250/1200 Dobson

Autor DaveGilmour, 27.07.2018. u 18:21:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DaveGilmour

Pozdrav svima  *mah*

Sljedeći tjedan planiram kupiti svoj prvi teleskop pa imam nekoliko pitanja za vas koji ste iskusniji od mene.
Čitajući razno razne forume i gledajući videe na Jubitou, za oko mi je zapeo Dobson 250/1200. Na prvu mi se čini kao najbolji omjer cijene i aperture, no malo me brine njegova veličina. Na internetu sam pronašao da sama cijev teži oko 14kg, ali nigdje ne mogu naći koje su dimenzije cijevi (u prvom redu me zanima visina/dužina cijevi). Dakle pitanje za korisnike Dobsona, koliko ga je lagano transportirati? Stane li bez problema na stražnje sjedište prosječnog auta? Živim u Zagrebu tako da će za ozbiljnija promatranja transport teleskopa sigurno biti potreban, a upravo mi se transport Dobsona čini kao njegova najveća mana.

Nadalje, koje postolje preporučate za Dobsona? Znam da Dobsoni dolaze sa svojim postoljem, ali sam čitajući na interenetu primjetio da se ljudi žale da je ponekad komplicirano gledati objekte blizu horizonta. Savjetujete li mi da kupim ''klasično'' tripod postolje (tipa EQ6), ili je ovo Dobsonovo isto u redu?

I zadnje pitanje  *zubko* Mogao bih rastegnuti budžet za kupovinu teleskopa do nekih 8 tisuća kuna pa me zanima postoji li možda neki drugi teleskop u tom cjenovnom rangu za koji smatrate da je kvalitetniji od 250/1200 Dobsona? Teleskop nikako ne smije biti veći od Dobsona jer mi se i ovo čini na gornjoj granici prihvatljivog. Voljan sam žrtvovati i nešto aperture ako će mi to priuštiti bolji doživljaj s nekim drugim teleskopom. Npr. vidim da su Makovi dosta popularni na ovom forumu...

A da, skoro sam zaboravio. Teleskop bi mi služio isključivo za vizualna promatranja planeta, nebula, galaksija, skupova zvijezda... Astrofotografija mi trenutno nije napeta.

veljac

Ako si mislio na Skywatchera onda ovdje imaš tehničke detalje:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2491_Skywatcher-Skyliner-250PX-FlexTube---10-inch-Dobsonian.html

Ali najbolje ti je otići u Teleskop centar u Tuškanovoj i vidjeti stvari uživo.
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: AZ-EQ5, Nexstar SLT
K: ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

Acheron

Dobson 250/1200 je super, taman, ali moja preporuka je da ga uzmes u sklopivoj formi. U oba slučaja ce cijev stati na straznju klupu, ali sklopivi zauzima manje mjesta i puno je prakticniji za prenosenje. Mozda ti postolje nece stati u gepek pa ce u njega morati cijev, u tom slučaju sklopivost je obavezni feature.

DaveGilmour

Hvala na odgovorima dečki!
Mislim da je to to onda, ovaj tjedan kupujem Dobsona  *pljesk*

Još bih vas samo priupitao dvije stvari. Koliko često treba kolimirati Dobsona? Prije svakog gledanja ili rjeđe?

I koliko je otprilike vremena potrebno za hlađenje takve cijevi?

Acheron

Prije svakog promatranja, kad se ispraksaš to je 5 min posla a osigurava najbolje performanse.

DaveGilmour

Super, mislio sam da je kolimacija puno složenija radnja. 5-10 minuta zvuči jako dobro.

Nego sad sam još malo istraživao i za oko mi je zapela jedna pojedinost koju sam previdio. Dobson mount nema mogućnost praćenja objekta na noćnom nebu, tj. svi objekti se trebaju pratiti ručno. To mi nebi bio problem kada bi samo ja gledao na teleskop, ali budući da će vjerojatno svi ukućani htjeti baciti pogled na planete, Dobson mount mi se počeo činiti užasno nepraktičnim. Trenutno sam malo pogubljen jer ne znam što mi je činiti  *zbunjeni*
Koliki problem uopće predstavlja ta manualna navigacija? Npr. koliko dugo se Saturn zadržava u vidnom polju na recimo 240X?

GoTo Dobsoni bi riješili taj problem, ali su mi preskupi. Nadalje, vidio sam da se po internetu spominje neki equatorial platform koji bi također trebao rješavati taj problem, ali nikako ne mogu otkriti gdje se to čudo može kupiti. Na Guglu mi samo ispadaju upute kako samostalno konstruirati tu platformu.
Bacio sam opet malo oko na ponudu teleskop centra i sve mi se čini kako ću morati žrtvovati 2 inča i kupiti 200/1000 Newton na EQ5 stalku.

Što mi vi savjetujete, koji mi je najbolji izbor od ovog troje?

Ispričavam se ako dosađujem s hrpom pitanja, ali me malo strah da ne kupim nešto s čim na kraju neću biti zadovoljan.

DamirZg

Moja preporuka , da prije kupnje prvo odeš sa ekipom na neko promatranje pa da iz 1. ruke vidiš kako to sve izgleda u praksi.
EQ5 koji si spomenuo u zadnjem postu, ako nema motora objekti na uvečanju 240x  isto će bježat ko i na dobsonu.
SW 200/1000 AZ-EQ5 GT
ASi 290 MC Color
Canon EOS 4000D

Petar

Ako ti ne treba goto prodajem ti ja jednu 15 godina staru eq6 montažu za 3500kn, no još se možemo dogovoriti oko cijene. https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=284.0
Teleskop: Explore Scientific ED80
Montaža: HEQ5
Kamera: QHY163M, ZWO ASI 120mm-mini, Canon eos 700D
https://www.astrobin.com/users/Petar_Babic/

Astrobobo

Ako će ukućani htjeti "baciti" pogled, onda bude im sasvim dosta tih par minuta koliko je objekt u vidnom polju. A ako će ukućani s tobom "promatrati" onda će se brzo naučiti u kom smjeru treba pomaknuti teleskop  ;-)
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Stvar je jednostavna, u 4 minute nebeski objekt se pomakne 1°.
Ako imaš okular s vidnim poljem od 50° i 240x povećanje to ti daje stvarno vidno polje od 0.2°, tj. planet će biti u vidnom polju oko 50 sekundi.
U slučaju da imaš okular s vidnim poljem od 68° i 240x povećanje, planet će biti vidljiv 70 sekundi.
I tako....
Mislim da je to više nego dovoljno da ukućani vide neki planet, a kao što je Bobo rekao, nitko im ne brani da pomaknu teleskop svako malo.

ediglavas

Vidjet ćeš sam: gledaš i jednom rukom pomičeš cijev, pretiš objekt koji gledaš. Intuitivno je. Kad probaš i naučiš sam - pokazat ćeš drugima. Koji put će objekt pobjeći ali zato imaš tražilo i vratit ćeš ga.
S eq montažom ćeš si više zakonplicirati život nego si pomoći.

dude

Rekao bi da ti neće biti problem promatranje nego transport.
Ako misliš gledati od doma, vrlo brzo će ti se kolege naučiti kako pomaknuti teleskop za stupanj ili dva. No, ako planiraš odlaziti na neka udaljenja mjesta bez LP-a radi promatranja, a nemaš veliki auto, to bi ti mogao biti problem, kao što je i meni bio.

DaveGilmour

Hvala vam svima na pomoći!! Stvarno sam zahvalan na svim vašim savjetima i mišljenjima.

Još ću si malo razmisliti i odvagati sve opcije kroz narednih nekoliko dana, ali mislim da ste me uvjerili da je Dobson ipak najbolja opcija za moj budžet.
Još uvijek ostaje taj problem transporta za koji se nadam da je riješiv uzimanjem sklopive verzije. Auto je isto solidne veličine tako da vjerujem da će se sve to uspijeti upakirati.

@Petar
Hvala na ponudi, ali sve više naginjem Dobson montaži. Uostalom, EQ6 montaža bi mi probila budžet. Žestoko sam podcijenio cijene takvih montaža  *zubko*

🡱 🡳