači da ćeš najvjerojatnije i dalje vidjeti problem , ali malo manje nego bez filtera
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

tome

Stefek hvala na odgovoru.  *tu*
Ništa, probat ću pa vidjeti je li koma podnošljiva.
Tecnosky 200 F4, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Ryukote

Na kraju sam naručio Askar ACL200 gen 2.

Isprike na lošem vremenu u narednih 2 tjedna  :-)

Lucius

Vrijeme se nije ni popravljalo ima po miseca. *:-P
Sretno sa novim uređajem.

Acheron

E Luciuse, imaš teleskop mjesec dana a već te vrijeme sikira. Kako je nama koji smo desetljeća u poslu.
Kad sam počeo, imao sam 15, sad sam na 35 godina, a još čekam lijepo vrijeme :D

Lucius

Hehe, a bolje da me sekira. To znači da sam zagrijan za hobi. Kad me nebi sekiralo ne bi bilo dobro.

Ryukote

Eto, stigoše mi Askar ACL200 gen2 https://imgur.com/a/AlLqwCi

Sad samo dočekati vedro nebo i da okinem first light  :-)

Ryukote

🡱 🡳