NGC 6210 (Turtle N)

Autor tome, 19.04.2024. u 23:54:46 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Ovaj objekt sam dugo htio snimiti, ali znao sam da je izrazito zahtjevan.
Isto tako i da mi treba veći instrument ako želim ikakvu strukturu uloviti.

NGC 6210 planetarna je maglica u Herkulu. Svijetla je ali vrlo malena. Središnji svijetliji dio je prividne veličine oko 13x18''. Postoje i "izdanci" koji se protežu do 40'' od središta.
Ono što ju čini posebnom jest njena iregularnost i kaotična struktura. Većina PN ima nekakvu simetriju. Ovdje to izgleda potpuno kaotično. I dalje nema jasnog objašnjenja zašto. Ista je kandidat za moguć trostruki zvjezdani sustav, koji bar u teoriji može objasniti strukturu. Ali nije potvrđena ni binarna a kamoli trostruka zvijezda. Iako je centralna zvijezda jasno vidljiva sa respektabilnih mag 12.6.

Zanimljivo mi je istraživanje dinamike sustava. Središnji vrlo svijetli dio širi se 30-50km/s, beže nego intermedijarni dio. Takvo nešto je vrlo neobično, jer je uobičajeno upravo suprotno. Iznenađujuće, ista dinamika opažena je i kod NGC 2392 Eskimo N.

Osim tih svijetlijih dijelova, postoje i mnogo tamniji "izdanci" te čvorići. Priložen shematski prikaz jasno prikazuje kompleksnost strukture, te dijelove maglice.
Nisam uspio otkriti mnogo detalja, istina nisam ni očekivao. Ali ipak se naziru N i S izdanci, unutarnja i srednja struktura.

Tko želi ući u detalje dinamike sustava klik na:
https://academic.oup.com/mnras/article/502/1/1070/6061393

Klik na:
https://www.flickr.com/photos/195174185@N08/53664210217/in/dateposted-public/

Objekt; NGC 6210
Lokacija; zvjezdarnica Astronomskog centra Rijeka
Teleskop; Meade 16'', redukcija fokusa na f6,7
Kamera; Omegon veTEC 533c
Primarni fokus. 3000 x 0,5 sec
Obrada; AS!3, Siril, Gimp, AstrodenoisePY
Tecnosky 200 F4, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Lucius

Prošli tjedan sam je vizualno prvi put gledao. :-) Mala, ali sjajna i zelenkaste boje.
Ima još jedna NGC planetarna u Herkulu koju trebam riješit.

Acheron

Uspio si uloviti ovu unutrašnju ljusku? Tako mi se barem čini kada uspoređujem s Hubblom

tome

Lucius bravo.

Našao sam negdje i skicu, a gledano kroz 66cm teleskop. Čak je lijepu strukturu vizualno ulovio. ALi mislim da je atmosfera morala biti nevjerojatno mirna.

Acheron, da i meni se čini. Zato sam priložio ovu shemu. A igledao da ne unosim neke artefakte. Jako je teško dobiti koji detalj. Ovdje mi se puno toga moralo posložiti da se bolje snimi. Ali mislim da bi trebale još kraće ekspozicije.
A za one izdanke treba integracije. Zapravo je i onih nešto malo pristojnih uradaka što sam našao nastalo dugom integracijom, osim jednog kroz 1m teleskop (ali to je druga kategorija...).

*šešir*

Stipa

Bravo tome na predanosti i trudu, a i ne izgleda to uopće loše  *šešir*
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: Touptek imx571 Pro mono, ASI290MM
Filteri: Baader 2" UV/IR-Cut / L, Antlia LRGB V Pro series 36mm, Antlia SHO 3nm 36mm
Ostalo: AstroPC Pro, ZWO EAF, ZWO EFW, SW F4 koma korektor, TS Maxfield 0.95

tome

🡱 🡳