Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

PavleR

Bas mi je drago da se tema ponovo aktivirala.

NGC 253 je poznatija kao Sculptor Galaxy ili Silver Coin galaxy, i da je malo vise na nebu zasenila bi sve ostale galaksije severne hemisfere (sem Andromede). I u ovako ''polovnom pogledu'' je impresivna. dosta si ti detalja i video. Kod nje treba birati noc sto slabije svetlosne kupole na horizontu, ionako je viseslojevita donja atmofera unistava. Impresivna je, obozavam je, uvek me zapadnji kako se i tako nisko jasno vidi u traziocu.

NGC 247 bi isto trebalo da lepo izgleda ali je prosto neverovatno koliko je niska pozicija ubija. Ja ponekad ne uspevam ni da je primetim iako je iznad NGC 253.

Stose tice NGC 7000 prosla je sezona za nju. Posmatraj je leti ili na ranu jesen  kada je u zenitu i sa OIII filterom i pasces sa stolice. Ogromna, gusta, u obliku slova C. Za nju sam procitao najvise izvestaja da ljudi ne uspevaju da je vide, meni je ona jasna kao dan. Jedino sto mozda zahteva malo vise iskustva u osmatranju DSO.

NGC 246 je moj omiljeni objekat, opsednut sam njime. Neverovatno je koliko se drugacije pokazuje u zavisnosti od uslova posmatranja. Nju sam posmatrao preko 15x, mislim da mi je to ubedljivo najposmatraniji objekat. Kolicina detalja, struktura kao ''zatvor za zvezde'', prozirna je kao sapunica. Fantasticna maglina, bar meni.

Za NGC 1999 treba malo vise aparature i mnogo, mnogo vise uvecanja. Videces tamnu trakicu ispod maglovitosti, veroivao ili ne, to je otvoren svemir. Maglina je najbukvalnije suplja.

Bravo za Fornax Cluster, meni je on isuvise nisko, nisam ga nikad osmotrio.

Odlicna posmatranja, odlican izvezstaj, puna podrska.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Lucius

Citat: PavleR  u 01.01.2025. u 16:53:37 satiStose tice NGC 7000 prosla je sezona za nju. Posmatraj je leti ili na ranu jesen  kada je u zenitu i sa OIII filterom
Može li se išta vidjeti bez filtera? Ako je ikako moguće volio bih je vidjeti bez pomagala pa taman to bilo slabo i neugledno.

PavleR

Citat: Lucius  u 01.01.2025. u 18:18:47 satiMože li se išta vidjeti bez filtera? Ako je ikako moguće volio bih je vidjeti bez pomagala pa taman to bilo slabo i neugledno.

Ja ne mogu.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Acheron

NGC 7k bez filtera ide samo pod vrhunskim nebom

Acheron

Baš sam provjeravao za Fornax jato, nisam ga promatrao, a znam i zašto. Ono je na -35° deklinacije, meni je to jedva 10 stupnjeva nad horizontom. Muči me balans BAT-a u tom položaju.

Lucius

Da, dosta je nisko, ali lijepo se vidi u 25-ici. U BAT-u bi bilo fantazija.
Fora mi je sutradan bilo pogledati neke astrofotke toga jata i onda prepoznaš taj oblik i pozicije objekata. Ti bi i NGC skupove u Fornax dwarfu skinuo bez problema, ali ta je još niže. *zubo*

Lucius

Kad sam već objavio 108. promatranje onda mogu i 109. pa samo nastaviti dalje sa 2025. godinom.

Datum: 31.12.24.
Promatranje broj 109
Teleskop: SW Mak 180

Ima li išta ljepše nego odraditi promatranje na zadnji dan godine? Nisam imao volje ići u mrak jer je baš hladno, a i nije mi se dalo vući silnu opremu do lokacije. Budući sam zadnja dva promatranja odradio sa druga dva teleskopa, bio bi red da večeras izvadim većeg maksutova i tako završim godinu. Dosta je zadimljeno i puca se na sve strane (što dodatno pojačava zadimljenost) pa ne očekujem neko kvalitetno i dugo promatranje. Teleskop je bio sav mokar već na početku promatranja što nikako nije dobro.

Mars (180x) – poprilično još kuha jer je nisko, ali vide se neki tamniji dijelovi na površini planeta. Vratim se kasnije kad bude viši na nebu.

Jupiter (180x) – lijep prizor sa dva jasno vidljiva glavna pojasa i nekoliko sitnih pojasa na obje polutke.

Theta Aur (216x) – napokon je seeing dobar i zlatno-žuta mala B zvijezda je jasno vidljiva. Sjajna bijela A je skoro skroz mirna. Kolimacija je uredna što mi je drago vidjeti jer sam mislio da će se poremetiti zbog rastavljanja teleskopa.

Alnitak (216x) – bijela sjajna A i manja bijelo-žuta B zvijezda. Mislim da je ovo prvi puta da vidim žućkastu nijansu kod Alnitak. Jako slaba C zvijezda na većoj udaljenosti također vidljiva.

Propus (216x) – bez uspjeha.

Theta1 Ori (216x) – četiri zvijezde vidljive.

Castor (216x) – dvije sjajne lijepe bijele zvijezde.

861.) STF 742 (216x); SAO 77313, sep: 4.2˝ - dvije male bijele zvijezde sličnog sjaja na manjoj separaciji.

Budući je seeing dobar odlučio sam probati neke jako bliske dvojne da vidim kako će se Mak 180 snaći. Za prvu metu sam uzeo jednu dvojnu u Kefeju.

862.) STF 2780 AB (216x); SAO 33210, sep: 1˝ - vidim dvije zvijezde žućkaste nijanse bez separacije.
300x – i dalje nema separacije. Zvijezde priljubljene jedna do druge.
396x – na momentima savršene mirnoće vide se dvije zvijezde bjelkaste nijanse na izuzetno maloj separaciji. Čak primjetim malu razliku u veličini. Ovo je već treća zvijezda u Kefeju separacije 1˝ da sam je razdvojio i prva sa Mak 180. Teleskop je već pokazao kvalitet, a nisam ga ni počeo pošteno koristiti.

Pokušao sam sada razdvojiti jednu od 0.7˝ u Zmaju (STT 369), ali je bila nisko pa mi je krov kuće smetao promatrati je. To je zvijezda koju je kolega Vedran razdvojio sa svojim teleskopom. Nisam se odmah sjetio imena pa sam ga kontaktirao da mi kaže. Čak sam mislio da je u Perzeju. Par je ispod Rayleighova limita mog teleskopa (ali iznad Dawesova). Manji MCT je taj limit probio pa sam siguran da može i veći MCT u dobrim uvjetima.

Propus (216x i 300x) – možda primjetim izduženu B zvijezdu na 300x, ali nisam siguran. Ova zvijezda je baš zeznuta.

Mars (300x) – iako imam malo kuhanja, napokon jasno vidim tamnija područja na planetu lijevo i na jugu.

Jupiter (300x) – pogled na planet fenomenalan iako je malo mutan. Razlog mutnoće je nažalost zamagljeni korektor. To znači da je promatranje kraju. Ionako mi je postalo hladno tabanima. Počeo sam skakutati.

Sirius (300x) – bez uspjeha. Zvijezda je i dalje nisko pa kuha.

Rigel (300x) – užasno čupavo izgleda i ne vidim B zvijezdu.

Odlučio sam završiti promatranje.

Acheron

Jesi imao sjenilo na maku?

Lucius

Citat: Acheron  u 02.01.2025. u 13:20:16 satiJesi imao sjenilo na maku?
Naravno. Bez toga se ne promatra sa MCT-ima.
Vidjet ćemo ostatak zime. Ako magljenje bude učestalo onda ću se morati priključiti na struju (čitaj grijač).

🡱 🡳