Darks i bias kod DSLR-a

Autor Ryukote, 19.09.2022. u 21:17:43 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ryukote

Pozdrav,

unaprijed isprike ako sam fulao podforum za ovo pitanje, pa eto ako jesam, slobodno se može prebaciti na odgovarajuće mjesto.

Zanima me da li kod DSLR-a mogu koristiti jedno te iste darkse i biase ili moram svaki puta iz nova slikat?

Hvala
Teleskop: Askar ACL200 gen2 (f/4)
Kamera: Touptek IMX571 color
Montaža: Umi 17 Lite
Filter: Antlia ALP-T 5nm, Astronomik L-3, Astronomik 742nm IR Pass

OuttaControl

Najvise se gleda temperatura, senzora po mogućnosti za cca istu temperaturu mozes koristiti iste darkove, naravno isti ISO Ii isto trajanje ekspozicije. Za bias nije bitno trajanje ekspozicije.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Neven

Citat: Ryukote  u 19.09.2022. u 21:17:43 sati
Pozdrav,

unaprijed isprike ako sam fulao podforum za ovo pitanje, pa eto ako jesam, slobodno se može prebaciti na odgovarajuće mjesto.

Zanima me da li kod DSLR-a mogu koristiti jedno te iste darkse i biase ili moram svaki puta iz nova slikat?

Hvala

Nisi fulao podforum.

Pravilo ide: BIAS bi trebao raditi svakih 6mj. a Darkove radiš samo ako imaš thermal glow.

Ako želiš možda malo detaljnije baci oko/uho na video:

Zeleni_Zub

Ja na DSLRu kasnije nisam ni koristio nikakve darkove i nisam primjetio razliku, ako mozes raditi dither onda mislim da mozes proci bez darkova - ja sam barem mogao sa Nikonom D5600
Ako snimas darkove, onda bi ih trebao snimati pri istim uslovima, sto znaci iste noci kao i kad si snimao lightove

Biase ti je lako, ovako kako je Neven napisao, svakih pola godine godinu snimis nove i koristis iste
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Ryukote

Znam da dosta temperatura igra ulogu, ali ne znam nakon kolko stupnjeva razlike. Tijekom noći pada temperatura pa za pretpostavit je da je to dovoljno da i temperatura senzora padne, sad pitanje je nakon koliko kada padne/naraste bi trebalo slikat kalibracijske. Volio bi što više tehničkih stvari naučiti, za sad se držim da ih uvijek slikam, ali bi ako je to moguće volio izbjegavati da više mogu loviti lightse.

Neven

Citat: Ryukote  u 26.09.2022. u 22:30:33 sati
Znam da dosta temperatura igra ulogu, ali ne znam nakon kolko stupnjeva razlike. Tijekom noći pada temperatura pa za pretpostavit je da je to dovoljno da i temperatura senzora padne, sad pitanje je nakon koliko kada padne/naraste bi trebalo slikat kalibracijske. Volio bi što više tehničkih stvari naučiti, za sad se držim da ih uvijek slikam, ali bi ako je to moguće volio izbjegavati da više mogu loviti lightse.

Moj savjet, ne zamaraj se sa Darkovima ako imaš DSLR. Temperatura mora biti ista kao light što neces postići ako nemaš reguliranu temperaturu senzora. Snimaj samo Lights-e i napravi kvalitetan Flat, to je prioritet.

Astrobobo

Koliko sam čitao, svakih 5-7 stupnjeva šum se smanjuje za 50%. E sad, to sam zapamtio davno kad su još vladali CCDi, kako je sad sa CMOS ne znam, sigurno bi se dalo izmjeriti. Darkovi imaju smisla ako čip ima amp glow. A ovo što kaže Neven definitivno stoji, bolje je paziti da se radi dobar dithering.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Ryukote

Neven i Astrobobo hvala na savjetima  :-)

🡱 🡳