Photometric Mosaic Skripta za spajanje Mozaika (trenutno najbolja metoda)

Autor Neven, 24.02.2023. u 11:27:43 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Neven

Nakon prolaska kroz sve moguće metode spajanja mozaika u Pixinsightu došao sam do metode koja je najefikasnija.

Radi se o skripti John Murphy-a (autor NSG skripte) Photometric Mosaic. Paneli će vam biti zahvalni nakon prolaska ovog Workflow-a.

Za finalni test okušao sam svoj mozaik od 7 panela fotkanu u Krivaji sa 50mm uz svakakvi LP i uspio spojiti 'seamless' mozaik. Naime taj mozaik je bio nemoguć za napravit sa svim mogućim metodama koje PI daje. Jedino je uspio ručni unos preko PTgui programa koji realno nije za Astro već za spajanja fotografskih panorama uz dodatni Photoshop i puno izgubljenog vremena.

Jedina stvar koja bi vam mogla prouzročiti probleme je to što svaki panel mora biti Plate Solve-an. Kako je izašla nova baza Gaia DR3 ja od tog trenutka mogu solvat apsolutno sve i još imam bazu na disku pa sam time mogao solvat 50mm full frame fotke sa tonu LP-a i to sa dodanom distrozijom polja. Sve pomaknute zvijezde zbog distrozije su bile solvane savršeno. S takvim odličnim Plate Solvom ova skripta daje odlične rezultate bez artifakata.

Gaia DR3 baza: https://pixinsight.com/dist/

Tim Hutchison iz TAIC-a je odlično demonstrirao workflow te ako ga se precizno prati neće biti problema. Još imate i skraćenu verziju svega. Naravno ovo je za kompleksnije panele pa ako spajate 2 panale vjerojatno će vam biti dovoljni i alati poput GradientMergeMozaic. Znam da će većini ovo bit prenaporno ali ako želite savršeno spojene panele s ovim će te ih dobiti.


The Astro Imaging Channel
Skraćena verzija: https://youtu.be/urcTP3IMg1I
Full verzija: https://www.youtube.com/watch?v=ptlC2EWtGv8


🡱 🡳