Kvalitetna astrofotografija i ganjanje lajkova

Autor Boski, 06.01.2022. u 00:32:41 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DeaDean

Citat: Acheron  u 29.12.2023. u 21:44:23 satiJa sam čovjeku napisao da je preagresivno obradio fotku jer mu maglica iz neba iskoči kao zid, naglo i našpanana je da ima 3 boje u sebi, žutu, zelenu i plavu! Radi se o Rosetti u nečemu što bi trebala biti SHO paleta. Napisao sam i da nema na nebu tako jasno odrezane maglice kao na njegovoj fotki i posavjetovao sam ga pogleda na Astrobinu kako drugi obrađuju slične fotke, te da ne slijedi slijepo korake iz skripte koju koristi. On je odgovorio da se njemu sviđa takva obrada i ja sam nakon toga digao ruke od daljnje rasprave.
Al bitno da je došao na forum, nikad nije postavio pitanje i onda se uskokodakao da nitko ne pomaže.
Citat: Stipa  u 30.12.2023. u 11:26:50 satiMislim da Deane ti krivo shvaćaš pojam kritike. Meni se čini ti nju shvaćaš kao nešto negativno te ju shvaćaš previše osobno. Kritika je nešto što mora postojati i bez čega nema napredovanja u bilo kojem segmentu života!

Npr. mene žena svaki dan kritizira da ću radije otići prčkati po svojem newtonu nego oprati suđe!  :-D

Neke osobe ovdje imaju možda malo preagresivne kritike/savjete, ali svako ima svoj stil te osobno kada sam nešto pitao uvik sam dobio odgovor, nekada ne odmah jer je ovo ipak forum i jako puno ljudi piše te treba biti strpljiv.

Takđer je Astrobobo u pravu kad je napisao da se žališ ovdje na forumu da nisi dobio pomoć, a nisi ovdje objavio niti jednu fotku.

Facebook stranica Astrofotografija u Hrvatskoj  nije isto što i ovaj forum te ljudi možda na fejsu ne vole javno objavljivati svoje savjete/kritike itd. Ovaj forum je ipak zatvorenijeg tipa te su većina skrivena iza svojih nikova (ali sam ih dosta već povezao sa stvarnim životom, neka znaju da znam tko su  :-D ) pa su ovdje otvoreniji da izlože svoje veliko iskustvo.
Krivo totalno, ne smeta mi kritika ako je konstruktivna, e sad trebalo bi znati što je konstruktivna kritika. Jednostavno, konstruktivna kritika je ona iza koje slijedi savjet, ako ga nema onda je samo kritika. Tako da nemojmo se zavaravati. S druge strane mislim da bi ipak trebalo pročitati i tekst ispod slike, neki poput mene stave lošiju sliku uz tekst kojim traži neki savjet, a neki vide sliku i napišu Lakše malo, zar je to savjet, što bi početnik poput mene trebao zaključiti iz Lakše malo. Vidio si da sam tamo stavio primjer kako ti čovjek pomogne, na žalost strana grupa, i vidio si koliko je slika bolje izgledala nakon njegovog savjeta. O tome pričam. Čast tebi i još jednoj osobi koji ste stvarno bili susretljivi, ali u ovih 6-7 mjeseci, same ste vas dvoje izdvojili malo vremena da pomognete dok su drugi pisali ( pozadina ti je u k..., lakše malo, zvijezde ti ne valjaju, etc) to nisu savjeti, ili sam ja nepismen. Kad je mene čovjek pitao kako sam uspio izvući plavu maglicu u onoj ptičurini objasnio sam mu postupak u detalje, nije mi bilo teško.

Neven

Citat: DeaDean  u 29.12.2023. u 17:30:54 satiA poruka adminima, slobodno me izbacite, izbacite svakog ko se požali a čuvajte si ove egotripere koji misle da su savršeni.

Nema razloga te izbacit jer sam zaista mislio da si BOT. 2 razloga su, stavljaš smajlić na temu staru 2 godine i buniš se na nefunkcionalni link Astrosurface programa dok je link sasvim funkcionalan.

Sve vezano za obradu možeš pogledati teme na ovom ovim dijelu foruma.

Konretnije ovu su teme koje te možda zanimaju:
Siril - https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3530.0
Astrosurface - https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3709.0

Što se tiče pohvala/kritika slobodno postavi post/fotografiju na pripadajuću temu te zatraži kritiku. Mi ovdje na forumu najmanje podržavamo egotripere već dajemo konstruktivne kritike koje će ti biti od pomoći sigurno.

DeaDean

I sad odgovor zašto ne postam slike ovdje, iz straha od ljudi poput Acherona koji misle da su popili svu pamet ovog svijeta a zaboravili su da su i oni bili početnici. Opet napominjem, čast izuzetcima, iz razgovora sa ljudima zaključio sam da su ovdje svi profi pa me je bilo sram stavljati slike.Ali eto, kad se ohrabrim stavit ću koju pa mi možda netko od iskusnijih stvarno da neki dobar savjet kako da savladam tehniku obrade a možda mi netko pomogne i oko Hubble palete a ne da mi kaže što će ti to.

DeaDean

Citat: Neven  u 31.12.2023. u 18:21:22 satiNema razloga te izbacit jer sam zaista mislio da si BOT. 2 razloga su, stavljaš smajlić na temu staru 2 godine i buniš se na nefunkcionalni link Astrosurface programa dok je link sasvim funkcionalan.

Sve vezano za obradu možeš pogledati teme na ovom ovim dijelu foruma.

Konretnije ovu su teme koje te možda zanimaju:
Siril - https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3530.0
Astrosurface - https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3709.0

Što se tiče pohvala/kritika slobodno postavi post/fotografiju na pripadajuću temu te zatraži kritiku. Mi ovdje na forumu najmanje podržavamo egotripere već dajemo konstruktivne kritike koje će ti biti od pomoći sigurno.
Hvala puno, to se zove biti susretljiv :)

Astrobobo

Pravila, da bi se efektivno kršila, se prvo trebaju naučiti. Dakle prvo naučiš normalno obraditi fotku, a onda tek pokušavaš od dreka pitu radit s različitim paletama ili što god. Picasso je jako dobro znao perspektivu i anatomiju prije nego je krenuo kršiti pravila anatomije i perspektive.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

MrWorf

Malo sam pogledao što se pisalo po facebook grupi "Astrofotografija u Hrvatskoj" i vidim da ti jedan dio ljudi napiše da je fotka lijepa a drugi dio ti govori kako možeš to malo bolje izvesti. Nije istina da ti nitko nije htio pomoći, doslovce na svakoj fotki bi ti ljudi pisali što možeš poboljšati i kako. I kada bi poboljšao, ti isti ljudi bi ti napisali da je bolje i da si napredovao.  I tako za 20ak postova koje si stavio tamo. Nije bilo nikakve agresive prema tebi. Imaš čestitke i konstruktivne kritike. Više nego što sam ja imao kada sam krenuo.

Tako da ne kužim u čemu je problem.

Ja kada sam počeo pred nekih 15ak godina nije bilo skoro nikakvih tutorijala po internetu a na youtubeu je bilo ravno 5 klipova o astro obradi i nisam nikoga poznavao tko se bavi sa astrofotografijom. Visio sam često na zagrebačkoj zvjezdarnici ali tamo se isto nitko nije s time bavio. U hrvatskoj se tada bavilo astrofotografijom možda 5-10 ljudi a digitalci su tek krenuli punim zamahom.

Ti sada imaš doslovce tisuće tutorijala na youtubeu za svaki softver i za svaku funkciju u softeru i to ultra detaljno i jasno objašnjeno. 

Ja sam tu ljepio svoje prve astrofotke koje su bile totalna koma. Fulan fokus, bez guidinga pa su zvijezde bile izdužene, fulan balans boja, prepeglani šum zbog manjka ekspozicija, prejako šarpanje itd.

Ja sam bio sretan jer su to bile MOJE fotke i mislio sam da su najbolje na svijetu, ali su realno bile za ku*rac, naročito kada ih sada idem gledati.

Ostali čanovi ovdje na forumu koji su znali bolje, mi nisu napisali bravo kao tebi, nego "sj*ebo si to i to". I to je bilo to.

I nisam to previše uzimao k srcu jer sam znao da mi žele pomoći iako sam ponekad bio tvrdoglav ko mazga. Npr. nisam htio ni čuti za guiding nekoliko godina pa sam snimao bez njega.

Tako da je kritika normalna stvar ovdje, nekad je konstruktivna a nekad nije. Ti si dobio odgovore na sva pitanja koja si tražio a uvijek možeš i sam potražiti riješenje među tisuće i tisuće klipova po youtubeu.

Da ne kažem da si tu došao na forum i maltene bez da si postavio ijedno pitanje krenuo sve napadati kako ti neće nitko pomoći.

Lik imaš doslovce sve na pladnju i milijun puta više nego što sam ja imao.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

DeaDean

Citat: MrWorf  u 01.01.2024. u 15:03:52 satiMalo sam pogledao što se pisalo po facebook grupi "Astrofotografija u Hrvatskoj" i vidim da ti jedan dio ljudi napiše da je fotka lijepa a drugi dio ti govori kako možeš to malo bolje izvesti. Nije istina da ti nitko nije htio pomoći, doslovce na svakoj fotki bi ti ljudi pisali što možeš poboljšati i kako. I kada bi poboljšao, ti isti ljudi bi ti napisali da je bolje i da si napredovao.  I tako za 20ak postova koje si stavio tamo. Nije bilo nikakve agresive prema tebi. Imaš čestitke i konstruktivne kritike. Više nego što sam ja imao kada sam krenuo.

Tako da ne kužim u čemu je problem.

Ja kada sam počeo pred nekih 15ak godina nije bilo skoro nikakvih tutorijala po internetu a na youtubeu je bilo ravno 5 klipova o astro obradi i nisam nikoga poznavao tko se bavi sa astrofotografijom. Visio sam često na zagrebačkoj zvjezdarnici ali tamo se isto nitko nije s time bavio. U hrvatskoj se tada bavilo astrofotografijom možda 5-10 ljudi a digitalci su tek krenuli punim zamahom.

Ti sada imaš doslovce tisuće tutorijala na youtubeu za svaki softver i za svaku funkciju u softeru i to ultra detaljno i jasno objašnjeno. 

Ja sam tu ljepio svoje prve astrofotke koje su bile totalna koma. Fulan fokus, bez guidinga pa su zvijezde bile izdužene, fulan balans boja, prepeglani šum zbog manjka ekspozicija, prejako šarpanje itd.

Ja sam bio sretan jer su to bile MOJE fotke i mislio sam da su najbolje na svijetu, ali su realno bile za ku*rac, naročito kada ih sada idem gledati.

Ostali čanovi ovdje na forumu koji su znali bolje, mi nisu napisali bravo kao tebi, nego "sj*ebo si to i to". I to je bilo to.

I nisam to previše uzimao k srcu jer sam znao da mi žele pomoći iako sam ponekad bio tvrdoglav ko mazga. Npr. nisam htio ni čuti za guiding nekoliko godina pa sam snimao bez njega.

Tako da je kritika normalna stvar ovdje, nekad je konstruktivna a nekad nije. Ti si dobio odgovore na sva pitanja koja si tražio a uvijek možeš i sam potražiti riješenje među tisuće i tisuće klipova po youtubeu.

Da ne kažem da si tu došao na forum i maltene bez da si postavio ijedno pitanje krenuo sve napadati kako ti neće nitko pomoći.

Lik imaš doslovce sve na pladnju i milijun puta više nego što sam ja imao.

Gledaj, kao prvo ispričao sam se što sam reagirao kako jesam i napisao Mea Culpa!!! Drugo stojim iza toga što sam rekao, do sada samo dvoje ljudi su mi pomogli praktičnim savjetima a ne samo kritikom. Eto to dvoje je na tom forumu i oboje su kako kažu početnici. Treće, Lik, čemu to, zar ni ispriku ne znaš prihvatiti, zar si toliko bahat da ti ni isprika ne vrijedi? I na kraju ne želim više trošiti riječi. Hvala onima koji su me uputili u nekom smjeru kad sam stavio sliku i to bi bilo to. Izgleda da sam bio u krivu kad sam rekao da nitko ne želi pomoći, ali sam bio u pravu kad sam si pomislio koliko ih je bahatih koji misle da su popili svu pamet ovog svijeta!
Pa sad izaberi u koju skupinu ćeš se svrstati.
I više neću odgovarati tu jer sam se korektno ispričao, normalni ljudi ispriku prihvate i krenu dalje.....

Leviner

Ti bas znas stjecati prijatelje koji ce ti pomoci u necemu.  *zubo*

T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Stipa

Citat: Leviner  u 01.01.2024. u 16:39:48 satiTi bas znas stjecati prijatelje koji ce ti pomoci u necemu.  *zubo*

Da, baš mu ide  :-D
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

DeaDean

Citat: Stipa  u 01.01.2024. u 17:31:34 satiDa, baš mu ide  :-D
A jbg Stipe, i vi baš ne znate stati, zar je tako teško prihvatiti ispriku i stati. sad se polako takmičite ko će više podje*avati i biti veća faca ili što...
Stvarno si djelovao kao kulturan čovjek onako preko poruka, i hvala ti na pomoći. Ali sad se polako ponašate kao čopor.
Ma nije bitno, svakako mi prijatelji koji ni ispriku ne znaju prihvatiti ne trebaju. Ja bar znam kad sam pogriješio i nije mi se teško ispričati. ali kad me netko i nakon toga podjebava kulturnoj raspravi je kraj.
Pa dečki samo naprijed, i još jednom hvala onima koji su na onoj jednoj slici bili susretljvi.

Acheron

Stipa

A jbga ti, sad si baš zapeo,  ja sam samo htio svesti ozbiljnu raspravu na šalu/zajebanciju... nema tu nikakvog takmičenja il ko će biti veća faca nit mi je bila namjera uvrijediti il nesto slicno, skroz si krivo razumio moju poruku
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Zeleni_Zub

Citat: Acheron  u 01.01.2024. u 18:13:38 sati*kokice*

Citat:iz straha od ljudi poput Acherona koji misle da su popili svu pamet ovog svijeta

Babaroga astroforuma  :-D
@Acheron Sta bi bilo tek da se bavis astrofotografijom, gdje bi ti kraj bio

Strasno koja drama  *drveni*

A ne znam sta ocekujes, pa kad udjes u prostoriju gdje je skupina ljudi i napravis ulet kakav si napravio ovdje vidi sta ce bit  *zubko*
Normalno da ce sad i svi zezat
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

MrWorf

Citat: DeaDean  u 01.01.2024. u 16:21:07 satiGledaj, kao prvo ispričao sam se što sam reagirao kako jesam i napisao Mea Culpa!!! Drugo stojim iza toga što sam rekao, do sada samo dvoje ljudi su mi pomogli praktičnim savjetima a ne samo kritikom. Eto to dvoje je na tom forumu i oboje su kako kažu početnici. Treće, Lik, čemu to, zar ni ispriku ne znaš prihvatiti, zar si toliko bahat da ti ni isprika ne vrijedi? I na kraju ne želim više trošiti riječi. Hvala onima koji su me uputili u nekom smjeru kad sam stavio sliku i to bi bilo to. Izgleda da sam bio u krivu kad sam rekao da nitko ne želi pomoći, ali sam bio u pravu kad sam si pomislio koliko ih je bahatih koji misle da su popili svu pamet ovog svijeta!
Pa sad izaberi u koju skupinu ćeš se svrstati.
I više neću odgovarati tu jer sam se korektno ispričao, normalni ljudi ispriku prihvate i krenu dalje.....

Ako je netko bahat, onda si to ti. Prvo su ti svi ljepo komentirali na tvoje fotke i davali ti savjete, onda si naletio na Acherona na fejsu (koji ti valjda prvi nije dao nikakav savjet nego samo kritiku) da bi došao tu generalizirati da smo svi isti i da samo dvoje ljudi valja, pa si se onda u 3 tone teksta ispričao sa dvije riječi (i to valjda teška srca) da bi nastavio drviti dalje po svome i da bi opet rekao da stojiš iza svega što si rekao i govoriti tu članovima koji su desetljećima ovdje da su bahati i da se ponašaju kao da su "popili svu pamet svijeta".

Što se tiće astronomije i astrofotografije i jesmo popili svu pamet svijeta jer bez problema konkuriramo sa astrofotkama svima u svijetu. Tako da valjda znamo neki ku*rac.

S takvim stavom ti nitko neće pomoći u ničemu i nigdje. Ne možeš doći negdje i ostaviti prvi dojam na taj način pa se kasnije čuditi kada te ljudi više ne je*bu pol posto.

To ti je tak.

Jednom u 5 godina se pojavi netko isfrustriran poput tebe pa krene kukati kad ne dobije savjet koji traži unutar 5 sekundi jer valjda takvi ljudi poput tebe misle da su mu svi dužni odmah napisati magičan recept i prenjeti svoje dugogodišnje iskustvo u par rečenica.

To tako ne funkcionira. Astrofotografija je težak hobi i potrebne su ponekad i godine da bi netko došao na neku visoku razinu u kvaliteti svojih astrofotki. A najbrži put k tome nije ni facebook ni astroforum nego da pitaš ovdje ekipu kada se ide na neko brdo, pa se pojaviš i pitaš uživo ljude kako i što jer masi ljudi se neda u komentarima pisati tekst od 10 stranica kako i što moraš napraviti. 

Netko će se uvijek naći da ti napiše neki savijet ali samo ti možeš klikati sa mišem po programu u kojem obrađuješ fotke. U takvoj komunikaciji se uvijek nešto izgubi.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

🡱 🡳