"Sakacenje" MTO...

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 14.04.2020. u 10:07:07 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Citat: Zumbul  u 03.04.2020. u 09:14:18 sati
Bojan (Štajcar - sad u Australiji) isto ima MTO. Pronašao je negdje na internetu postupak da se smanji astigmatizam, ali to zahtijeva puno mehaničkog prčkanja, u što se nisam upuštao. Veli da je nakon toga slika vrlo dobra (zvijezde kružići). Ali mislim da ga on nije "sakatio" vađenjem leće..
Sad si mi stavio bubu (zapravo vise njih) u uho...
Ja imam tri takva pacijenta:
- MTO 1000A f/10 (odlican poslije relaksacije zrcala.. vidi postupak tu i tu)
- Rubinar MC10/1000 (jos bolji od MTO poslije modofikacije)
- Opteka (Samyang) 500mm F6.3 - taj ima komu u coskovima APS senzora (a kakti je trebal bit za FF (24x36mm) kamere... doduse, drugi mnogi drugi primjerci ne pokazuju taj problem, pa ja mislim da je kod mojeg neka tvornicka greska u pitanju.

Niti jedan od ovih nisam koristio u zadnje vrijeme jer se sad igram sa C11 i Canon 400mm f/2.8L, ali trebalo bi ih probati i bez field-flattener-a, ako za nista drugo onda da se isprobaju sve mogucnosti pa da imamo kompletnu sliku performansi.
Dr Stickling veli da uklanjanje te zadnje grupe kod MTO nije dobra ideja ("Euro-test" na dnu stranice)...
Moj bratic Dubi (iz Maribora) je probao to sa Samyang 500mm, veli da rezultat nije nesto narocito, ali nisam vidio slike pa ne mogu reci sto konkretno nije valjalo.
amater

🡱 🡳