Pomoć kod kupnje prvog teleskopa (glavna tema)

Autor Lucius, 29.02.2024. u 22:53:03 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Jedan od najčešćih razloga pridruživanja ovom forumu jest pomoć oko kupnje prvog teleskopa. Uz Borisov (Astrobobo) blagoslov i na njegovu inicijativu otvaram ovu temu koja će služiti svim početnicima tj. novim članovima da dobiju odgovore na pitanja oko kupnje prvog teleskopa. Preglednije je sve imati u jednoj temi nego stalno otvarati na desetke novih tema kad god netko poželi zatražiti pomoć.

Kako bi dobili kvalitetan odgovor i savjet oko kupnje prvog teleskopa, potrebno je postaviti kvalitetno pitanje, a dobro bi bilo i usvojiti neka najosnovnija znanja o teleskopima. Na ovoj poveznici imate sve korisne informacije o astronomskoj opremi: https://www.astroucionica.hr/teleskopi-za-pocetnike-sve-sto-trebate-znati/
Sličnu stvar imate i na stranici TC-a (+ savjeti za astrofotografiju): https://teleskopcentar.hr/blog/

Kada ste to preletjeli idemo na postavljanje pitanja. Odabir prvog teleskopa nije jednostavna stvar, ali može se olakšati ukoliko nam date što više informacija o tome što vas zanima. Pitanje tipa: želio bih kupiti prvi teleskop, budžet mi je 500 eura, što preporučujete? nije od nikakve koristi. U nastavku je par pitanja kojih si morate postaviti i na koja morate dati odgovor kako bi dobili dobar savjet.

1. Što me zanima?
a) vizuala
b) astrofotografija
c) oboje
Ovo je prvo i najbitnije pitanje. Svaki tip teleskopa ima svoje prednosti i mane pa shodno vašim interesima možemo dati bolji savjet oko toga koji tip teleskopa uzeti. Odgovor na ovo pitanje postavlja novo pitanje, a to je:

2. Koje vrste objekata me najviše zanimaju?
Jesu li to Mjesec i planeti? Jesu li to DSO (maglice, galaksije itd.)? Ili vam je sve zanimljivo?

3. Kakvu montažu želim?
Svaki teleskop treba montažu kako bi mogao funkcionirati. Odabir montaže jednako je važan kao teleskop (možda i važniji od teleskopa ako pričamo o astrofotografiji). Ako ste na prvo pitanje odgovorili pod a) onda su vam opcije mnogobrojne. I alt-az i ekvatorijalna opcija će biti dobre, a koja će biti bolja ovisi o vašim željama. Želim li ručno tražiti i pratiti objekte na nebu ili bih želio imati motore i GoTo opciju? Ako ste na prvo pitanje odgovorili pod b) i c) onda vam je jedina opcija motorizirana montaža.

4. Odakle ću raditi svoja promatranja ili fotografiranje?
Isto jedno bitno pitanje kod kupnje prvog teleskopa. Nije isto je li promatrate od kuće ili neke bliže lokacije vs. udaljena lokacija na koju se trebate voziti desetke kilometara. Pitanje bih mogao preformulirati u: koliko vam je bitna kompaktnost i težina setupa? Je li želim grab and go opciju ili nemam problema sa velikim teškim teleskopom i montažom? Kakvo je svjetlosno onečišćenje na mjestu promatranja?

5. Koliko novaca sam spreman potrošiti?

Jednu stvar sam zaboravio spomenuti na početku, a to je jeste li ikada prije gledali kroz teleskop? Odgovor nije ključan u odabiru prvog teleskopa, ali uvijek je poželjno (ako se ima mogućnost) otići na neki Star Party gdje iz prve ruke možete upoznati opremu te vidjeti kako stvari izgledaju u praksi.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

#1
Ako ima netko nešto nadodati tj. smatra da ima još bitnih stvari koje nisam spomenuo, neka napiše. *da*  *šešir*
Moderatori mogu temu "pin" da uvijek bude dostupna na vrhu.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Astrobobo

Hvala na inicijativi, evo tema je postavljena na vrh. Sad mi daje inspiraciju da napokon napišem FAQ na TC webu  *zubo*

Početnici koji kupuju prvi teleskop se često iznenađuju "veličinom" teleskopa, čak i onih najmanjih promjera tipa 70 mm. Treba naglasiti da teleskopi nisu džepni instrumenti na izvlačenje kao što se zna vidjeti u filmovima. Zato dodajem ilustraciju iz teksta o teleskopima https://teleskopcentar.hr/sve-o-teleskopima/ (Ok onaj 300 mm dobson je 250, ali tu je već skoro svejedno)

Znači to je prva stvar koju treba uzeti u obzir, dimenzije teleskopa za transport. Jer za najbolji doživljaj ćete teleskop htjeti transportirati negdje u mrak izvan grada. Ne nije istina "kod mene nema svjetlosnog onečišćenja" - ima ga svugdje  *bu* Najbolji teleskop je onaj koji se koristi, pa nema smisla uzimato ogromnog dobsona koji će stajati u ormaru.

Ljudi najčešće ne znaju što žele od teleskopa. Ako je plan "ja bi malo gledao, a i malo fotografirao" - zaboravite "malo bi fotografirao" jer astrofotografiju treba proučiti. Ima miljon web stranica i videa o astrofotografiji i prvo to treba pogledati jer se astrofotografija ne može sažeti u "kupi to i to".
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Ludijak

Pozdrav,

htio bih pokloniti teleskop za rođendan, ali nemam baš znanja o njima pa bih molio pomoć.

Znam da je htio prije teleskom, pa ga valjda to još drži. Sad će imati 8 godina pa bi trebalo nešto primjereno za početnika. Nemam nekih posebnih preferencija za to što bi gledao, nadam se da će se zainteresirati za nešto, ako ne uvijek ga mogu ja sebi uzeti *:-P . Mislim da mu je lokacija pristojna za gledati nebo, izvan centra na brežuljku, nije previše svjetla okolo.

Što se tiče cijene, pa ne bih htio previše potrošiti, ali opet ne bih uzimao nešto samo zato da to uzmem, ako ne mogu naći nešto dobro u svom budžetu dobiti će nešto drugo. Idealno bi bilo da cijena bude do 150€, ali možda bi se mogao ići na malo skuplje ako se isplati kvalitetom.

Astro Lux

Citat: Ludijak  u 06.03.2024. u 09:58:36 satiPozdrav,

htio bih pokloniti teleskop za rođendan, ali nemam baš znanja o njima pa bih molio pomoć.

Znam da je htio prije teleskom, pa ga valjda to još drži. Sad će imati 8 godina pa bi trebalo nešto primjereno za početnika. Nemam nekih posebnih preferencija za to što bi gledao, nadam se da će se zainteresirati za nešto, ako ne uvijek ga mogu ja sebi uzeti *:-P . Mislim da mu je lokacija pristojna za gledati nebo, izvan centra na brežuljku, nije previše svjetla okolo.

Što se tiče cijene, pa ne bih htio previše potrošiti, ali opet ne bih uzimao nešto samo zato da to uzmem, ako ne mogu naći nešto dobro u svom budžetu dobiti će nešto drugo. Idealno bi bilo da cijena bude do 150€, ali možda bi se mogao ići na malo skuplje ako se isplati kvalitetom.

Pogledaj "moje poruke" odmah na vrhu foruma do profila :-)
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Optika; Skywatcher Esprit 100, Skywatcher Evostar 80ED
Za Sunce: Lunt 35mm, Lunt LS80THa,
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432) , Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)

Astrobobo

#5
Premjestio sam upit ovdje jer je korisno na jednom mjestu imati i savjete za kupovinu teleskopa kao poklon. Usput molim da me OP ispriča za poduži tekst jer ovo pišem i za druge sa sličnim pitanjem.

Kad se teleskop kupuje za djecu onda prije svega treba razmisliti o tom djetetu kojem se poklanja teleskop. Koliko ima godina? Je li to prolazni hir ili je dugotrajniji interes? Slika u teleskopu nikad neće biti niti blizu onome što gledamo na astrofotografijama - na maglicama i galaksijama se neće vidjeti baš nikakve boje, a na planetima je vidljivo puno manje detalja. Ako dijete želi šareni show program iz SF serija, ostati će razočarano i s većim teleskopom. Takvima je bolje kupiti knjigu. S druge strane imamo djecu koja budu oduševljena pogledom na mjesečeve kratere i prstenove na Saturnu čak i kroz teleskope manjih promjera (ispod 90 mm).

Djeci će za korištenje teleskopa trebati malo pomoći i poticaja. Iskreno, ne bi preporučio teleskop za djecu ispod 6-7 godina (naravno, to je vrlo individualno!). Korištenje teleskopa u astronomiji nije nasumično ciljanje po nebu u nadi da će se naletjeti na nešto zanimljivo. Treba ipak malo konzultirati kartu neba, bilo papirnatu ili aplikaciju na mobitelu. Aplikacije su po meni super stvar jer je orjentacija na nebu puno lakša, a klinci će vidjeti da mob može biti i vrlo korisna stvar. S obzirom da već preko nekoliko godina radim u Teleskop centru, nagledao sam se zaista zainteresirane djece i teenagera čiji su roditelji u startu imali stav "to bude ti opet stajalo u ormaru". Klinci eksperimentiraju sa svojim interesima, pa je normalno da ih možda nakon nekog vremena prođe volja. Isto tako ima malih gnjavatora JA BI OVO JA BI ONO, pa je takvima sasvim ok uzeti nešto najjeftinije, čisto da umuknu. Kao što je napravio jedan naš poznati nogometni reprezentativac  :-D

Sad nakon što sam se raspisao da tekst ostane u prvim postovima, par konkretnijih savjeta  *zubo* Prvo i osnovno je izbjegavati kupovinu teleskopa u supermarketima i dječjim odjelima. Teleskopi nisu igračke. Izbjegavati teleskope koji se reklamiraju s ogromnim povećanjima (300x, 500x...) i gomilom dodataka. 

Dobar početak su 70 mm refraktori na alt-azimutalnoj montaži (ona koja se miče "gore-dole"). Leća 70 mm prima 30% više svjetla od 60 mm, a nisu puno skuplji. Dobar su uvod u vizualnu astronomiju i u trenutku pisanja ovog teksta se mogu naći cijenom do 150€. Za mlade koji djeluju zainteresiranije valja razmisliti o 80 ili bolje 90 mm refraktorima. S većim promjerom se više vidi, pa je ljepši doživljaj, a i mehanika je obično jednostavnija za rukovanje i kvalitetnija. U istoj kategoriji su i maksutov optičke cijevi promjera 90-102 mm čija kompaktnija cijev omogućava lakši transport. Tu smo već na 300-400 €.

Za naprednije i malo starije teenagere mogu toplo preporučiti reflektor (dakle teleskop sa zrcalom) 114/900 na ekvatorijalnoj montaži. Ekvatorijalne montaže i nisu toliko problematične za rukovanje, a tu se dobije zbilja solidan promjer za vrlo pristojnu cijenu (trenutno oko 250 €). To je već i malo veći instrument, pa treba paziti da ne bude na klimavoj montaži, npr. kod Sky-Watchera EQ2 je bolja i stabilnija od EQ1. Kod reflektora treba paziti na ove brojke u nazivu - prvi označava promjer objektiva (bilo da je leća ili zrcalo), drugi žarišnu daljinu. Reflektori kratke žarišne daljine imaju prednost jer su kompaktni, ali se slika raspada na većim povećanjima koji se obično koriste za Mjesec, planete, kuglaste skupove... Neki proizvođači nude reflektore koji su po dimenzijama kratki, a imaju duplo veću žarišnu daljinu (npr. 127/1000 s cijevi kratkom samo 50 cm) - takve treba izbjegavati u širokom luku! Ne da mi se sad objašnjavati zašto, i ovako je tekst predugačak.

Za kraj, najčešće pitanje je što se tiče dodataka - ne, ne treba vam ništa. U kompletima je sve potrebno da se odmah može gledati noćno nebo. Prvo malo koristite teleskop, ako je interes i dalje tu, razmisliti o kvalitetnijem okularu ili dva, te barlow leći. Teleskop prima svjetlost u fokus, a okular tu sliku čini vidljivom ljudskom oku - dobar okular je pola teleskopa. Okulari iz kompleta su uglavnom vrlo "osnovne" kvalitete (da budem pristojan). Boljim okularom se dobije bolji kontrast, oštrina, pa i propusnost svjetla zbog boljih antirefleksivnih premaza. Klasični plossl okulari su 30-35 €, što je vrlo povoljna cijena (nemojte cjepidlačiti s 5 € jeftinijom varijantom koja ima lošije antirefleksivne premaze). Sad zamislite kvalitetu okulara u nekim kompletima od 100 € gdje osim teleskopa s postoljem dobijete još tri okulara, barlow leću, leću koja ispravlja sliku...

BTW mi u astronomiji postolje teleskopa (bilo da je tronožac s glavom ili drvena dobson kutija) nazivamo "montaža", što je malo iskrivljeni prijevod engleske riječi "mount". To ne znači da će vam nakon kupovine teleskopa doma doći dva mala kineza zašarafiti teleskop  *zubo*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

#6
*nepalca


Ja bih svakako rekao da za ispod 12 godina će dijete trebati pomoć u rukovanju teleskopom.

Lucius

Citat: Astrobobo  u 06.03.2024. u 13:06:02 satiPremjestio sam upit ovdje jer je korisno na jednom mjestu imati i savjete za kupovinu teleskopa kao poklon.
Super. *tu*
I odličan tekst. Dobro je da je na vrhu pa će svi vidjeti.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

IvanK

Pozdrav svima, novi sam na ovom forumu. Imam 39 godina i kupujem svoj prvi teleskop. Nakon puno istraživanja volio bih još i vaše mišljenje. Teleskop bi služio za vizualu, a volio bi obuhvatiti što više toga za gledanje. Znači mjesec, planeti, ali i sve ostalo. Budžet koji sam odredio bio bi do 300 eura. Modeli koje gledam su:

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-n-130-900-explorer-eq-2/p,5013
https://www.astroshop.eu/telescopes/ts-optics-telescope-n-130-650-starscope-eq3-1/p,56526
https://www.astroshop.eu/telescopes/meade-telescope-n-114-1000-polaris-eq/p,54315

Molim vas mišljenje koji od ovih bi bio najbolji izbor.

Acheron

#9
Polovni dobson 150/1200 ako uspiješ naći bi bilo ajnc-a!

IvanK

Nisam siguran da je lako pronaci rabljeni teleskop. Gledao sam po oglasnicima i nije baš neka ponuda. Neki savjet gdje ga kupiti?

Lucius

Dobrodošao Ivane. *šešir*
Ako ti je vizuala prioritet onda svakako veći promjer dakle od ponuđenih neki 130 mm. Koji od ta dva iskreno ne znam. Možda je netko imao pa će ti bolje reći kakve su kvalitete i jel ta montaža koja se nudi uz njih prikladna.
A ovo što Acheron veli je još bolje. Reflektor na dob montaži.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Citat: IvanK  u 02.04.2024. u 16:43:05 satiNisam siguran da je lako pronaci rabljeni teleskop. Gledao sam po oglasnicima i nije baš neka ponuda. Neki savjet gdje ga kupiti?
Na njuškalu tu i tamo izleti neka dobra ponuda.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

Ima u TC-u opcija 150/1200 Dobson, doduše van budžeta je, ali ja bih se osobno rastegnuo.
https://teleskopcentar.hr/proizvod/skywatcher-classic/

Možda ti TC može pomoći da pribaviš kakav Omegon 150/1200, oni su donekle jeftiniji od SkyWatchera, ali dolaze s lošijim fokuserom.
https://teleskopcentar.hr/proizvod/skywatcher-classic/

U protivnom, biti strpljiv i pratiti Njuškalo za 150/1200 ili čak 200/1200 Dobson.

stipe

#14
Citat: Lucius  u 02.04.2024. u 16:47:24 satiDobrodošao Ivane. *šešir*
Ako ti je vizuala prioritet onda svakako veći promjer dakle od ponuđenih neki 130 mm. Koji od ta dva iskreno ne znam. Možda je netko imao pa će ti bolje reći kakve su kvalitete i jel ta montaža koja se nudi uz njih prikladna.
A ovo što Acheron veli je još bolje. Reflektor na dob montaži.
Pratio sam "razvoj" ovih 130 od 900mm zarisne. Prvi su bili sferni i bili su malo van tolerancije 1/4 valne duljine greske. Ovi danas su bolje korigirani i imaju puno ostriju sliku.

Od ovih najjeftinijih preporucio bih 114/900, 130/900 i najjeftiniji 150/1200.

Svi imaju lose fokusere, ali se moze na eBayu naci fokuser cijeli od metala i sa compression ringom za dobru lovu pa zamijeniti.

https://www.ebay.com/itm/374900656783?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=vgbcet3mq1g&sssrc=4429486&ssuid=rigHC36mQx6&var=644005213456&widget_ver=artemis&media=COPY

Ovaj zadnji link sto je Ivan stavio, 114/1000 nije ono sto se vidi na slici. Ne postoji 114/1000 pune duzine cijevi vec samo duplo kraci i bjezi od tog! Ovo na slici je 114/900, malo sam njuskao jednom pa nasao kvaku. Narucis njega, a stigne kratki Jones-Bird Meade newton. Ti kratki newtoni sto im pise fokus duplo duzi nego duzina cijevi imaju losu optiku i to svakako izbjegavati.

 
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

🡱 🡳