Razna lansiranja

Autor Acheron, 27.05.2019. u 22:08:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Sojuz 2.1b dobio je malo munjom prilikom lansiranja GLONASS satelita

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Sabina

Kakvi vremenski (meteorološki) uvjeti su minimalno potrebni za lansiranje rakete?
Ja sam si nekak zabrijala da se rakete uvijek lansiraju po 'lijepom' vremenu. Znam da često bude odgađanja pa sam mislila da se dobar dio njih odnosi na čekanje povoljnih vremenskih uvjeta.

Acheron

Dobro pitanje!

Znam da Rusi paze samo da ne pušu neki turbo vjetrovi, jer su lansiranja vršili po mećavama, kišama, smrzavicama i vrućinama. U biti i nemaju baš puno izbora zbog geografskog položaja.

Amerikancima je pak otišao Challenger jer su se gumene brtve na potisniku stisnule zbog niskih temperatura na dan lansiranja, pa je progorilo i dalje znamo razvoj događaja.

Vjerujem da postoji razlika između raketa na tekuće i kruto gorivo, masu rakete (veća raketa manje osjetljiva?) itd...
Apollo 12 je na primjer lansiran kroz tmurno nebo pa ga je isto opržila munja (slavni "Switch SCE to AUX"). Opet, Saturn V je bila mrcina od 3000 tona i nju vjerojatno vjetar nije toliko dirao kao neke perolake rakete.

Acheron

Evo fotos za one koji nemaju vremena za video

Petar 65

Kako je raketa, jel joj se spržila elektronika il nešto?
SkyWatcher 70/900 EQ1 refractor

Acheron

Petar 65

SkyWatcher 70/900 EQ1 refractor

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

Arkturus

Što se posade tiče, oni nisu ugroženi od struje. Što se elektronike tiče ona je uglavnom zaštićena. Uglavnom! Očito sam pojam faradeyevog kaveza nije 100% sigurnost. Razvijeno mag.polje ipak može skuriti elektroniku.
Međutim, mislim da je najopasnije ako negdje curi, a u prvom redu, ako je raketa na tekući vodik koji zna bježati.
Kako munja razvija preko 30 000 OC onda nije baš ugodno čekati što će se dogoditi. Istina, pojedino vlakno munje traje koju milisekundu ili kraće (zato ljudi nekad i prežive udar) ali iskra bi možda bila opasna za gorivo.

A nije li nedavno munja oštetila i neki avion, premda je to faradeyev kavez?

c2

Oplata najnovijih aviona napravljena je od karbonskih vlakana u koji dodatno umeću vodljive metalne mrežice. Zbog uštede na težini stavili su pretanke žice koje su se skurile.

I go unseen.
All shall be revealed.

Acheron

Za cca 45 minuta (14:30 po našem vremenu) trebao bi Proton-M u orbitu izbaciti opservatorij za X-zrake, Spektr-RG

veljac

Bas sam se neki dan pitao ima li uopće još ruskog znanstvenog svemirskog programa.
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: UMi 17R, AZ-EQ5, Nexstar SLT
K: Touptek imx571, ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI 174 mm mini, ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

Danijel

Odgledao sam lansiranje, bilo mi je neobično što kraj rakete nije bio ikakvi lansirni toranj, nego je odletjela samostalno, kao u crtiću. :-)

Acheron

Proton je trebao biti superteški ICBM, pa je zato napravljen da radi s minimum popratne logistike.

🡱 🡳