SW Maksutov 127/1500 AZGTi mount

Autor dude, 31.07.2018. u 19:04:35 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

dude

Hej ekipa,

složio ja svog Mak-a, ali imam mali problemčić tj. možda i nije, nisam siguran.
Jučer sam bio na Jarunu i pokušao napraviti alignment. Napravio nešto jesam, ali kao da ne radi baš najbolje.
Da li je normalno da teleskop promaši objekt za stupanj-dva? Nakon što se okrene prema objektu, trebam ga uvijek malo korigirati, nikad ga ne nađe skroz precizno.
Pokušao sam nekoliko puta, ali uvijek s istim rezultatom...  *jok*

Acheron

Meni na dobsonu bude u 80% slučaja oko 0.5 do 1° od objekta, ovisi na kojem je dijelu neba.
A onda mi se dogodi noć da sve pogađa unutar 0.3°, tj. sve bude unutar okulara.

Pazi da si mu ukucao točnu lokaciju, vrijeme i da su ti pri centriranju zvijezde za alligment u okularu zadnje koristio tipke za gore i desno.

Ako to ne pomogne, probaj podesiti backlash.

BTW; meni je sinoć promašio Mars za par stupnjeva  *zubko*, umjesto u planet pogodio je jablan u parku. Možda je jednostavno nešto jučer bilo u zraku pa je SynScan imao bijesne gliste.

dude

Tnx Acheron. I mislio sam da je tako nekako slučaj.
U svakom slučaju ću se probat još malo igrati, možda ga uspijem još bolje usmjeriti.

Nego, jedno skroz amatersko pitanje, u koji slučajevima trebam raditi ponovo alignment? To radim prije svakog promatranja ili?

*šešir*

Acheron

Svaki put naravno.
Čim isključiš teleskop on "zaboravi" alligment. Ako bi ga pamtio, sljedeći put bi morao teleskop postaviti točno na isto mjesto, s istim nagibom stalka, početnim usmjerenjem itd...
Ako misliš teleskop ostaviti na terasi pa se vratiti za recimo sat, dva i nastaviti promatranje, imaš opciju "Park scope". Tad će se teleskop usmjeriti prema sjeveru i parkirati. Kada ga opet upališ, pitat će te samo za vrijeme i nastaviti gdje je stao. Naravno, ako ga u međuvremenu pomakneš, moraš sve ispočetka.

dude

Super, tnx na odgovoru, vrlo korisne informacije.
U principu je to 2 min posla, 5 minuta sa sastavljenjem teleskopa.. naravno, ako sve ide po planu :)

🡱 🡳