Kupnja teleskopa

Autor kizocuky, 28.02.2024. u 11:49:41 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

kizocuky

Pozdrav ekipi!

u kupnji sam/smo prvog teleskopa za klince ali više za mene :)

Do cca 800 eura, te bi ga koristio i za astrofotografiju.

Ako može neka pomoć oko izbora, znam teško je :)) te šta još treba uz to kupit, filteri, okulari itd. thnx

e da više manje koristio bi ga na terasi, i par puta godišnje  na neki "izlet"

Gledam nešto tipa ovo:
Sky-Watcher 127/1500 AZ-GTi ,
Sky-Watcher 127/1500 AZ-Go2
Sky-Watcher Heritage-150 Virtuoso GTi Flex

ps. hvala ekipi koja mi je rekla da otvorim novi topi!

Lucius

Za početak se najbolje fokusirati na vizualu pa onda s vremenom i dodatnom opremom možeš razmišljati i o AP-u.
Nisam upoznat sa tim montažama, ali za teleskop (Mak 127/1500) ti mogu reći da je dobar izbor. *tu* Lagan i malen pa nećeš imati problema nositi ga gdje poželiš. 12 cm je već dobar promjer. Zbog velike žarišne i f broja neće biti zahtjevan za okulare te nećeš trebati trošiti masu novca na njih. Čak i ti što dođu uz teleskop će poslužit. Planeti i Mjesec će biti odlični, oštri sa mnoštvom detalja (u dobrim uvjetima). Budući je teleskop velike fokalne i spor biti će u budućnosti dobar za fotkanje Mjeseca, Sunca (sa odgovarajućim filterom) i planeta, ali DSO ne baš. Sad ovisi što tebe najviše zanima, Sunčev sustav ili duboki svemir.

veljac

Newton je mixed bag :), ako si spreman pomučiti se oko njega može biti izvrstan instrument, ali i izvor frustracija.
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: UMi 17R, AZ-EQ5, Nexstar SLT
K: Touptek imx571, ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI 174 mm mini, ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

kizocuky

Ma oducio uzet 127/1500 i bok. Thnx *tu*

Samo bi molio koje filtere itd uzet je je "must have"

Lucius

Mislim da ti nikakvi filteri ne trebaju za početak. Iskušaj teleskop prvo. :-) Jesi ikad imao prilike promatrati kroz nečiji teleskop ili ti je ovo prvi put?

Leviner

Moje pitanje je što očekuješ od astrofotografije s tim teleskopom?

Što ti je na umu kad spomeneš astrofotografiju? Sunce, planeti, galaksije, maglice?
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Astro Lux

Citat: kizocuky  u 28.02.2024. u 17:21:46 satiMa oducio uzet 127/1500 i bok. Thnx *tu*

Samo bi molio koje filtere itd uzet je je "must have"

Nikakvi filter i tko zna što, taj teleskop je bomba za planete ako se potrudiš, ako ima što za dodat je kvalitetan 2x barlow
Ja bih rekao nešto poput ovog ne možeš pogriješiti, a dobar barlow ti traje dugo i možeš ga na svaki teleskop (koji nije astrograf) nataknut. https://www.astroshop.eu/barlow-lenses/celestron-x-cel-lx-1-25-2x-barlow-lens/p,24891
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), QHY5III585M, Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Lucius

Ne treba mu barlow za taj teleskop (za vizualu). Sa 7 mm okularom je već dobar i ima maksimum koliko taj teleskop može. Koristio sam 6 mm Planetary i bilo je puno.

OuttaControl

Imam ga za vizualu je super, za planete eksta, al da se i dso no treba dobra montaza, koju ja nemam, bar heq5 od ~1400, kamera za AP bar 200-400 eura za pocetak, guide scope 100€, guide kamera 100€,neki laptop il rpi da to kontrolira, idealno i autofokuser i dosta zivaca za to osposobit.

Tako da za pocetnu astrofografiju ti mogu od srca preporucit Dwarf 2 ili jos bolje Seestar S50 koji kostaju 400-700eura i imaju sve u sebi za pocetak astrofotografije.

Ja imam skymax 127, ED60 by stipe, 130p heritage newtona i 70mm 3d print newtona i dwarfa.

Dwarf se koristi najvise, debelo.
Skymax iza njega, samo kad su bas dobri uvijeti.
Pa ED60, za kojeg nemam dobar field flattner ni autofuser, da imam koristio bi se puno cesce,
A newtoni stoje zapakirani u garazi.

Dakle uzmes skymaxa 127, i nakon nekog vremena s50, i dok ti promatras skymaxom s50 snima dso objekte. Divotica
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

kizocuky

Fala ekipa. *tu*  *pljesk*

koje dijagonalno zrcalo da uzmem za Sky-Watcher 127/1500 AZ-GTi

Lucius

Trebao bi dobiti dijagonalno zrcalo uz teleskop.

kizocuky

🡱 🡳