Astrofoto starter kit

Autor Master of Disaster, 17.03.2021. u 08:40:35 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Master of Disaster

Dakle,

Recimo da netko želi slikati nebo. Treba mu minimalno fotoaparat i stativ. S tim se mogu za početak raditi raditi širokokutni kadrovi. Ekspozicija naravno neće moći biti duga pa će biti potrebno napraviti više snimki i onda stakirati i obrađivati a snimatelj će morati sam pronaći koji iso i ostale postavke fotaparata daju najbolje rezultate sa kojim objektivom . Što se tiče stakiranja i obrade za to postoji poseban pod forum, pa to ovdje ne treba razrađivati. Međutim taj netko bi trebao pripremiti sirovinu za obradu. Tu se najčešće spominju tri vrste fotografija;
- light frames (to je svima jasno  *zubo* )
- dark frames (to baš i nije svima jasno, recimo meni...  *zubko* )
- flat frames (vidi komentar iznad)

Da li mi netko može objasniti o čemu se radi? I ako još ima koju uputu ili savjet?

Ako već ovakva tema postoji na forumu (nisam pronašao) izvinjavam se, neka admini pobrišu ovo...
Smoke me a kipper I'll be back for breakfast!

Acheron

Light frames - ono što si slikao

Dark frames - fotkanje s istim postavkama kao light frames u istim uvjetima (temperatura) ali s poklopcem na objektivu da bi se vidjelo koliko fotoaparat šumi u danim uvjetima. Dark frameovi se oduzimaju od light frameova kako bi se šum fotoaparata što više izbacio iz konačnog produkta. Novije teorije kažu da ako nalupaš desetke ili stotine light frame ekspozicija da ti ne treba dark frame.

Flat frames - objektivi i teleskopi nemaju jednaku svjetlinu slike pri rubu i sredini pa se radi light frame, tj. fotka jednoliko osvjetljena površina bez detalja kako bi se u obradu astrofotoke uračunao taj frame i ispravila nejednolika svjetlina fotke.

Sad čekam da me astrofotografi klepnu po ušima što to radi vizualac ovdje  *zubko*

Štefek

Pozdrav,
Jako pojednostavljeno:
-Svaka kamera daje nekakav signal i kad na nju ne dolazi svjetlo(kad je potpuno poklopljena) . Slika koju čovjek vidi kad snima lights je suma stvarno snimljene scene i dodatnog "šuma" koji proizvede kamera.
Ako čovjek poklopi kameru i pod istim uvjetima (ISO, ekspozicija, temperatura) snimi nekoliko frameova, to bi bili "dark" . Ako se darkove "uprosječii" i oduzme od lightova , konačna slika je puno bolja.
-Ako bi svaki pixel dobio istu količinu svjetla, neće dati isti elektronički signal. Generalno sama kamera nije homogena. Plus toga teleskop i optički put nisu savršeni i ne osvjetljavaju cijeli senzor kamere jednako. (Vignetting je česta pojava).
Zbog toga se rade "flat" snimke, gdje se na kameru dovede homogeno osvjetljenje (npr objektiv se pokrije finom pamučnom bijelom tkaninom, i preko njega stavi izvor svjetla, npr tablet ili telefon s potpuno bijelim ekranom) . Napravi se nekoliko snimaka pa se  na temelju njih lights korigiraju na nehomogenost.

Usput na forumu ima uputa i diskusija kako u samogradnji napraviti Barn-door sistem za ručno praćenje .
Taman napisah , pa vidim da je Acheron odgovorio i vizualnim primjerima.   *tu*
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Zocky

Citat: Acheron  u 17.03.2021. u 09:26:02 sati
Sad čekam da me astrofotografi klepnu po ušima što to radi vizualac ovdje  *zubko*
Ti si oduvijek bio pritajeni astrofotograf, samo se bojiš to pokazati  *zubko*
Što se teme tiče, sve je točno navedeno. Na starom forumu ima dosta materijala na tu tematiku, pa baci pogled i tamo.
HEQ5 pro; SW ED 80/600, FF/FR x0.85, 9x50 finder/guider, ALccd5
SBIG ST-8300M, FW5, Baader filteri: LRGB, Ha7nm
Canon EOS 50D
Bresser 10x50
https://www.flickr.com/photos/zoran-novak/

Master of Disaster

Acheron, Stefek, Zocky

Puno hvala na objašnjenjima i uputama!

Pogledati ću stari forum, i potražiti Barn door sistem za praćenje, diy mi je uvijek drag, iako mi nije potreban jer sam nabavio Meadeov stari LX5 sa nosačem za fotoaparat, pa kakvo takvo praćenje imam riješeno barem za ekspozicije do minute cca.

Smoke me a kipper I'll be back for breakfast!

Brukva

Molio bi pomoc.
Kao novi u astrofotografiji ,kod obrade slike nemogu dobiti intezivnije boje objekata.
Slikam iz grada, refraktorom 80 mm ed, montaza SW 5, korekcija pracenja, canon 70d. Kako nemam jos filter lp-a, dali mi lp " pojede" boje.
Obradujem u siril i ps

Neven

Citat: Brukva  u 16.09.2023. u 08:29:19 satiMolio bi pomoc.
Kao novi u astrofotografiji ,kod obrade slike nemogu dobiti intezivnije boje objekata.
Slikam iz grada, refraktorom 80 mm ed, montaza SW 5, korekcija pracenja, canon 70d. Kako nemam jos filter lp-a, dali mi lp " pojede" boje.
Obradujem u siril i ps

Bilo bi odlično da priložiš i sliku neku da vidimo točno što te muči. Ovisi koji objekt fotografiraš i ovisi na koji način čistiš taj LP. Realno zvijezde ne gubi boju dok maglice ovise kolko sjaja daju i koliko je sveukupno ekspozicija.

Pogledaj primjer koji sam postavio u ovom postu: https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3973.msg46779#msg46779

Brukva

Citat: Neven  u 16.09.2023. u 09:17:28 satiBilo bi odlično da priložiš i sliku neku da vidimo točno što te muči. Ovisi koji objekt fotografiraš i ovisi na koji način čistiš taj LP. Realno zvijezde ne gubi boju dok maglice ovise kolko sjaja daju i koliko je sveukupno ekspozicija.

Pogledaj primjer koji sam postavio u ovom postu: https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3973.msg46779#msg46779

Brukva

Ngc 6523
60 x 90 sek
15 crnih
15 bijelih
Također se pojavile crvene i plave crtice u raznim smjerovima

Neven

Citat: Brukva  u 16.09.2023. u 10:41:42 satiNgc 6523
60 x 90 sek
15 crnih
15 bijelih
Također se pojavile crvene i plave crtice u raznim smjerovima

Koliko si stavio ISO na Canonu? čini mi se da su zvijezde potpuno izgorile pa time izgubile boju

Crtice su artifakt nedovoljno dobrog 'rejaction' algoritma koji je to trebao izbaciti prilikom stakiranja.

Brukva

Citat: Neven  u 18.09.2023. u 09:21:30 satiKoliko si stavio ISO na Canonu? čini mi se da su zvijezde potpuno izgorile pa time izgubile boju

Crtice su artifakt nedovoljno dobrog 'rejaction' algoritma koji je to trebao izbaciti prilikom stakiranja.
ISO  1600

Neven

Citat: Brukva  u 18.09.2023. u 11:59:24 satiISO  1600

Ok onda nije do toga. Onda je do načina na koji se rasteže fotka. Onaj dio gdje astro fotka iz linearne faze prelazi u ne linearnu.

Kratki osvrt na rastezanje putem GHS modula u Sirilu je ovdje:
https://siril.org/tutorials/ghs/

Brukva

Citat: Neven  u 18.09.2023. u 12:37:18 satiOk onda nije do toga. Onda je do načina na koji se rasteže fotka. Onaj dio gdje astro fotka iz linearne faze prelazi u ne linearnu.

Kratki osvrt na rastezanje putem GHS modula u Sirilu je ovdje:
https://siril.org/tutorials/ghs/

Puno hvala. Veceras polako po Vasim uputana

OuttaControl

Ako dobro baratate sa engleskim, meni je ovaj tutorial bio ekstra

https://youtu.be/LCUjQCBPNcY?si=qf7G-zOyLT1Dwjam
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

🡱 🡳