Mini Az-GTi GoTo AZ/EQ dual mod

Autor dude, 04.11.2018. u 22:38:40 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dude

Pozdrav ekipa.

Htio bi vam skrenuti pozornost da je AZ-GTI nedavno dobio firmware update za EQ mode. Koliko sam vidio, vrlo je jednostavno za napraviti update. Upali se motor koji odašilje wi-fi, preko kompa se spojit na navedenu wi-fi mrežu i pokrenete update.
S obzirom da je ovaj motor do sada imamo samo AZ opciju, ovo je po meni dosta velika stvar i uskoro ću napraviti update. U slučaju da bude problema, uvijek se može vratiti na staru verziju firmware-a. Sve verzije su dostupne na: http://skywatcher.com/download/software/motor-control-firmware/

Cijela stvar se kontrola preko SynScan PRO aplikacije koje je dostupna za iOS i Android uređaje. Iako sam na nekoliko mjesta na netu naišao na informaciju da se PRO verzija plaća, tu verziju sam skinuo sa Google play store-a bez da me tražilo ikakvu kupovinu...

E sad, s obzirom da ja imam AZ montažu, imam malo nedoumica kako napraviti upgrade na EQ. Konkretno, imam ovu kombinaciju: http://www.teleskopcentar.hr/index.php?route=product/product&filter_name=miniaz&product_id=511

S obzirom da AZ-GTI ima max nosivost od 5kg (možda nešto malo grama više), nije mi ideja koristiti Mak 127 u bilo kakve astrofoto svrhe. Taj teleskop je F11 i ima oko 3kg i nikako mu nije svrha snimanje DSO objekata. Kada na cijelu montažu dodaš uteg i DSLR, na rubu je nosivosti.
Ono što me zanima je kako napraviti kombinaciju da s DSLR-om (Nikon D5300) mogu snimati u EQ modu. Ono što sam siguran je da mi treba L-bracket kako bi postavio fotić na motor te uteg. Uteg bi po mojoj procjeni trebao biti oko 1kg postavljen na M12 vijak dužine cca. 30-ak cm.
Fali mi informacija kako se zove dio koji se postavlja na tronožac, a na koji se postavi AZ-GTI motor kako bi se skupa stajalo pod kutem? Može li se uopće taj dio kupiti odvojeno od cijele montaže? Molim vas malu pomoć oko toga.
Nadam se da neće jedina opcija biti da se mora kupiti nova EQ montaža jer ću u tom slučaju odustati od cijele priče.

Znam da AZ-GTI motor nije idealan niti da je cijeli setup premium, ali vjerujem da bi s navedenom kombinacijom, dakle Nikon 5300 + objektiv 55-200mm (uskoro nadam se i Samyang 135mm) mogao pristojno uhvatiti neke veće DSO objekte.

Tnx unaprijed.  *šešir*

AcheronAcheron

Da, ali ako imaš fotostativ s kvalitetnom glavom dovoljno je nju naštimati na 45°. Mislim da se taj MiniAZ može gore namontirati.

Kad kažem kvalitetno, mislim kvalitetno. Jerbo imam stativ koji nosi 8 kg, ali kad sam Star Adventurer metnuo gore i naciljao Sjevernjaču, čim bi pustio ručke za fino pomicanje ona bi pobjegla zbog lufta u glavi. Bio je to popriličan trening živaca. Kada sam SA upogonio na AZ4, e to je bila pjesma.

dude

Ne bi rekao baš da imam kvalitetan stativ, mislim da mi je ovaj od teleskopa puno bolji, čvršći i kvalitetniji.

Ovaj fotostativ imam: https://yellowstore.hr/proizvod/manfrotto-compact-action-stativ-crni/


Astrobobo

Citat: Acheron  u 05.11.2018. u 15:55:47 sati
Kad kažem kvalitetno, mislim kvalitetno. Jerbo imam stativ koji nosi 8 kg, ali kad sam Star Adventurer metnuo gore i naciljao Sjevernjaču, čim bi pustio ručke za fino pomicanje ona bi pobjegla zbog lufta u glavi.

Onda je problem u glavi, ne u stativu. Trebalo bi imati jednu kojom se mogu raditi fini pomacci, tipa ovo https://www.manfrotto.us/products/photo-tripods/tripod-heads/geared-head ili jednostavnije, wedge. On se ionako ne stavlja na glavu nego na stativ.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Pa to sam napisao, bez stativa s dobrom glavom ništa od toga.


Astrobobo

Izvlačim temu iz naftalina, blesavo mi je samo ovo otvarati novu. Naime, naletio sam na wedge koji ima adapter za polarscope, vrlo korisno za AZ-GTi. Tko ima wedge, može se kupiti samo adapter: https://www.aliexpress.com/item/33035276887.html?gatewayAdapt=4itemAdapt
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

ken822

Oavj adapter za polar scope mi se čini super riješenje. Trenutno imam AsiAir za AZGTi, ali mi se čini overkill. Bilo bi fora ovak nešto pa može raditi usjeveravanje bez komputora, goto se može raditi putem mobilni app i to je to. Čini mi se super setup za widefield. No ako netko ide kupiti novo SAGTi bi bilo bolje riješenje :D
Teleskop :  Esprit 100, SW 150/650 Newton, Celestron C6, Celestron RASA 8, GSO 12″ f/8 RC
Objektivi : Samyang 135 f2.0
Montaza : Celestron CGX-L / Heq5 Pro / AZ-GTi / StarAdventure
Komputer : ASIAirPro x 2
Kamera: ASI 294MC Pro / Canon 60D Mod / Pentax KP

Astrobobo

Za vizualno je overkill koristiti Air, ali za astrofoto mi se čini idealno. Može se složiti setup koji cijeli stane u ruksak, osim stativa  *zubko*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳