Mada ste mi već dali nekoliko sugestija u temi
https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2473.msg26361#msg26361, mislim da je ovdje primjerenije mjesto za nastavak...
Čini se (barem u mom slučaju) da focal reducer 0.7 za Edge 800 u kombinaciji sa senzorom te veličine i pixela od 3.7 mikrona baš i nije najstretnija kombinacija . Na sugestije od vas nekoliko probao sam se igrati s udaljenočću senzora od reducera. Specifikacija je 105mm, i aberacije ste vidjeli u gornjoj temi. Dosta ljudi na Cloudy Night-su ima veoma slične probleme, i čini se da je najoptimalnija udaljenost zapravo 133,5mm , iako i dalje nije dobro (nemam dosta spacer-a za dodatno isprobavanje) (naručio sam mali focuser pa ću i dalje probati). Problem je dosta lako vidjeti. Centar je kolimiran, ali kad se ide prema kutevima , samo se mijenja smjer aberacije . Tako da je ovih 133.5mm najbolje što sam uspio...(šteta krasne noći) Čini se (i vidi) da reducer (barem moj) ima problem s fokusom plave boje, a ovaj mali pixel to baš i ne oprašta. Kad se plava dovede u red onda druge ispadnu, i zvijezde nisu okrugle. Ima li netko od vas slične probleme? U kolikoj mjeri se to eventualno može fiksirati obradom? Uz to , je dosta jak vignetting. Kako imam IDAS filter, pri nekim se udaljnostima senzora vidi krug u centru slike (kao jako defokusirana zvijezda), bez filtera ne.
U prilogu M42 i master flat (ilustracija za vignetting)
48 X 25 " , (bez guiding-a) (aberacije su iste i na frame-u od 2 sec)
Dark 20, flat 25, bias 25
Gain 760, temperatura -15, LED ulična okolo
Bez focal reducera, sve je OK, pa razmišljam ako ne popravim situaciju, prodati reducer,

, malo šparati i nabaviti refraktor f/7 ili slično