Pravila objave astrofotografija

Autor AstroForum, 03.11.2019. u 15:49:08 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

AstroForum

Sve je više astrofotografija na forumu i pojavljuju se problemi kada oni koji ih objavljuju, NE NAPIŠU pripadajuće podatke uz njih. Nije isto ako je astrofotografija nekog objekta snimljena kroz teleskop, kroz teleobjektiv, ekspozicijom od 5 sekundi ili ekspozicijom od 15 sekundi i sve one varijacije koje se koriste. Fotografija sama po se bi ne daje te podatke, a kako bi se mogla uspoređivati s drugim fotografijama i metodama snimanja, uz nju trebaju stajati i podaci koji će zainteresiranima reći KAKO je snimljena. Iz tog razloga, ovdje su pravila o tome kako ispravno objaviti astrofotografiju na AstroForumu sa svim OBAVEZNIM podacima koji uz nju trebaju biti.
Kada otvarate novu temu o svojoj astrofotografiji, u nazivu teme OBAVEZNO napišite koji je objekt snimanja i datum kada je snimljen!

Na primjer: Saturn, 11.05.2010.

Nemojte pisati Moj Saturn ili nešto slično jer ćete tako onemogućiti (brzo) pronalaženje te teme. Na forumu postoji puno tema o Saturnu i slično tome.


Datum i vrijeme snimanja (UT):
Mjesto snimanja (lokacija fiksna ili mobilna):
Instrument za snimanje (teleskop, flattener, reducer, fotoaparat modan ili ne, filteri...):
Instrument za praćenje (guider, guiding kamera, manualno...):
Montaža:
Način snimanja (primarni fokus, okularna projekcija, afokalno, koji okular...):
Elementi ekspozicije (ekspozicija, blenda, ISO...):
Software:
Ostalo (timer, grijač, itd...):

Vremena pišite obavezno u svjetskom vremenu (UT) kako bismo neovisno o pomaku sata ljetno/zimsko vrijeme znali kada je fotografija snimana. Naravno, ukoliko neke od ovih podataka nemate, izostavit ćete takve podatke, a upisati one koji postoje. Možete ovu "šablonu" kopirati i lijepiti prilikom objave fotografije kako bi vam sve bilo pri ruci.

Mole se svi astrofotografi da se pridržavaju ovih pravila kako bismo uvijek imali podatke koji omogućuju usporedbu s ostalima. Iz njih možemo puno naučiti i pomoći jedni drugima da nam astrofotografije budu još bolje i kvalitetnije. *old*

🡱 🡳