Pozdrav i preporuka

Autor sinisaekc, 24.01.2024. u 11:53:41 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

sinisaekc

Pozdrav, forum je fantastican. Novi sam u ovome pa me zanimaju neke stvari i preporuke naravno
Namjeravam kupiti SkyWatcher 200/1200 na dobson montazi
Da li je ok za promatranje planeta, zvjezdanih puteva, mjesec i slicno?
Planiram sa njime uzeti laserski colimator.
Sto jos mi je potrebno od dodatnih okulara, filtera i slicno da bi zaista u potpunosti uzivao u tome?
Hvala na preporuci.
Siniša

Lucius

Pozdrav i dobrodošao!
20 cm reflektor je odličan teleskop! Bit će ti odličan i za planete i za DSO...nemaš brige. :-)
Možeš slobodno uzeti običan kolimator. Nije ti potreban laserski.
Od okulara? Trebao bi dobiti uz teleskop Super Plossl 25 mm i 10 mm. 25 će poslužiti, 10 je dosta slab pa bi ga valjalo zamijeniti. Dva nova okulara i barlow leća su sasvim dovoljni za početak. Koja dva okulara? Ovisi koliko si spreman potrošiti. Neka jeftinija, ali i dalje dobra varijanta su Lacerta Premium FF okulari i SW Planetary okulari. Od skuplje varijante imaš Explore Scientific.
Jesi mislio uzimat klasičnu verziju tog dobsona ili flextube?

DrazenD

Dobrodošao!

Taj dobson ti je odličan početni teleskop (i ne samo početni).
Vjerojatno nece doći s njim bog zna kakvi okulari, ali prvo probaj njih. Vjerojatno ćeš u budućnosti uzet još 3-4 okulara, ali nemoj brzat. Ja kad sam počinjao uzeo sam jeftini zoom okular, pomogao mi je da shvatim razlike i dobijem orijentaciju šta bi želio nadograditi. Vjerojatno ćeš ići sa nekim okularom od ca 7-8mm za planete i recimo 24mm za najšire poglede. Možda još jedan barlow x2 i sve si pokrio.

Filteri ti nisu prioritet, večina onih koje ljudi uzmu u početku(jeftini moon ili u bojama) poslije i ne koriste. Mozda jedan UHC filter uzmeš poslije da pojačas kontrast maglica...
Taurus 300mm F5 Pro Dob, SkyWatcher ED80, C8 EdgeHD, Takahashi FC100df, mak Skymax 127, StarTravel 102/500mm
ASI224, ASI294MC PRO, Hyperstar, Celestron Reducer Lens .7x, SkyWatcher 0.85x ReducerFlattener, Explore Scientific tele extender x2
SkyWatcher AZ-EQ5, SkyWatcher AZGti, Berlebach Report 312k, AYOII
Panoptic 35mm, TeleVue Plossl 32mm, ES 24mm 68, Morpheus 17mm, Delite 13mm, ES 11mm 82,  Pentax  XW 10mm, Delite 7mm, Delos6mm, Nagler Zoom 3-6mm, Meade Zoom 8-24mm, OVNI-M NightVision

sinisaekc

Hvala vam na komentare.
Uzimam klasicnu verziju dobsona, imam veci auto i kombi tako da nije problem prenosenje.
Koja onda planetary okular velicina preporucate?
UHC filter 1,25 ili 2?
Kakav je taj 24 za najširije poglede?
Oprostite pocetnik sam.
Hvala

veljac

Preporučam ti da skineš Stellarium, program u kojem može šetati po noćnom nebu i simulirati field-of-view odabranih teleskopa i okulara. Kasnije, ako nedajbože prijeđeš na Tamnu stranu, i senzore kamera *zubko*.
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: UMi 17R, AZ-EQ5, Nexstar SLT
K: Touptek imx571, ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI 174 mm mini, ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

Astrobobo

Citat: Lucius  u 24.01.2024. u 13:29:28 satiTrebao bi dobiti uz teleskop Super Plossl 25 mm i 10 mm. 25 će poslužiti, 10 je dosta slab pa bi ga valjalo zamijeniti.

Zašto je 10 mm "dosta slab"? Plossli su dobri okulari.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Lucius

Citat: Astrobobo  u 24.01.2024. u 15:36:35 satiZašto je 10 mm "dosta slab"? Plossli su dobri okulari.
Meni se osobno nije svidio. Pogled kroz Lacerta 10.5 mm mi je bio daleko ljepši i nikad više taj 10 mm nisam stavio.
Sjećam se da mi je i u Maku 127 10 mm bio loš (iako to je bio silver plossl, a ne super plossl).

Najbolje će znati kad vidi svojim očima. :-)

Lucius

Citat: sinisaekc  u 24.01.2024. u 14:13:39 satiKoja onda planetary okular velicina preporucate?
Možda je najbolje ako imaš mogućnost otići sa nekim vizualcem na promatranje i da iz prve ruke vlastitim očima probaš neke okulare. Tako ćeš najbolje vidjeti što ti odgovara i moći ćeš kvalitetno utrošiti novac. Da se ne desi da svako malo kupuješ nešto novo pa onda prodaješ jel ti se nije svidjelo. Uzmi si dobru barlow leću (GSO 2.5x APO je super) za početak i onda kombiniraj sa dobivenim okularima. Evo ti i dobar program gdje se možeš igrati: https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

Acheron

Ma na f/6 se da rastegnuti i do 30mm okulara za siroke poglede a opet pupila nije bas tako strasno velika.
Moja preporuka, pikni nekih dobar okular od 8-9mm, ovaj pocetni 25mm plossl je solidan i uz to 2x barlow, ne treba biti niti apo jer je za barlow "apo" dio nevazan.

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

🡱 🡳