Kvalitetna astrofotografija i ganjanje lajkova

Autor Boski, 06.01.2022. u 00:32:41 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DeaDean

I još ću samo ovo napisati, dali je onaj ko je načeo temo razmislio i pomislio da i mi početnici volimo pokazati svoj napredak i podijeliti ga sa nekim. Naravno da naše slike nisu savršene, ne mogu ni biti ali svejedno, da bi napredovali moramo pokazati i vidjeti gdje griješimo. Ja nemam susjeda koji je astrofotograf pa da mogu otići do njega i tražiti savjet,ovo je jedini način.
Stoga, pomirite se sa time da će biti objavljivanja svega i pomozite ljudima, pomozite im savjetom a ne kritikom. Kritika im ubija volju a savjet, upravo suprotmo.

Lucius

Citat: DeaDean  u 29.12.2023. u 17:30:54 satimoj post je bio napisan u smislu da moram postati loše slike jer jedino tako mogu poboljšati ono što ne valja.
Kako misliš da ti netko pomogne na pamet? Pa svi su ovdje napredovali tako da su postali svoju sliku, a onda su im iskusnije kolege pomogle sa dobronamjernim kritikama i savjetima.
Citat: DeaDean  u 29.12.2023. u 17:30:54 satisve što sam dobio je (to ti ne valja)
Ne pamtim da se to ovdje ikad desilo tako da svoja negativna iskustva sa drugih mjesta ne možeš primjeniti ovdje pogotovo jer ništa nisi upitao, ništa nisi postao već si samo napao kako su svi škrti na savjetima.
Očekuješ da će ti netko velikodušno pomoći sa takvim karakterom? *zbunj*
Citat: DeaDean  u 29.12.2023. u 17:39:59 satiI još ću samo ovo napisati, dali je onaj ko je načeo temu razmislio i pomislio da i mi početnici volimo pokazati svoj napredak i podijeliti ga sa nekim.
Ova tema originalno nema nikakve veze sa početnicima i njihovim napretkom...

DeaDean

Citat: Acheron  u 26.12.2023. u 16:20:34 satiNije bot, jedan lik na fejsu stavlja fotke i kada mu se napiše kritika, onda kaže da tu domaći nitko ne želi pomoći i da se njemu takva obrada fotke sviđa. S obzirom kako postavlja pitanja, nije niti čudno.

Ja sam zaključio da je komunikacija s njim gubitak vremena.
Evo i tebi odgovor, pošto vidim da znaš da sam tražio savjete, siguran sam da si isto tako primjetio da ih i nisam dobio, pa shodno tome i znaš da govorim istinu jer i ti vjerovatno nisi bio velikodušan. I da vjerovatno se referiraš na moje traženje savjeta vezano za Hubble paletu za koji sam dobio najviše odgovora ( što će ti to, to nije prirodno). Znam da  nije, ali svejedno želim naučiti, što je u tome loše, što se nekome svidja ne mora se neminovno i nekome drugome. Ja evo volim eksperimentirati i biti otvorena uma, ne volim biti uokviren, ako je to loše, e jbg. takav sam.

DeaDean

Citat: Lucius  u 29.12.2023. u 17:46:56 satiKako misliš da ti netko pomogne na pamet? Pa svi su ovdje napredovali tako da su postali svoju sliku, a onda su im iskusnije kolege pomogle sa dobronamjernim kritikama i savjetima.Ne pamtim da se to ovdje ikad desilo tako da svoja negativna iskustva sa drugih mjesta ne možeš primjeniti ovdje pogotovo jer ništa nisi upitao, ništa nisi postao već si samo napao kako su svi škrti na savjetima.
Očekuješ da će ti netko velikodušno pomoći sa takvim karakterom? *zbunj*Ova tema originalno nema nikakve veze sa početnicima i njihovim napretkom...
Ne bih se želio prepitrati ali, naravno da ova tema ima veze sa početnicima, itekako ima jer ponajviše početnici poput mene objavljuju svakakve slike. Moj odgovor je bio generalan a ne upoćen ovom forumu, ali je isto tako bio upućen onome ko je načeo temu. Nek malo razmisli, nek se i on angažira i pomogne onima koji svašta postaju. Što se mog karaktera tiče, nema potrebe za time, ne poznamo se i glupo je suditi o nečijem karakteru preko ekrana i tipkovnice. Mislim da je puno bolje pročitati i razmisliti o tome što je autor nekog posta htio reći, možda, ali samo možda nije mislio biti zlonamjeran.

Lucius

Boskijeva tema je bila namijenjena onim početnicima i ljudima koji ne uvažavaju savjete/kritike, ne žele napredovati i još pljuju one koji su za njih izmislili AP tako da to nema veze sa svim početnicima. Ovdje na forumu tko je pitao i želio naučiti, to je i dobio. Ti nisi pitao ništa, nisi postao ništa pa samim time glupo je ovaj forum stavljati u "generalno".

DeaDean

Evo, bar sam se požalio.
To što nekome Acheronu nisam simpatičan pa me naziva nekim likom koji posta neke slike a kojem očito niti on nije htio udijeliti savjet, to mi baš i nije bitno.
Možda ovo pročita netko ko je voljan pomoći pa će mi uto biti lakše.
A možda i shvatite što sam htio reći kad sam napisao odgovor. Početnik je početnik, ja sam itekako voljan prihvatiti savjet ali ga na žalost na DRUGIM grupama nisam dobio, sve što sam dobio je kritika.
Izvinjavam se onima koje sam povrijedio na način da sam ih strpao u isti koš sa onima kojima sam se obraćao, a koji su prisutni i na tim grupama na kojima sam objavio svoje slike i dobio samo kritike. Mea Culpa

DeaDean

Citat: tome  u 06.01.2022. u 15:32:19 satiNe bih zelio da se pocetnici obeshrabre, te da ne objave uradak koji ne mora biti kvalitetan prema ne znam kakvim standardima. Jer na taj nacin ce dobiti kritiku i savjet sto uciniti da se poboljsaju.
Isto tako ne treba izbjegavati snimati objekte koji nisu "eye catcheri". Meni je dobar dio ovoga i istrazivanje mogucnosti sto je sve moguce.
Ako cemo se samo mjeriti prema Astrobinu onda cemo rijetko objavljivati snimke ovdje. Mene osobno veseli vidjeti i pocetnicke uratke. Pa nije ovo natjecanje.

WF i landscape fotke rijetko ili nikad ne komentiram jer nemam dovoljno znanja.

Isto tako cijenim svaku kritiku kada nesto stavim.

I da, spadam vjerojatno u dinosaure koji ne koriste drustvene mreze....

*šešir*
Dobro rečeno

Astro Lux

@DeaDean Molim te otvori novu temu sa svim svojim pitanjima koje imaš, nedoumica uz vlastite fotografije i slično (uz naravno same fotografije da se vide). I da mi to riješimo što te muči i da dobiješ konkretnu povratnu informaciju na tvoje konkretne fotografije i pitanja.

A neka ova tema "Kvalitetna astrofotografija i ganjanje lajkova" ostane za nekakve druge diskusije za koje je bila namjenjena.

Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Optika; Skywatcher Esprit 100, Skywatcher Evostar 80ED
Za Sunce: Lunt LS80THa SS,
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432) , Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)

Acheron

Ja sam čovjeku napisao da je preagresivno obradio fotku jer mu maglica iz neba iskoči kao zid, naglo i našpanana je da ima 3 boje u sebi, žutu, zelenu i plavu! Radi se o Rosetti u nečemu što bi trebala biti SHO paleta. Napisao sam i da nema na nebu tako jasno odrezane maglice kao na njegovoj fotki i posavjetovao sam ga pogleda na Astrobinu kako drugi obrađuju slične fotke, te da ne slijedi slijepo korake iz skripte koju koristi. On je odgovorio da se njemu sviđa takva obrada i ja sam nakon toga digao ruke od daljnje rasprave.
Al bitno da je došao na forum, nikad nije postavio pitanje i onda se uskokodakao da nitko ne pomaže.

Štefek

Deane, koliko sam ja vidio, postavio si jedno pitanje ovdje na forumu vezano za kameru. Odgovorio sam brzo i najbolje kako znam. Mislim da bi i bilo tko drugi napravio isto ako zna odgovor na pitanje ili ako već netko drugi nije odgovorio. Ako je pitanje više općenito, tipa "što mislite " ond moraš biti spreman čuti mišljenje.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Astrobobo

Ja ne kontam šta je ovo, čovjek s 10 postova koji nije postavio niti jednu jedinu fotku na forum se buni kako nije dobio pomoć u vezi fotki koje nikad nije stavio na forum  :-D   *drveni*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Leviner

Citat: DeaDean  u 29.12.2023. u 18:27:44 sati... na kojima sam objavio svoje slike i dobio samo kritike. Mea Culpa

Ako nisi spreman na kritiku nisi spreman niti napredovati. Svaka kritika je savjet za napredovanje.
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Stipa

Mislim da Deane ti krivo shvaćaš pojam kritike. Meni se čini ti nju shvaćaš kao nešto negativno te ju shvaćaš previše osobno. Kritika je nešto što mora postojati i bez čega nema napredovanja u bilo kojem segmentu života!

Neke osobe ovdje imaju možda malo preagresivne kritike/savjete, ali svako ima svoj stil te osobno kada sam nešto pitao uvik sam dobio odgovor, nekada ne odmah jer je ovo ipak forum i jako puno ljudi piše te treba biti strpljiv.

Takđer je Astrobobo u pravu kad je napisao da se žališ ovdje na forumu da nisi dobio pomoć, a nisi ovdje objavio niti jednu fotku.

Facebook stranica Astrofotografija u Hrvatskoj  nije isto štoi ovaj forum te ljudi možda na fejsu ne vole javno objavljivati svoje savjete/kritike itd. Ovaj forum je ipak zatvorenijeg tipa te su većina skrivena iza svojih nikova (ali sam ih dosta već povezao sa stvarnim životom, neka znaju da znam tko su  :-D ) pa su ovdje otvoreniji da izlože svoje veliko iskustvo.
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Stipa

Mislim da Deane ti krivo shvaćaš pojam kritike. Meni se čini ti nju shvaćaš kao nešto negativno te ju shvaćaš previše osobno. Kritika je nešto što mora postojati i bez čega nema napredovanja u bilo kojem segmentu života!

Npr. mene žena svaki dan kritizira da ću radije otići prčkati po svojem newtonu nego oprati suđe!  :-D

Neke osobe ovdje imaju možda malo preagresivne kritike/savjete, ali svako ima svoj stil te osobno kada sam nešto pitao uvik sam dobio odgovor, nekada ne odmah jer je ovo ipak forum i jako puno ljudi piše te treba biti strpljiv.

Takđer je Astrobobo u pravu kad je napisao da se žališ ovdje na forumu da nisi dobio pomoć, a nisi ovdje objavio niti jednu fotku.

Facebook stranica Astrofotografija u Hrvatskoj  nije isto što i ovaj forum te ljudi možda na fejsu ne vole javno objavljivati svoje savjete/kritike itd. Ovaj forum je ipak zatvorenijeg tipa te su većina skrivena iza svojih nikova (ali sam ih dosta već povezao sa stvarnim životom, neka znaju da znam tko su  :-D ) pa su ovdje otvoreniji da izlože svoje veliko iskustvo.
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

DeaDean

Citat: Acheron  u 29.12.2023. u 21:44:23 satiJa sam čovjeku napisao da je preagresivno obradio fotku jer mu maglica iz neba iskoči kao zid, naglo i našpanana je da ima 3 boje u sebi, žutu, zelenu i plavu! Radi se o Rosetti u nečemu što bi trebala biti SHO paleta. Napisao sam i da nema na nebu tako jasno odrezane maglice kao na njegovoj fotki i posavjetovao sam ga pogleda na Astrobinu kako drugi obrađuju slične fotke, te da ne slijedi slijepo korake iz skripte koju koristi. On je odgovorio da se njemu sviđa takva obrada i ja sam nakon toga digao ruke od daljnje rasprave.
Al bitno da je došao na forum, nikad nije postavio pitanje i onda se uskokodakao da nitko ne pomaže.
Aha, ti si taj, pa onda reci cijelu komunikaciju a ne samo ono što ide tebi u džep. Npr reci im da sam ti rekao da sam svjestan da mi slika nije dobra ali da mi su Hubble paleta sviđa i da bih volio naučiti. I da tražim savjet od nekoga ko ima iskustava upravo sa time. Znam da to nije prirodno, ali svejedno bih htio naučiti. Što je u tome loše? Ako se tebi ne svidja i ne prakticiraš ne znači da i drugi ne moraju, jednostavno preskočiš tu temu. Ali ne, ego ti ne da, moraš iako niti pitanje nisi razumio. U toj temi pitanje je bilo jasno " ima li netko iskustva sa Hubble paletom" da mi pomogne da poboljšam. Slika koju sam stavio bila je loša što sam jasno rekao i tražio savjet. Ti si mi odgovario sa dvije riječi " lakše malo". U kasnijoj raspravi se dalo zaključiti da nisi niti pročitao tekst ispod slike, jer da jesi sigurno bi dao pametniji odgovor. Dakle Hubble paleta, to me je interesiralo ili da tu stavim kompletnu raspravu pa možda ljudi zaključe ko je lik!!!

🡱 🡳