Kosjenka i Regoč - zvijezda i egzoplanet

Autor Teofil, 09.06.2023. u 17:23:31 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astrobobo

A je, imaš pravo. Nisam sposoban, hvala ti o veliki Luciuse što si objasnio zašto sve to dobro izgleda na papiru, a totalno je razočaranje za amatersku astronomiju. Jer ni ti, a ni oni koji su odabrali zvijezdu, neće morati odgovarati na pitanje na javnim promatranjima zašto ne mogu vidjeti tu zvijezdu teleskopom.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Lucius

Jbga, ne može sve biti idealno. Konstruktivne kritike su dobrodošle uvijek, ali ovo već prelazi u totalno prese**vanje i sitničavost do te mjere da netko izjavi (Danijel) da je bolje da se nije niti održao projekat (da nismo sudjelovali) jer on iz komforta dvorišta ne može snimiti zvijezdu. Od toliko pristiglih prijedloga naš izaberu i opet ne valja. Zašto uvijek prvo fokus na negativne stvari?
Da, amaterska astronomija u RH je nepovratno uništena s ovim barbarskim činom i vjerojatno će mnogi amateri okačit teleskop o klin jer ne mogu vidjeti Kosjenku s lakoćom. /s
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Teofil

#17
Citat: Astrobobo  u 11.06.2023. u 07:37:58 satiNema, nema...nitko nije rekao zašto su odabrali baš Wasp 63 u zviježđu krepanog goluba.
???

... "Simbolika goluba toliko je ukorijenjena u našoj kolektivnoj kulturi da je bezbrojne organizacije koriste u svojoj ikonografiji, uključujući logo Međunarodnog dana mira Ujedinjenih naroda s golubom s maslinovom grančicom."

Prividni  sjaj i položaj Stribora su posve OK. Možda sam neinformiran, ali nisam uočio da je do sada itko iz Hrvatske u medijima objavio javno promatranje Stribora???

Kosjenka je žensko i oko nje se treba "muški" potruditi. Uostalom, ono što je teže izvedivo nerijetko je izazovnije. Pogledao sam u Stellariumu  i uočio da se Kosjenku može promatrati i fotografirati iz Hrvatske svake godine od 15. listopada (jutro, 5:40 sati SEV+1) do 15. ožujka (večer 19:15-19:30 sati SEV). Kriterij je bio visina najmanje 5 stupnjeva za Zagreb.  (Virovitica ima istu geografsku širinu 45,83° ).

Zašto ne otvoriti natječaj fotografiranja Stribora i Kosjenke? Dati nacrt za izradu jeftinog astrografa s vijkom (barn-doora) u cilju populariziranja tehnike, astronomije i astrofotografije?

Danijel

Citat: Lucius  u 11.06.2023. u 13:01:45 satiJbga, ne može sve biti idealno. Konstruktivne kritike su dobrodošle uvijek, ali ovo već prelazi u totalno prese**vanje i sitničavost do te mjere da netko izjavi (Danijel) da je bolje da se nije niti održao projekat (da nismo sudjelovali) jer on iz komforta dvorišta ne može snimiti zvijezdu. Od toliko pristiglih prijedloga naš izaberu i opet ne valja. Zašto uvijek prvo fokus na negativne stvari?
Da, amaterska astronomija u RH je nepovratno uništena s ovim barbarskim činom i vjerojatno će mnogi amateri okačit teleskop o klin jer ne mogu vidjeti Kosjenku s lakoćom. /s

Kada radiš neki posao, onda ga odradi kako spada, kvalitetno i da zadovolji smisao radi kojega ga radiš. U ovome slučaju, oni koji su odlučivali koju će zvijezdu prepustiti / dodijeliti Hrvatima, ili ne znaju gdje se nalazi Hrvatska, ili ih uopće nije bilo briga za taj posao. Ja bih rekao oboje. To je kao kada ti netko nametne da nešto radiš pa to odradiš onako, preko one stvari. Takav je i rezultat. Prva akcija sa Striborom je odrađena kvalitetno i kako treba. Ova je promašena i bolje je da ju nisu ni radili. To je moje mišljenje sviđalo se to tebi ili ne. Ti joj se veseli koliko želiš ako ti to pričinjava zadovoljstvo.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Acheron

Meh, ja ne vidim zašto je cijela ova priča "uspjeh srednjoškolaca". Predložili su imena, a neki papani su odluči i to loše, da ne kažem "prek one stvari".
Zvijezda je toliko nisko da klinci ne mogu napraviti niti nekakav praktičan rad s njom, tipa da joj izmjere spektar ili je snime.

I shvaćam zašto Lucius brani ovo, njemu je zvijezda 8° nad horizontom, a nama 6°  *zubo*

Astrobobo

Citat: Teofil  u 11.06.2023. u 14:58:38 sati... "Simbolika goluba toliko je ukorijenjena u našoj kolektivnoj kulturi da je bezbrojne organizacije koriste u svojoj ikonografiji, uključujući logo Međunarodnog dana mira Ujedinjenih naroda s golubom s maslinovom grančicom."

Ah da, sad je i simbolika bitna. Gle, samo sam komentirao da je izbor zvijezde loš s aspekta fotkanja i gledanja te iste zvijezde s područja Hrvatske. To je sve.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Lucius

Citat: Acheron  u 11.06.2023. u 19:31:42 satiI shvaćam zašto Lucius brani ovo, njemu je zvijezda 8° nad horizontom, a nama 6°
:-D Gle, 99,9% sam siguran da nikad teleskop neću uperiti u tom pravcu pa mi sasvim svejedno jel 8, 18 ili 88 stupnjeva. Vizualno nemam razloga i interesa za Kosjenkom osim možda da u dnevnik napišem: "jeeeej našao sam Kosjenku." Obrana je čisto iz razloga što mislim da su kritike preoštre. Tko hoće snimiti dobar materijal može. Ima dijelova u RH pogodnih za to. Nije Zagreb i okolica sinonim za Hrvatsku. Da je obrnuta situacija i da vi imate dobar pogled, a Dalmoši loš garantiram da kritike ne bi bile toliko oštre (ako bi ih uopće i bilo).
"Koljemo" se zbog zvijezde i egzoplaneta, zamisli da je neki DSO u pitanju. *zubko*
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Astrobobo

Zvijezda je magnitude 11, što bi bilo bez problema vidljivo vizualno s 5" teleskopom na nebu granične magnitude 4 daje zvijezda više na nebu. Na visini 7 stupnjeva granična magnituda je 10 https://www.cruxis.com/scope/limitingmagnitude.htm
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Citat: Lucius  u 11.06.2023. u 21:04:21 satiNije Zagreb i okolica sinonim za Hrvatsku. Da je obrnuta situacija i da vi imate dobar pogled, a Dalmoši loš garantiram da kritike ne bi bile toliko oštre (ako bi ih uopće i bilo).

Nije Zagreb centar svijeta, s tim se slažem, ali većina populacijskih centara u RH će imati Regoča jedva nad horizontom, a ionako je jedva nad horizontom za cijelu RH.

Označio sam na karti gdje živi cca 2 milje od 3.5 milje stanovnika. Primijeti obrazac  *zubo*
I nije ovo neki fajt ZG vs ostatak RH, jer se Regoč jedva vidi iz cijele ove prčije.

Teofil

#24
Lijepo je da svatko ima pravo na svoje mišljenje, da ga argumentira i pouči druge. Korisno je trajno učiti. Moj pristup je da u svakoj lošoj situaciji ima i neka dobra mogućnost koja se na prvu ne vidi. Problemi se mogu shvaćati i kao izazovi.

Dobar primjer je govor JFK:
"We choose to go to the Moon. We choose to go to the Moon... We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard; because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one we intend to win, and the others, too."

Acherone,
Regoč je egzoplanet, a Kosjenka je zvjezduša i ona je glavna tema. Mislim da s udaljenosti 900+ly Regoča ne vidi ni JWST.


Acheron

Djeca nemaju 100 milijardi dolara i parstotisuća ljudi koji će im pomoći u traženju Kosjenku.

Ako je to takav trivijalan problem pronaći Kosjenku, pokažite je na ovoj fotografiji.

Teofil

#26
Acherone,
hvala ti na zadatku.

- Na toj fotografiji Kosjenka se ne može pronaći jer ta fotografija pokriva jedan drugi dio zviježđa Goluba - na fotki svjetliji kvadrat.
- Križić pokazuje položaj Kosjenke.

Acheron

Namjerno sam dao krivu lokaciju, jer greška u položaju nije tako velika. Dovoljno je da netko nema GoTo montažu ili je loše usmjeri i eto veselja, pofotkaš skroz krivu stvar.
Koliko profesora, učitelja i klinaca ima dovoljno znanja da izbjegne takvu grešku?

Teofil

#28
Citat: Acheron  u 12.06.2023. u 10:38:41 satiNamjerno sam dao krivu lokaciju, jer greška u položaju nije tako velika. Dovoljno je da netko nema GoTo montažu ili je loše usmjeri i eto veselja, pofotkaš skroz krivu stvar.
Koliko profesora, učitelja i klinaca ima dovoljno znanja da izbjegne takvu grešku?

Općenito, za snalaženje na nebu koristimo i preciznije karte neba.
Danas je dostupno i besplatno.

Karta s označenom Kosjenkom može se javno objaviti pa "tko želi taj može". 
Za vježbanje je prvi korak - jednostavnije i lakše snimanje Stribora.
Tko nije griješio i iz toga naučio?

Usput,
ime Kosjenka imaju dječji vrtići u Osijeku, Vinkovcima i Slavonskom Brodu.

Antoto

Teofile, kako si uspio locirati taj random komad neba kojeg je Acheron upiknuo?
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

🡱 🡳