Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Više je elemenata.

Uskoro se selim u novi stan, imat ću balkon pa tražim balkonski instrument.

Novi balkon je u sred grada, lampa će biti 15m od mene i 1m ispod mene pa o mraku nema ni priče. Ideja je baciti pogled na planete, Mjesec dvojne zvijezde.

Teleskop sam sastavio prvi put za 5 minuta. Postavim nogare, postavim glavu montaže, objesim protuutege i ušarafim teleskop. Svaka radnja max minutu i pol.

Na kraju, tu su i javna promatranja za neastrononome amatere. Ljudi se jednako oduševljeni / razočarani ako gledaju kroz mali i veli teleskop. Neki moj zaključak je da je uz pokazivanje kroz teleskop ljudima bitno čuti i popratnu priču, a uz nju slika u okularu postaje manje nebitna. Osim toga, svako postavljanje 500tke nosi neke rizike pa šteta bacati bisere pred svinje.  *zubko*

TonY206

Kužim sve, ideja je na mjestu  *tu*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron

Jedno zakašnjelo promatranje od 01.11.2024.

Krenuo sam u 16:30 iz tmurne Velike Gorice. Prvih 40 min vožnje probijao sam se kroz gustu maglu pa sam u par navrata pomislio ,,pa di ćeš sa tim teleskopom po ovakvoj pušioni od vremena". Pogled kroz šoferšajbu uopće nije davao dojam da se samo par stotina metara iznad magla naglo topi u prekrasan, suncem okupani dan.

Više na...

Iznad magle u Budinjaku

PavleR

Neverovatno kako se ''pogadjamo''. Proletos si objavio clanak o Coma Galaxy Cluster u isto vreme kad i ja, a sad dajes skicu Pisces Cloud bukvalno dva dana pre nego sto mislim da objavim izvestaj o toj meti , u ponedeljak. Skicom si mi napravio savrsen spoj. Sem ako se ne varam za objekat, ali sam gotovo ubedjen da je na skici Pisces Cloud (Arp 331).

I ne samo to, vec sam i ja svoje poslednje posmatranje potpuno posvetio M33. Posmatrao sam je u dve sesije, ukupno 2.5 sata i mapirao ono H II regija sto sam uspeo da uocim. Posle sam ih kuci na osnovu skice identifikovao. Uz NGC 604, video sam nesto tik jugoistocno od jezgra, na mestu gde bi trebala da bude NGC 592. Takodje, na mestu gde su IC 142 i IC 143 video sam jedan cvor, dok sam na severu video jos jedan - to je verovatno ic 136 (IC 135 je dosta bledji). Mislim da je sa moje lokacije i sa mojim teleskopom to maksimum, pokusacu jos jedno kada bude jos suvlja noc.

Takodje, u tri zasebna posmatranja sam lovio bleda otvorena jata oko Capelle, vidim i da si se ti bavio tim rudarenjem. Osmotrio sam veliko jato ASCC 13, prebledi NGC 1883, nista sjajniji NGC 1798 i Berkeley 15. NGC 1883 magnitude 12 je mnozda najbledje jato koje sam ikada osmatrao, uhvatio sam sedam zvezda od kojih je najsjajnija magnitude 13. Kod NGC 1789 magnituda vara - iako je zvanicna magnituda 10, najsjajnija zvezda takodje sija magnmitudom 13, jedva sam ga uocio. u Berkeley 15 sam takodje izbrojao 7 zvezda.

Berkeley 14 i 18 nisam uspeo da uocim, isuvise su bleda.

Odlican je clanak, cim sam video pocetnu skicu odusevio sam se.  Pisces Cloud mi je omiljena meta u savzezdju, ove sezone sam joj posvetio bas dosta vremena, cak 8 galaksija u rasponu od samo oko 15'.

305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Acheron

Dobro si nanjušio ARP 331 :)
Baš sam si mislio da bi bilo dobro obići to jato galaktika s 20"

zac

Citat: Acheron  u 07.11.2024. u 08:33:17 satiViše je elemenata.

Hmm, ja sam na balkonu imal zašarafljen stup uz ogrdu balkona, manje smeta nego nogasri, i instrument je bliže ogradim, pa možr vidjet nešto više neba, prije nego što pogleda u plafon... ako hočeš, javi na pm pa pogledam ima li koji stup u furdi još...

Novi balkon je u sred grada, lampa će biti 15m od mene i 1m ispod mene pa o mraku nema ni priče. Ideja je baciti pogled na planete, Mjesec dvojne zvijezde.

Super je. Puno bolje nego da je iznad tebe... nije idealno, ali za planete i dvojne bu...

Teleskop sam sastavio prvi put za 5 minuta. Postavim nogare, postavim glavu montaže, objesim protuutege i ušarafim teleskop. Svaka radnja max minutu i pol.

Na kraju, tu su i javna promatranja za neastrononome amatere. Ljudi se jednako oduševljeni / razočarani ako gledaju kroz mali i veli teleskop. Neki moj zaključak je da je uz pokazivanje kroz teleskop ljudima bitno čuti i popratnu priču, a uz nju slika u okularu postaje manje nebitna. Osim toga, svako postavljanje 500tke nosi neke rizike pa šteta bacati bisere pred svinje.  *zubko*

Moj savjet, mali i što je moguće robusniji instrument. Refraktori tu dobro prolaze, jer ljudi još uvijek očekuju dugu cijev :) I, puno sreće u javnom radu, najavi nam ponekad kad i gdje si :)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Maki

Citat: Acheron  u 07.11.2024. u 08:33:17 satiViše je elemenata.

Čestitke na prinovi. Veteran sam balkonske astronomije već neko vreme, ne znam koliki je balkon ali to si valjda izmerio. 140mm refraktor je priličan komad teleskopa. Moj je balkon 2x1 metar, tu Tak100, C8 i Lunt 80 staju. APM 140 nikako ne bi mogao.
Jedna od bitnih stvari biće i kako se zatvaraju vrata (tj koliko su blizu objektiva zbog termala zimi ako se samo pritvore, tj ima li nekog da te zatvori iznutra i posle pusti kada kucaš da se vratiš. :) Ne pitaj me kako znam. :)
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Tak FC-100 DF, Borg 71, Lunt 80MT DS
Rowan AZ 100, Evolution, Az-Gti
Canon 12x36 ISIII

https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/
https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Acheron

Balkon je 360 x 240 cm, tako da će biti mjesta :)

zac

ooo, to je već terasa. Moj je bio 160x290.... stup uz ogradu omogućio je opasžanja klasičnim 103 mm refraktorom (fokus skoro 160 cm), s tronošcem nije išao ni 80 mm....

Maki

Citat: Acheron  u 10.11.2024. u 21:34:42 satiBalkon je 360 x 240 cm, tako da će biti mjesta :)
To je ozbiljna terasa, možeš tu i Taurusa. :)
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Tak FC-100 DF, Borg 71, Lunt 80MT DS
Rowan AZ 100, Evolution, Az-Gti
Canon 12x36 ISIII

https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/
https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Acheron

Stan je biran tako da zadovolji astronomski feng šui  *zubko*

TonY206

Nije prošla ideja da kupiš nekretninu na 800+m nadmorske?  *zubo*

Da se vratim na temu.. Čitam ovo zadnje promatranje i vidim da i ti imaš problema sa otvorenim skupovima.. Mene uvijek muči kad su siromašniji skupovi u pitanju.. Nikad nisam siguran jesam li na pravom mjestu, što pripada skupu, itd.. Zbog toga svega su mi nekako i najmanje privlačan tip objekata..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron

A da, ti otvoreni skupovi su hit & miss, neki su krasni i vide se na prvu, a drugi su samo statistički veći broj zvijezda na nekom području.

zac

Mah, slažem se. Mnogi su otkriveni tek nakon astrometrije/spektrometrije pojedinih zvijezda pa se vidjelo da putuju zajedno kroz prostor... problem su moderni katalozi koji to sve natrpaju pod otvorene skupove bez nekih kriterija koji bi nama opažaćima pomogli da skužimo vide li se ili ne u skopu kao skupovi...

Ja zapišem da nis našel nikaj i gibam dalje, ne vraćam se više :)

Acheron

Dva puta sam pokušao kroz ovaj atmosferski čumez promatrati.

Prvo 16.11. kada sam organizirao javno promatranje na kojem se pojavila samo jedna dodatna osoba - Sabina  *zubo*
Mjesečina je šibala, bilo je oko 0°C i s izmaglicom.

Te večeri smo bacili pogled na sljedeće objekte:

STF 2583 (Pi Aql)
128x: Na momente mogu vidjeti dvije zvijezde, ostatak vremena vidim 8icu.
306x: Dvije zvijezde, jasno odvojene, manje razlike u sjaju i bez boje. Pratilja na 1,5h (cca PA 90°)

Pi Aql mi je najdraža bliska dvojna zvijezda i mjerilo za kvalitetu nebu. Ako je ona u rusvaju, ništa od visokog povećanja.

STF 2585 (Zeta Sag)
64x: Dvije zvijezde, veoma velike razlike u sjaju. Pratilja na 8,5h.
128x: Ništa novo, pratilja se mrvicu lakše vidi. PA (pozicijski kut) procjenjujem na 300°

Saturn se jako lijepo, s Titanom desno od planeta i dva mjeseca jedan do drugog na lijepo. Istaknuo bih svjetli pojas tik iznad sjene prstena na planetu.
Jupiter krasan, možda malo bledunjav zbog količine svjetla i blizine Mjeseca. Mislim da bi u binovieweru prodisao i ostavio wow dojam. Binač nažalost nisam imao pri ruci.

Za kraj smo pogledali Rigel i Kastor.

17.11.
Opet sam išao okušati sreću. Otišao sam do brda da se dignem iznad izmaglice. Ne da sam se digao iznad imaglice, nego sam završio u sred nje. Naime, sloj magle je najgušći bio na cca 200 mnv, baš di je moja lokacija promatranja bila. U planu je bilo skicirati Saturn i Jupiter.

Dok se nebo nije zatvorilo bacio sam pogled na samo jednu dvojnu zvijezdu.

STF 2585
128x: Dvije zvijezde, bez boje, gotovo se diraju i velike su razlike u sjaju. Pratilja na 11h (cca PA 315°).

Kad sam naciljao Saturn i namjestio binoviewer došao je oblak i zatvorio nebo.

🡱 🡳