Molim preporuku za dalekozor s ostecenim objektivom

Autor Bro, 01.05.2023. u 22:06:12 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bro

Par crtica o dalekozoru obzirom da je sad prošlo vremena, možda bude nekome od koristi:

Dalekozor:

Superiška, praktičan je, ne iskilavim se kod postavljanja. Obzirom da sam tražio dalekozor pod 90 stupnjeva i da pruža korektne boje to je i pružio. Pregled neba s dva oka, uživanje u odnosu među nebeskim tijelima, oštra slika, boje kako treba, baš OK.Koristim najčešće 24mm APM UFF okulare, oko 16 X povećanje...moguće je u miru osloniti očne duplje na gumeni rub okulara i ne brinuti hoće li se pritom malo zatresti slika ili ne. Nemam previše iskustva s drugim modelima okulara no slika je jako oku ugodna.

Što se tiče najvećeg povećanja tu svakako ne vrijedi ono pravilo za teleskope  ,,2x promjer objektiva u mm", ni približno  :-) . Koliko sam uspio probati, 8 mm okulari (50x povećanje) su maks. za taj model. Skywatcherov planetary 8 mm sasvim dobro služi, s njime recimo počinjem primjećivati pojase na Jupiteru, Orionova maglica je stvarno magličasta :) . S okularima koji daju veća povećanja od toga slika postaje pretamna, mutna, često nekolimirana, puno se vide oni proteini u oku (ili što već jesu) što plutaju naokolo.

90 stupnjeva je zakoon. Neopisivo je koliko mi je ovo olakšalo promatranja. Nema više piganja vrata...sada laganini spuštam visinu tronošca (nema više podvlačenja ispod njega) pa je sve nekako stabilnije, moguće je i fino sjesti za promatranja bliže zenitu. Divota.

Kvaliteta izrade: čini se OK, nije 100% savršeno ali im je korisnička podrška bila super. Navoj prstena koji je stezao lijevi okular je bio van dopuštenih tolerancija pa bi preskočio pri stezanju sa samo dva prsta. Čim sam im poslao mail su odmah odgovorili da znaju za to i odmah poslali novi prsten koji je OK.

Kao što sam ranije napisao kupio sam ga s ogrebotinom na staklu objektiva no to ni po danu ni po noći nije vidljivo. Hvala ekipa na poticaju da ga uzmem JOstalo:

Dalekozor stoji na Manfrotto 055 tronošcu koji je vjerojatno i overkill no fino robusno stoji. Obzirom da dalekozor pod 90 stupnjeva ne traži tu visinu možda bi mogao proći i neki koji ne ide toliko visoko. Video glava je isto njihova neka fluidna mislim da se zove 502 AH. Protusila je taman za težinu 70ice, baš moram zategnuti do kraja otpor i mrvu pomaknuti kliznu pločicu prema naprijed da imam savršen balans za više pozicije. Za bilo koji veći model dalekozora protusila te video glave ne bi bila dovoljna, morao bih zaključavati glavu na svakoj pozicija da ne otklizi dalje. Fora su rupe za šarafljenje magic arma da mi pridržava mobitel blizu oka da mogu provjeriti kartu

Što se nišana tiče, najbolje se pokazao zeleni laser kojeg bi samo prislonio na ručku (koja ima urezane utore) iskoristio ga za nišanjenje za slučaj da koristim 8 mm okular i nakon toga spremio u džep. Za 24 mm stvarno nije potreban. Red dot je...onako...fora.. ali ne baš koristan...jedva ga se uključi koliko je otpor i zahtjeva da oči spustim do osi paralelne s cijevima a to baš nije praktično na 90 deg modelu, poništavam njegovu praktičnost.

Kofer koji dolazi uz njega je prilično velik, valjda nisu našli neki koji zadovoljava dimenzije...ovako mislim da ne bi prošao pod ručnu prtljagu u avionu. No bar stane sve unutra: od okulara, opreme za čišćenje, alat, red dot, magic arm, lampa, laser...Eto toliko od mene za sada :)prostooki promatrač i prigodni dalekozoraš:
Omegon 2x54
APM 24 mm okulari na APM SD-APO 70mm 90°

Acheron


Lucius

T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Bro

Hvala, zaista to cinim!  :-)
Jos da je vise snage za promatranja, preumoran sam bio ovih zadnjih par vedrih noci:/

Al me odusevilo kad sam shvatio da u postojecu bazu od red dot findera (usarafljenu u dalekozor) mogu uglaviti te vijkom fiksirati zeleni laser  *hopla* Ee tak se vec da...stisnem ga, nanisanim zelenu zraku do neke vece zvijezde pa starhopam dalje...bas je ubrzalo pretrazivanje sad kad ga ne moram vaditi iz dzepa svaki put.
prostooki promatrač i prigodni dalekozoraš:
Omegon 2x54
APM 24 mm okulari na APM SD-APO 70mm 90°

Zeleni_Zub

Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Bro

Najbolje se snalazim u ovakvom setupu s otvorenim Stellariumom na smartphoneu. Pokušavam malo vježbati i s papirnatim kartama ali nekako ide sve sporije i teže...ovako je baš praktično kad ne skrećem puno pogled s okulara a i slobodnije su ruke.


prostooki promatrač i prigodni dalekozoraš:
Omegon 2x54
APM 24 mm okulari na APM SD-APO 70mm 90°

Antoto

Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Bro

info, možda nekome bude korisna ova informacija:
Za prenošenje 70 mm dalekozora gdje tvrdi kofer nije praktičan može poslužiti mekana torba:
https://www.teleskop-express.de/en/telescope-accessories-5/transport-and-storage-298/telescope-bags-cases-248/ts-optics-padded-carrying-case-for-accessories-telescopes-and-telephoto-lenses-804
Taman stane unutra, možda je torba 1 cm prekratka no fleksibilna je tako da se cif može uredno zatvoriti. Okulari ne stanu u bočni džep pa moraju s dalekozorom u glavni pretinac.


prostooki promatrač i prigodni dalekozoraš:
Omegon 2x54
APM 24 mm okulari na APM SD-APO 70mm 90°

🡱 🡳