Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Evo teme samo za mene, gdje ću objediniti promatranja i skice.  *ritmika*

Acheron

Jupiter 2018-05-20

Kakav dan je ova nedjelja bila. Prvo sam proveo 8.5h na biciklu vozeći 215 km do planine Lisca u Sloveniji, a onda mi vrag nije dao mira pa sam izvukao teleskop. Gledao sam zvijezde golim okom i primijetio sam da jedva trepću. Takvo ponašanje bi trebao biti znak stabilne atmosfere, tj. dobrog seeinga.

Teleskop sam postavio oko 23:20h. Ovaj put nije bilo problema poput gubitka kontakta, sve je radilo od prve. Kolimirao sam ga, podesio GoTo i usmjerio prema Jupiteru. A kad ono, seeing srednja žalost. Ajde, kad sam već toliko truda uložio odlučio sam napraviti skicu. Provjerio sam usput kako funkcionira novi mikrofokuser, s 1:10 prijenosom, i to je sada puno bolja priča. Nema više naglih skokova već se fokus fino može ugoditi.

Planet kao planet je pokazivao neke nove detalje u pojasevima. Na mahove sam mogao vidjeti tanki ekvatorijalni pojas (EB). Južni dio ekvatorijalne zone (EZ), iznad EB gledano u teleskopu, bio je tamniji od sjevernog dijela EZ. Sjeverni ekvatorijalni pojas (NEB) pokazivao je tri tamnija čvorišta. Od čvorišta najzanimljiviji je bio onaj na zapadnoj polovici NEB-a. Čvor se nalazio na sjevernom rubu pojasa i pružao je dva kraka prema jugozapadu. Jedan krak se nastavljao u feston koji je obgrlio svijetlu pjegu.

Nakon zanimljivih detalja očekivao sam vidjeti neke pojaseve i zone još sjevernije, ali ništa. Samo neka krnja naznaka sjevernog umjerenog pojasa (NTB) na zapadnom limbu. Kako se pružao prema meridijanu tako se pojas sužavao i na kraju nestao. U polarnim predjelima nije bilo detalja.

Na jugu je priča slična. Južni ekvatorijalni pojas (SEB) je prema limbovima je bio uži, ali kako se primicao prema sredini tako se širio i onda oko samog meridijana opet skupio. Zato se sjeverni rub SEB-a činio blago valovit, s dva brijega. U samom pojasu nije bilo detalja. Iznenađenje je bilo što sam uočio tanki pojas u južnoj tropskoj zoni (STrZ). Prema shemi on je u biti južni umjereni pojas (STB), a drugi, deblji pojas iznad njega (gledano u teleskopu) je južni južni umjereni pojas (SSTB). Taj SSTB nije pokazivao nikakve detalje ali je od južne polarne regije bio jasno odvojen uskom južno južnom umjerenom zonom (SSTZ). Oko polova nije bilo detalja.

Nakon pola sata promatranja došli su oblaci s juga. Odlučio sam pogledati pokoju dvostruku zvijezdu prije završetka promatranja. Uspio sam vidjeti samo Epsilon Volara (Eps Boo) iliti Izar. Jasno sam je razlučio na 217x u dvije komponente različitog sjaja. Čak je bilo i tamnog prostora između njih. Nažalost, oblaci su i to guštanje brzo prekinuli.

Jupiter_20180520_2145_189x by Vedran Vrhovac, on Flickr

Zocky

Ako se na brzinu pročita početak teksta, stječe se dojam da si teleskop vozio na biciklu  :-D
Odlična skica btw  *pljesk*
HEQ5 pro; SW ED 80/600, FF/FR x0.85, 9x50 finder/guider, ALccd5
SBIG ST-8300M, FW5, Baader filteri: LRGB, Ha7nm
Canon EOS 50D
Bresser 10x50
https://www.flickr.com/photos/zoran-novak/

Danijel

Eto, imaš više detalja na toj skici nego ja ikada na bilo kojoj fotografiji. *pljesk*

Dođe mi da se i ja počnem baviti skiciranjem umjesto astrofotografiranjem planeta. *jok*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Beorn

*šok* Svaka čast što si bio u stanju izvući teleskop nakon tolike kilometraže na bicikli. A bogme se ni prsti nisu tresli. Fina skica.  *tu*
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

veljac

T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: UMi 17R, AZ-EQ5, Nexstar SLT
K: Touptek imx571, ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI 174 mm mini, ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

MrWorf

-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

DamirZg

SW 200/1000
SW Evo 80/600
AZ-EQ5 GT
ASi 290 MC Color
ASI533 Pro
Canon EOS 4000D
ZWO ASIAir Plus

Medo68

Grahlom

Citat: Zocky  u 22.05.2018. u 00:30:09 sati
Ako se na brzinu pročita početak teksta, stječe se dojam da si teleskop vozio na biciklu  :-D
Odlična skica btw  *pljesk*

Hahaha tako nekako, zamislio sam ga kako vadi iz dzepa mrcinu od teleskopa ko sport billy  *zubko*

zac

Ah sretnika, ja kad god u zadnje vrijeme izvučem skop, seeing je komatozan do te mjere da jedva vidim glavne pruge na Jupaču, a zvijezd ebi mogel podvalit pod ličke krumpire!

Svaka čast, skica je super, a ni ideja sa ovakvom temom ni loša. Kak veli Sheldon, "dibs" i nemreš se žalit ak ti "drpim" ideju i otvorim sličnu rubriku :)

Pozdrav svima,

ŽAC

T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Samo naprijed, ak nešto volim onda je to pročitati report s promatranja.  *ritmika*

zac

Bum, čim napravim iduće promatranje, nadam se za vikend. Ak ne bu oblačnost 11/10 uz biblijski potop :)

ŽAC
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Bruno

*pljesk*
Celestron 8 XLT na CAM GoTo
Philips ToUcam PRO II
DFK 21AF04.AS
TS 15x70

ediglavas

*pljesk*
Ja ću se javiti kad budem vidio bar neki zavijutak na prugama. Do tada ću šutiti i diviti se.

🡱 🡳