Zvjezdarnica Nebeska vrata Krnica

Autor Gobart, 19.09.2024. u 22:44:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gobart

Kao što sam već najavio, moju malu vrtnu zvjezdarnicu "Nebeska vrata" preselio sam u malo istarsko mjesto Krnicu, u suradnji sa mojim prijateljem (starfisher ovdje na forumu) koji tamo ima maslinik. Razlog je što sam trajno preselio iz Čakovca u Pulu (da podsjetim, u Čakovcu sam imao tu zvjezdarnicu pokraj kuće koju smo prodali prije selidbe).
Pošto će nova zvjezdarnica u Krnici imati dosta unapređenja u odnosu na čakovečku, odlučio sam ovdje s vama podijeliti iskustva i zbivanja oko njezine rekonstrukcije. Pošto i sam volim pratiti kako drugi grade svoje zvjezdarnice, vjerujem da će i vama biti ovo zanimljivo.

Krnica je oko 15 km (zračne udaljenosti) sjeveroistočno od Pule, na nadmorskoj visini od oko 200 metara. U zvjezdarnici ćemo smjestiti Starfisherov C11 Edge HD sa hrpom dodatne opreme (F/7 reduktor, Adaptive optics, F/2 Hyperstar...). Mene osobno najviše zanima kako će se pokazati pri snimanju planeta i Mjeseca  :-)

Radove smo počeli prije dva dana, u utorak 17.9. odabirom lokacije, iskolčavanjem i kopanjem terena radi postavljanja stupa za teleskop i temelja. Pokazalo se da je tlo vrlo kamenito pa nismo išli duboko za stup, oko 30-40 cm. Ipak vjerujemo da će stup biti vrlo stabilan jer su na dnu iskopa za temelje masivne stijene na koje će se dobro vezati beton stupa. Taj betonski stup ima dimenzije 60x60cm i stiroporom će biti odvojen od betonske ploče temelja. Na slikama se vidi da je u njemu i dobra armatura, a radi praktičnosti smo u beton postavili i plastičnu cijev promjera 50mm za kablove koji će ići od računala i adaptera za napajanje do montaže i teleskopa (ići će izvana uz metalni stup na kojemu će biti montaža, zato ta cijev sada viri iz betona).

Danas smo završili sa betoniranjem betonskog stupa za teleskop, a radove nastavljamo u ponedjeljak-utorak kada slijedi novi update.  :-)

Sva pitanja, komentari i savjeti su više nego dobrodošli!  *šešir*

Slike 1 i 2 - zvjezdarnica na staroj lokaciji u Čakovcu i razmontirana i spakirana u kombi za Krnicu
Slika 3 - iskrcani dijelovi zvjezdarnice čekaju u Krnici na izradu temelja i ponovno sastavljanje
Slika 4 - Starfisher i ja, nakon iskolčavanja, spremni za kopanje
Slika 5 - autor ove teme počinje kopanje  *:-P
Slika 6 - već smo dosta iskopali, ali ima još.
Slika 7 - vidi se pogreška  orijentaciji jame za temelje - pravi meridijan je u pravcu između ove dvije željezne šipke (taj pravac odredili smo pomoću sjene Sunca u trenutku sunčevog podneva). Još malo kopanja i sve sređeno  :-)
Slika 8 - kalup za betonski stup za montažu teleskopa, vidi se dobra armatura, cijev za provlačenje kabela do montaže i teleskopa te vrhovi stijena na dnu jame za koje će se vezati beton postolja teleskopa. 
Slike 9 i 10 - nalijevanje betona i dovršeni betonski stup za teleskop.
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", teleskop Celestron C8 XLT SCT, montaža Celestron NexStar Evolution, kamera Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 s objektivom Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.
Soli Deo Gloria = samo Bogu slava.

Gobart

Slike 5-8.
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", teleskop Celestron C8 XLT SCT, montaža Celestron NexStar Evolution, kamera Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 s objektivom Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

Gobart

Slike 9 i 10.

Acheron

Sretno s projektom!  ;-)

Koja je svrha gume na slici 9 i 10?

Gobart

Hvala, Ach!

Samo sam čekao da netko pita za gumu  :-D
Tu će ići kanal kroz koji ćemo izvana dovesti struju kroz temelje do suprotnog kuta, gdje će biti stol sa računalom u zvjezdarnici.

Danijel

Ah, ovo me vraća u neke druge dane. *zubko*

Sretno ti s novom zvjezdarnicom! *mah*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Gobart

tome

Sretno sa projektom!
Vidim ima prostora u tom masliniku. Možete i star party organizirat tamo.  *pljesk*
Tecnosky 200 F4, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

TonY206

Baš mi je drago da zvjezdarnica nastavlja dalje. Pitao sam se što će biti s njom.

Sretno!
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4

Acheron

Pretpostavljam da će biti tako, ali moram pitati: Zvjezdarnicom ćeš remote upravljati?

Leviner

Odlicno!

Vec sam mislio da Nebeska vrata odlaze u proslost!

*gj*
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Mladen

Ovo će biti odlično.  *tu*
Niste ostavili neke sidrene vijke za metalni stup u betonu?

Gobart

Hvala vam svima za ohrabrenja, komentare i pitanja!  :-)  *šešir*

Ach, voljeli bismo remote, ali na žalost tamo nema mogućnosti uvođenja ni bakra mi optike, a GSM signal je jako slab. Vidjet ćemo još, možda se nađe neko rješenje. Za sada je najvažnije da sve osposobimo što kvalitetnije za normalnu upotrebu.

Mladene, nismo usidrili u beton. Ide samo jedan vijak u beton a njega ćemo tiplom za beton u izbušenu rupu. Taj vijak vuče metalno postolje u beton, a tri guraju radi niveliranja. Bude to dobro.  *tu*

zac

Super, samo tako! I pazi na drvene dijelove :)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Gobart

Hvala, zac!  *šešir*
Ne kužim baš što si mislio pod "pazi na drvene dijelove"?

🡱 🡳